17 Maja 2026, 17:20:16 czas Polski

Autor Wątek: Zwilżanie drewna przed bejcowaniem  (Przeczytany 7606 razy)

Offline Tomek O.

Zwilżanie drewna przed bejcowaniem
« dnia: 04 Sierpnia 2017, 17:52:43 czas Polski »
Cześć Wszystkim!
pytanie: dlaczego należy zwilżyć drewno przed bejcowaniem?
Jak mocno zwilżyć?
Czy równomiernie?
Na jak długo przed bejcowaniem?

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Zwilżanie drewna przed bejcowaniem
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Sierpnia 2017, 19:57:40 czas Polski »
Nie jest to konieczne , ale  zalecane i zależne jakiej  bejcy użyjemy.
Zwilżanie czyli "wodowanie " podnosi  miękkie słoje  drewna co czyni powierzchnię szorstką . Jeśli następnie to wyszlifujemy , to już  mniej się uniesie za drugim  razem . Gdy by robić to bejcą ,nastąpiło by jej zeszlifowanie  w miejscach podniesionych słojów  i widok   był by nie  ciekawy.

Offline Tomek O.

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Sierpnia 2017, 23:15:01 czas Polski »
Rozumiem, że jeśli byśmy po pierwszym szlifowaniu nie wodowali to uzyskalibyśmy szorstką powierzchnię.

Czy ponowne szlifowanie powinno być wykonane tym samym ziarnem co pierwsze czy drobniejszym?

Rozumiem też, że jeśli byśmy wzięli bejcę inną niż wodną (np. rozupszczalnikową) to nie powstałby nieporządany efekt (szorstkość powierzchni?

Jeśli źle zrozumiałem to popraw mnie proszę.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Sierpnia 2017, 08:02:15 czas Polski »
Zasadniczo wodujemy po  ostatnim  szlifowaniu .
Ale , np . ostatnie  szlifowanie  ma być zakończone  na granulacji  "150", to dobrze jest zwodować wcześniej przy "120".
Przykład: odnawiałem poręcz dębową, z racji pokrycia jej lakierem poliuretanowym wodnym bylem  zmuszony ją wodować. Robiłem to chyba  z 4 razy po mimo że bejca była rozpuszczalnikowa antyczna z Bydgoszczy. Tu miało znaczenie jaki lakier ,a nie bejca , no i chęć uzyskania gładkości ,bo to przecież poręcz, którą  się chwyta. Nie mogłem też zastosować zbyt wysokiej  granulacji ( była 220) bo pojawiły by się kłopoty z uzyskaniem równego  krycia bejcy, a nie robiłem tego  pistoletem . Zaś gdy by poręcz była bez zastosowania bejcy ,to granulacje  papieru mogły  być  wyższe wedle uznania.
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia 2017, 08:04:01 czas Polski wysłana przez tomekz »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Sierpnia 2017, 09:19:59 czas Polski »
Tomku. A po co wodowałeś? Nie było łatwiej pierwszą warstwę lakieru nieco rozcieńczyć, aby wniknął głębiej w drewno, poczekać aż wyschnie i przeszlifować choćby i papierem 220?
Lakier spowoduje utwrdzenie przeciętych włókien i po zeszlifowaniu podniesionych końcówek włókien więcej nie będą wstawały?

Tomku. Przepraszam cię. Nie odbieraj tego jako osoibistą wycieczkę do Ciebie. Często mamy odmienne zdanie. Muszę znów się nie zgodzić z tobą.
Pod pierwszą warstwę bejcy, czy lakieru nie powinno się szlifować papierem drobniejszym niż 150.
Drobniejszy papier zatyka pory drewna i materiał wykończeniowy nie wnika w drewno. Dlatego miałeś problemy z bejcą po szlifie papierem 220.
Taki sam efekt jest po lakierowaniu. Lakier będzie posmarowany po powierzchni, a nie wniknie w drewno.
Po jakimś czasie będzie się łuszczył.

Offline Tomek O.

« Odpowiedź #5 dnia: 05 Sierpnia 2017, 11:15:50 czas Polski »
Temat wodowania mnie zainteresował po obejrzeniu filmu DID "Dębowy stół do salonu cz.2".
Była w nim mowa o szlifowaniu, potem wodowaniu i ponownym szlifowaniu przed nałożeniem olejowoskiem.
No właśnie ... olejowoskiem - nie bejcą.

Wstępnie ustawiłem proces następująco.
1. Najpierw szlifowanie pierwsze (przyjmijmy do 120).
2. Wodowanie (pozostawienie do wyschnięcia). Miękkie słoje wstają.
3. Zeszlifowanie tych miękkich słoi drobno (150)
4. Bejcowanie / olejowoskowanie / lakierowanie

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Sierpnia 2017, 11:50:09 czas Polski »
Dobrze ustawiłeś proces.

Robert - odpowiem później . :)

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Sierpnia 2017, 16:49:24 czas Polski »
Tomku. A po co wodowałeś? Nie było łatwiej pierwszą warstwę lakieru nieco rozcieńczyć, aby wniknął głębiej w drewno, poczekać aż wyschnie i przeszlifować choćby i papierem 220?
Lakier spowoduje utwrdzenie przeciętych włókien i po zeszlifowaniu podniesionych końcówek włókien więcej nie będą wstawały?

Tomku. Przepraszam cię. Nie odbieraj tego jako osoibistą wycieczkę do Ciebie. Często mamy odmienne zdanie. Muszę znów się nie zgodzić z tobą.
Pod pierwszą warstwę bejcy, czy lakieru nie powinno się szlifować papierem drobniejszym niż 150.
Drobniejszy papier zatyka pory drewna i materiał wykończeniowy nie wnika w drewno. Dlatego miałeś problemy z bejcą po szlifie papierem 220.
Taki sam efekt jest po lakierowaniu. Lakier będzie posmarowany po powierzchni, a nie wniknie w drewno.
Po jakimś czasie będzie się łuszczył.

To co proponujesz nie mogłem zastosować , z powodu kładzenia bejcy ,która nie  mogła być zbyt szlifowana . Podobnie robiłem te schody 9 lat  temu i nic się nie  łuszczyło . Naprawa obejmowała poziomy odcinek , na którym suszono ręczniki.

Co tak właściwie zatyka pory powyżej 150 tki - ja mam inną teorię na ten temat.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Sierpnia 2017, 09:27:12 czas Polski »
Jesli bejca wodna to na pewno bym nie kropil woda swiecona.
Nitro na pedzel albo natrysk zdrowo, a pozniej po wyschnieciu sprezonym powietrzem.

Na to bejca.

Offline Tomek O.

« Odpowiedź #9 dnia: 07 Sierpnia 2017, 09:40:32 czas Polski »
Co daje nitro?
Czy po nitro nie trzeba szlifować?

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Sierpnia 2017, 14:07:20 czas Polski »
Nitro odtluszcza i otwiera minimalnie pory, sprezone powietrze zeby odgnoic na wszelki wypadek pyl z porow, niby nic a jednak daje.
Nie wiem tez dlaczego ale po nitrze minimalnie szybciej wchania sie bejca i glebiej... prawdopodobnie przez bardziej otwarte pory bo nitro w polaczeniu z minimalna wilgocia i tak odpaduje wiec zostawia suchy material... ale to byc moze moja slaba teoria. Tak czy inaczej daje nitro i bejca, lakiery, lakierobejce oraz oleje lepiej sa wchlaniane.

Ja nic nic zwilzam bo nie widze sensu. Why?

Po cholere mam maic juz gotowa rozmieszana bejce?
Przeciez jak probujemy kolor to na mokrym, wilgotnym wyjdzie inny odcien.

Wcale nie uwazam aby polewanie, napryskiwanie, wcieranie, itp wody dalo cokolwiek dobrego. Przeciez wlokna puchna?!?! Myle sie?
Po za tym najlepiej widac to na sosnie wyschnietej ze lepiej wchlania sucha

Offline skoop

« Odpowiedź #11 dnia: 30 Stycznia 2018, 20:57:29 czas Polski »
Ja przed bejcowaniem Vidaronu nic takiego nie robiłem. Tylko dokładne czyszczenie przed pokryciem drewna warstwą bejcy. Może spróbuję następnym razem na próbę na drewnie przeznaczonym do stosowania środków, których jeszcze nie sprawdziłem, skoro niektórzy zachwalają tak tę metodę.