28 Kwietnia 2026, 13:35:59 czas Polski

Autor Wątek: Makita z UK bez gwarancji czy KS 216M lub ...  (Przeczytany 1594 razy)

Offline pinkpixel

Makita z UK bez gwarancji czy KS 216M lub ...
« dnia: 08 Sierpnia 2017, 13:43:16 czas Polski »
Ahoj!

Dylemat ukośnicy, prawda że nikt wcześniej go nie miał? ;)

Założenia:

1. Tarcza 250-255 mm, ewentualnie 216mm jeśli przetnie grubość 6cm na raz.
2. BEZ POSUWU, lub posuw do operatora, ale raczej skłaniam się ku pile bez "ślizgania".
3. Przeznaczenie: cięcie poprzeczne do małogabarytowych projektów dokładność/powtarzalność mile widziane ale bez zapotrzebowania na aptekarską dokładność, ot hobby.
4. Budżet do 1000 PLN.
5. Tarcza 305mm nie wchodzi w grę (za duża dla mnie, droższe tarcze, etc),

Cholernie mało jest pił bez posuwu z tarczą 250-255mm, od biedy zadowolę się 216mm (Metabo KS 216) ale zanim to zrobię próbuję rozważyć inne opcje:

Kupić w UK Makite MLS100 - wysyłka + piła wyjdzie cirka 150 PLN + 622 PLN = 770-800 PLN (biorąc pod uwagę odliczenie VAT-u) - problem że Makita Polska nie poczuwa się gwarancyjnie do sprzętu marki Makita zakupionego poza naszym pięknym krajem.

Chodził mi po głowie jeszcze używany-nowy Erbauer kupiony z alle-kulki.pl w cenie około 350-400 PLN (to też bez gwarancji).

Gdzieś przemknęła mi piłka YATO (TOYA) z taką tarczą i 3-letnia gwarancją w cenie cirka 500-550 PLN, ale w tej cenie mogę nabyć właśnie KS 216, którą jest tak na styk z moimi potrzebami

Rozważałem przez chwilę Ryobi (posuw do operatora) ale po poczytaniu i oglądaniu tego jak się one sprawują  wolałbym chyba toto yato.

Jako ciekawostkę znalazłem taki cuś http://allegro.pl/pila-do-drewna-ukosnica-ukosna-210mm-1450w-posuw-i6867049089.html, niestety sprzedawca ma raczej luźne podejście do tematu i opisywania przedmiotu, ma toto taki mały psuw (którego długość jest dla mnie jeszcze do zaakceptowania jeśli chodzi o posuw w tył) co daje jej około 170mm długości cięcia i nawet się zastanawiałem czy nie wybecelować na przesyłkę zwrotną i z premedytacją kupić do pomacania, bo jechać mi się nie chce, a może ktoś to macał albo mieszka niedaleko?

I co kamraci, dacie jakiś impuls czy już macie dosyć? :)
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpnia 2017, 13:52:38 czas Polski wysłana przez pinkpixel »

Offline Strużyn

Odp: Makita z UK bez gwarancji czy KS 216M lub ...
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Sierpnia 2017, 17:44:27 czas Polski »
Ja kupiłem jakieś 6-7 lat temu właśnie taką makitę na allegro z angielską wtyczką. Nowa kosztowała mnie coś około 550 zł. Jak za te pieniądze jestem do dzisiaj bardzo zadowolony. Trochę naprostowałem przykładnicę i wykalibrowałem, żeby kąt 90 stopni się zgadzał.

W mojej przez ten czas: ułamał się uchwyt do pochylania na 45 stopni (takie pokrętło z tyłu). Przez co teraz muszę łapać trzpień metalowy jakimś kluczem lub dużymi kombinerkami.

To czego w niej nie lubię:
1. Brak softstartu
2. Mocowanie materiału taką dokręcaną śrubą często koliduje z obudową silnika.

Offline pinkpixel

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Sierpnia 2017, 20:02:48 czas Polski »
Nowa kosztowała mnie coś około 550 zł. Jak za te pieniądze jestem do dzisiaj bardzo zadowolony.
Przy takiej kwocie jaką wydałeś i z transportem już z Polski, również bym się nie zastanawiał, jednak w moim przypadku wychodzi to około 300 PLN drożej, z większym ryzykiem transportu i ewentualnymi problemami/kosztami zwrotu.

Jaka jest długość cięcia. więcej niż 130mm ?

Offline Strużyn

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Sierpnia 2017, 23:59:57 czas Polski »
Ukośnica niestety stoi u szwagra, więc ciężko mi w tej chwili powiedzieć, ale wydaje mi się, że 13 cm to spokojnie.