21 Maja 2026, 01:54:03 czas Polski

Autor Wątek: Sklepy branzowe  (Przeczytany 5536 razy)

Qiub

• Gość
Sklepy branzowe
« dnia: 02 Sierpnia 2017, 14:36:53 czas Polski »
Chetnie zobaczylbym nowy dzial przeznaczony tylko i wylacznie dla sklepow, hurtowni, itp

Przedstawiciel sklepu musi sie w dziale przedstawic, dac namiary na firme, logicznie rozpisac czym handluje lub jesli ma uslugi to jakie.
Wyznaczyc jakiegos pracownika do obslugi naszych pytan czy zamowien.
Watek zamknac zeby nikt nie komentowal. Ktos bedzie chcial to skorzysta, jesli nie to nie. Po sprawie

Dlaczego uwazam ze jest to dobry pomysl.
Mniej reklam na watkach, wiekszosc ludzi nie ma pojecia co chciala by kupic a tacy ludzi moga pomoc, w koncu jak chca sprzedac to musza sie postarac. Zawsze mozna liczyc an jakies promocje, ktore wystawia w swoich watkach

Jest wszsystko w jednym miejscu.

Pewnie wiekszosc z userow sie wypnie na moja propozycje ale sam mialem problem ze znalezieniem pasow do bebnowki zanim nie znalazlem 2 firm. Potem bebnowke puscilem w drugi obieg co nie zmienia faktu ze taki dzial jest potrzebny.

Rzecz jasna tylko z branzy niech sie reklamuja a nie elektronike czy viagre. Mysle ze jesli by taki przedstawiciel makity, DW czy boscha robili promocje ludziom na sprzet to tez by placzu nie bylo. Duzo jest watkow gdzie ludzie maja konkretny model sprzetu i szukaja dobrej ceny. Wielu po prostu nie szasta pieniedzmi z roznych powodow i dobrze by bylo wlasnie takie akcje robic z handlarzami. Reklamuja sie na DiD ale cos z tego uzytkownicy maja.

Sa tez userzy ktorzy cos tam dlubia jak ja ale nie zamierzaja kupowac drogich pilarek a chca zeby ktos im plyty pocial na wymiar i wyslal do nich.
Sa tacy ktorzy kupili by kilkanascie sprzetow po piniadzach ale sami nie wiedza gdzie zeby ich nie oszukali.
Pojawiaja sie ludzie ktorzy maja nietypowe zamowienia na wytoczenie jakis elementow albo zrobienie czego nie podejmie sie 99% ludzi na forum a sami nie zrobia bo nie maja sprzetu, umiejetnosci lub czasu.

Widzialem watek z kolesiem ktory reklamowal pasy scierne... moze i dupna firma a moze powazna, nie mnie to oceniac. Faktem jest to ze kilka osob pojechalo jak po psie ze reklamuje, ze zly, ze zglaszaja... mysle ze kazdy kij ma 2 konce i jednak pasowalo by handlarzom dac szanse by zaistniec, dac im mozliwosc rozmowy na PW z userami jesli beda miec pytania odnosnie gwarancji, zapytania o cene, itp.

Ja widze w tym sens... a widze to od strony potencjalnego kupujacego jak i sprzedawcy - bo nie ukrywam ze z czegosc zyc trza ;D ale spokojnie ja nie zamierzam sie reklamowac no chyba ze ktos chce kupic sprzet IT albo anteny ;D
I to wlasnie dobry przyklad bo ja nie widze sensu reklamowania siebie i uwazam ze to akurat zly pomysl. Tylko i wylacznie sprzet oraz uslugi zwiazane z drewnem.

Inaczej blokada konta takiego handlarza.

Jesli pomysl przez pol roku sie nie sprawdzi... dzial usunac.

Jesli sie myle, pierydole glupoty albo uznacie ze za malo prozaca dzisiaj lyknalem to piszta ;D

To ja nisko klaniajacy sie pedrak zglaszam litosciwej radzie nadorczej w postaci usera JarekO i Jego Polowicy swa prosbe

PS. Pomysl do dopracowania :D wiec licze na sugestie kornikow forumowych

krzysiek

• Gość
Odp: Sklepy branzowe
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Sierpnia 2017, 14:57:01 czas Polski »
Nie wiem czy server wytrzyma taki pomysł , a w szczególności namolność handlowców od Felder'a ? Ci to są upierdliwsi od "siedzących na Strażnicy"

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Sierpnia 2017, 15:15:16 czas Polski »
1. Pytanie czy szefostwo sie zgodzi (bo to w koncu "reklama").
2. Watkow bym nie zamykal tylko zrobil osobne "podfora" dla konkretnych firm (ale takich konkretnych, ktore sie beda udzielac, odpowiadac sensowanie na pytania itd.)
3. Mozna by nawet pokusic sie o osobna grupe "sprzedawcy" ktorzy wspieraja forum (rozwiazanie dzialajace z powodzeniem na wielu forach na ktorych bywam).
4. Nie reklamy tylko "obsluga klienta" przez forum.

Po mojemu pomysl dobry ale wymagac bedzie pracy. Jarek czasu pewnie nie bedzie mial...

Offline marcin6391

« Odpowiedź #3 dnia: 02 Sierpnia 2017, 17:34:06 czas Polski »
Też tak myślę...

mily68

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Sierpnia 2017, 22:05:34 czas Polski »
Ja też popieram ale....
szczerze wątpię żeby JarekO pozwolił za friko reklamować się innym firmom niż te które sam reklamuje (ups, on przecież niczego i nikogo nie reklamuje, co najwyżej prezentuje ;) ).

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Sierpnia 2017, 08:23:48 czas Polski »
A kto powiedzial ze za friko maja sie reklamowac. Chca byc na forum nie wazne czy bedzie im sprzedaz dobrze szla czy nie to musza dac lepsze ceny userom z forum.
Nie raz widac ze ludzie szukaja oszczednosci gdzie sie da i pytaja o mozliwosc zakupu w roznych sklepach.
Mnie osobiscie to tak naprawde lotto bo predzej czy pozniej znajde to co chce i kupie to co chce ale jak sie popatrzy na forum to 1/20 watkow jest w temacie zakupow - gdzie? jak?

Co do obciazenia serwera zawsze mozna zrobic sciepe narodowa po 5 zyla... przy tylu luda to nie problem miec dobrego hosta. Jesli trzeba to nawet 10pln kto jest w stanie.

Zdaje sobie sprawe ze wielu jest tylko po to zeby zarejestrowac sie, ogarnac temat i spadac. Tak smo z handlarzami.
Ale na handlarzy da sie bata moment ukrecic. Dodatkowo nikt nie kaze tutaj otwierac platformy handlowej tylko dac linki do sklepow ze srubkami, gwozdziami, pilami, strugami, itp

Chodzi o ulatwienie samego szukania i pozbycie sie watkow typu "a w jakims sklepie kupie srubki" albo "czy moze polecic sklep z pilami recznymi"

Offline wojtek62

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • jak rzucę palenie kupie VERITASA
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Sierpnia 2017, 10:43:40 czas Polski »
Qiub  Twoje dowcipy czasem bywają ciężkie  ;D , ale pomysł jest ok.
ps. sposób rozumowania i wiedzę bardzo doceniam i z chęcią czytam wątki z Twoim udziałem.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Sierpnia 2017, 15:07:28 czas Polski »

Gracias

co nie zmienia faktu ze wiecej na forum siedzi userow a kazdy pomysl moze byc dobry

Offline L4

« Odpowiedź #8 dnia: 03 Sierpnia 2017, 15:17:43 czas Polski »
Myślę, że dobrze byłoby wprowadzić oficjalne etykietki dla przedstawicieli handlowych i dać im dział forum / oddzielne wątki do odpowiadania na pytania i znoszenia należnej krytyki ze strony cywili. 

Offline Rizer

« Odpowiedź #9 dnia: 03 Sierpnia 2017, 15:38:38 czas Polski »
Jestem za :)

- Tapatalk

,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline Jakacor

« Odpowiedź #10 dnia: 03 Sierpnia 2017, 16:36:13 czas Polski »
Ja tez mysle ze warto zamknac handlowcow w jakims jednym miejscu

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Sierpnia 2017, 19:57:15 czas Polski »
Po doświadczeniu z Axminster'em jestem przeciwny takiemu pomysłowi. Skrzynkę mam zaśmiecaną codziennie jakimś mail'em chociaż wypisałem się z subskrypcji - choć może zrobiłem coś źle  ???

Offline L4

« Odpowiedź #12 dnia: 04 Sierpnia 2017, 20:03:08 czas Polski »
A co ma forum do skrzynki mailowej? Mając tutaj oficjalne przedstawicielstwo dużo prościej będzie ocenić nam jako potencjalnym klientom ewentualną rzetelność firm - w tym będzie można je publicznie krzyżować za właśnie takie praktyki jak spam.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Sierpnia 2017, 20:36:32 czas Polski »
Pomysł sam w sobie nie jest zły. Problem jest taki, że to rzadko kiedy udzielają się ludzie danej firmy a częściej agencje reklamowe których algorytmy reagują na słowo/frazę.
Mnie się podobało zachowanie Pana z Graphita. Jasne, że broni swojego ale nie natrętnie s i rzeczowych odpowiedzi udzielał. Gdyby reszta robiła podobnie to problemu by nie było.
W ramach eksperymentu można wydzielić wątek i zobaczyć. Jak się nie sprawdzi to z dymem i zapominamy o sprawie.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Sierpnia 2017, 22:24:28 czas Polski »
Nie przewiduję na forum sklepów. Oni zajmują się handlem, nie są producentami więc wiedzy o produktach (takiej 100% wiedzy technicznej) nie posiadają. Jest już jeden dział o sklepach i tam mamy możliwość pisania o tych konkretnych miejscach.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek