29 Kwietnia 2026, 20:11:37 czas Polski

Autor Wątek: Budka dla ptaków typu B- MPW  (Przeczytany 3592 razy)

Offline MyPolishWorkshop

• Newbie
  • *
  • Ocena +5/-5
  • nie ma rzeczy nie możliwych
  • View Gallery
    • MyPolishWorkshop
Budka dla ptaków typu B- MPW
« dnia: 02 Kwietnia 2015, 20:49:17 czas Polski »
Witam, dzisiaj zabrałem się za zrobienie budki dla ptaków. niestety nie udało mi się jeszcze jej ukończyć, ale mimo tego nie obeszło się bez filmu na który zapraszam :) w najbliższym czasie pojawi się kolejna cześć filmu z pracy nad budką ;]
FILM: http://www.youtube.com/watch?v=wNnCiX0W62w#ws
« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2015, 21:10:10 czas Polski wysłana przez JarekO »
Pozdrawiam, MyPolishWorkshop :)

kwita

• Gość
Odp: Budka dla ptaków typu B- MPW
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Kwietnia 2015, 10:49:05 czas Polski »
Mi się podoba

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Kwietnia 2015, 12:59:56 czas Polski »
Huh robię to samo tylko wersje A

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline Rizer

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Kwietnia 2015, 13:27:52 czas Polski »
Nie radzę używać tego kątownika z 7-mej minuty filmu. Nie trzyma dobrze kąta prostego.
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

kwita

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Kwietnia 2015, 14:53:41 czas Polski »
Nie radzę używać tego kątownika z 7-mej minuty filmu. Nie trzyma dobrze kąta prostego.
...mam taki, używam na zewnątrz domu jak nie potrzebuję takiej precyzji. Jak spadnie to nic mu nie ubędzie... poza tym nie każdego stać na drogie kątowniki

Offline MyPolishWorkshop

• Newbie
  • *
  • Ocena +5/-5
  • View Gallery
    • MyPolishWorkshop
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Kwietnia 2015, 12:29:06 czas Polski »
sprawdzałem ostatnio i jest kąt prosty :)
a tutaj część druga: https://www.youtube.com/watch?v=5SCdpDtOcWQ

Klo

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Kwietnia 2015, 13:50:24 czas Polski »
No i ptaszyska będą miały chałupę. ;)

Dwie uwagi:
1. Komin wlotowy trzeba było przykręcić. Obejrzyj film i zobacz, jak wielka szpara jest między nim a przednią ścianą budki.
2. Obetnij ten patyk! Mieszkańcy poradzą sobie z wejściem i wyjściem z budki, a nieproszeni goście (sroki, kawki, wrony i inne gawrony) nie będą mieli gdzie usiąść.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Kwietnia 2015, 15:28:32 czas Polski »
Nie wiem jakim projektem się posługujesz , ja polecam i wykonuję budki wg projektów prof. Jana Sokołowskiego naszego zoologa - projekty są tu:  http://pl.wikipedia.org/wiki/Skrzynka_l%C4%99gowa
- ważne jest aby przednia ścianka była demontowalna do czyszczenia po okresie lęgowym. Ja swoje czyszczę w październiku.

Offline MyPolishWorkshop

• Newbie
  • *
  • Ocena +5/-5
  • View Gallery
    • MyPolishWorkshop
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Kwietnia 2015, 16:18:08 czas Polski »
Obetnij ten patyk! Mieszkańcy poradzą sobie z wejściem i wyjściem z budki, a nieproszeni goście (sroki, kawki, wrony i inne gawrony) nie będą mieli gdzie usiąść.
Nie wiem jakim projektem się posługujesz , ja polecam i wykonuję budki wg projektów prof. Jana Sokołowskiego naszego zoologa
Rozumiem i dzięki za rady, ale budka nie była wykonana dla mnie tylko dla znajomego. Zrobiłem tak jak chciał :)
Chciał patyk - ma
Chciał przednią ściankę przykręconą  - ma
Pozdrawiam

Klo

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Kwietnia 2015, 17:23:12 czas Polski »
Dla znajomego? To nie była budka dla ptaków? ;) Aż chce się napisać: "dla ptaka". :)
OK. Koniec żartów.

Że chciał - to jedno, że powinieneś go uświadomić - to drugie.
Prosty przykład: chcesz kuchenkę gazową przy oknie. Wzywasz fachowca. Jeśli fachowiec, to nie zamontuje jej w tym miejscu, bo przepisy zabraniają. Jeśli "flachowiec", wstawi ją tam, gdzie zechcesz. Na pogrzeb na pewno nie przyjdzie.

Rozumiem, że robiąc taką pierdołę, jak budka, nie musisz robić przyspieszonego kursu ornitologicznego, ale warto wzorować się na jakimś sprawdzonym projekcie.
Dzisiaj masz już wiedzę, więc podziel się nią ze znajomym.

PS
Rozumiem, że się narobiłeś i szlag Cię bierze, że się narobiłeś i kicha. Pamiętaj, że to wszystko jest nauką. Następne budki na pewno wykonasz zgodnie ze sztuką. :)

Offline MyPolishWorkshop

• Newbie
  • *
  • Ocena +5/-5
  • View Gallery
    • MyPolishWorkshop
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Kwietnia 2015, 18:28:23 czas Polski »

Dla znajomego? To nie była budka dla ptaków? ;) Aż chce się napisać: "dla ptaka". :)
OK. Koniec żartów.

Że chciał - to jedno, że powinieneś go uświadomić - to drugie.
Prosty przykład: chcesz kuchenkę gazową przy oknie. Wzywasz fachowca. Jeśli fachowiec, to nie zamontuje jej w tym miejscu, bo przepisy zabraniają. Jeśli "flachowiec", wstawi ją tam, gdzie zechcesz. Na pogrzeb na pewno nie przyjdzie.

Rozumiem, że robiąc taką pierdołę, jak budka, nie musisz robić przyspieszonego kursu ornitologicznego, ale warto wzorować się na jakimś sprawdzonym projekcie.
Dzisiaj masz już wiedzę, więc podziel się nią ze znajomym.

PS
Rozumiem, że się narobiłeś i szlag Cię bierze, że się narobiłeś i kicha. Pamiętaj, że to wszystko jest nauką. Następne budki na pewno wykonasz zgodnie ze sztuką. :)
Przed zrobieniem tej budki trochę czytałem na jej temat. Znajomemu mówiłem jak wygląda sprawa z tym "patykiem" ale mimo to upierał się żeby go założyć. Nie chciałem się z nim kłócić o "głupiego" patyka, więc na jego życzenie założyłem.

PS: nie trafia mnie "szlag" jak to napisałeś. Rozumiem że przez waszą krytykę mogę się czegoś nauczyć, więc śmiało możecie krytykować :D 

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Lutego 2020, 21:37:28 czas Polski »
W zalezności dla jakich ptaków robisz - skorzystaj z wymiarów podanych tu: https://pl.wikipedia.org/wiki/Skrzynka_l%C4%99gowa