30 Kwietnia 2026, 19:38:17 czas Polski

Autor Wątek: Korba Stanley 2-715 - co sądzicie i jaki osprzęt  (Przeczytany 5828 razy)

Offline fikusny

Korba Stanley 2-715 - co sądzicie i jaki osprzęt
« dnia: 18 Sierpnia 2017, 19:53:22 czas Polski »
Czesc :-) Dawno nic nie pisalem ale śledzę regularnie i w końcu przyszła pora napisać.

Chciałbym kupić nową korbę Stanleya jak w opisie. Nigdy nie miałem takiego narzędzia w ręce i nie wiem czy to dobry wybór. Może ktoś z kolegów ma i mógłby dać znać czy warto.

Dodatkowo zapytam jakiego rodzaju wiertła/świdry do tego będą pasowały? Interesuje mnie na razie wersja niedroga amatorska ;-)

Zaczynam coraz bardziej przygodę z drewnem i muszę trochę powiercić w miękkim świerku.

Offline fikusny

Odp: Korba Stanley 2-715 - co sądzicie i jaki osprzęt
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Sierpnia 2017, 17:44:07 czas Polski »
Koledzy pomóżcie ;-)

Chciałbym w poniedziałek zamówić taką wiertarkę reczna:
http://www.stanleyworks.pl/products/detail/NARZĘDZIA+RĘCZNE/Narzędzia+Stolarskie/Wiertarki+Ręczne/WIERTARKA+RĘCZNA

Nie wiem czy warto coś takiego kupować czy poszukać innej ręcznej wiertarki.

Dodatkowo jakie wiertła do tego będą pasowaly?
Zwykle do drewna czy tylko jakieś świdry? Z uchwytem walcowym? Czy sześciokątny też może być?

:-)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Sierpnia 2017, 21:12:02 czas Polski »
No cóż,ja chyba w ręku miałem,ale już nie pamiętam :P
Trzeba trochę wprawy żeby ładnie i prosto  wiercić ???
Widziałem ostatnio przecenione wiertarki w biedronce,ale tobie oto chyba nie chodzi ???

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Sierpnia 2017, 23:10:58 czas Polski »
Korby mają z reguły trzy rodzaje uchwytów : cztero-szczękowe , trój-szczękowe i dwó-szczękowe cięte . Nie kupuj tej cztero-szczękowej , jak kupiłem i zrobiłem błąd. W zasadzie klasycznym uchwytem dla korby jest uchwyt dwu-szczękowy wycinany, jest on uniwersalny dla każdego wiertła czy świdra. Jeśli chodzi o świerk to w/g mnie najlepsze będą świdry łopatkowe tylko nie ciśnij bo poszarpiesz krawędzie.

Offline fikusny

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Sierpnia 2017, 23:53:06 czas Polski »
Dzięki :-)

Tylko gdzie takiej korby dwuszczekowej szukać?

I pewnie dość droga będzie :-(

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Sierpnia 2017, 00:05:18 czas Polski »
To jest jedna z wersji korby , o którą pytasz.

Offline krit 6

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Sierpnia 2017, 09:41:11 czas Polski »
Tylko gdzie takiej korby dwuszczekowej szukać?

I pewnie dość droga będzie
poszukaj na aledrogo, na olx pewnie będzie za parę groszy. Trzeba ją będzie trochę wyczyścić, naoliwić i dopieścić, ale przy okazji poznasz jej budowę . Co do wierteł, to można jeszcze kupić leżaki magazynowe, ja kupowałem w Rzeszowie w sklepie narzędziomis- czy coś w tym stylu za naprawdę nieduże pieniądze. Za korbę dałem 15 zł. No a jeżeli masz dużo pieniędzy, to zawsze możesz kupić nówki, nie śmigane.
Tu masz namiar na sklep : http://narzedziomis.pl/category/wiertla-do-drewna gdzie możesz kupić świdry.

Offline krit 6

« Odpowiedź #7 dnia: 21 Sierpnia 2017, 17:43:37 czas Polski »
No i co? Nie udało się kupić?  Cena poszybowała do 88 zł , ale się nie martw. Mam inną, to nie jest licytacja. Wygląda solidnie. Tylko nie wiem nic o sprzedawcy, trzeba by go sprawdzić
https://sprzedajemy.pl/stanley-no78-10in-wiertarka-korba-beszowa-a1d299-nr53452205

Offline fikusny

« Odpowiedź #8 dnia: 21 Sierpnia 2017, 18:06:28 czas Polski »
No powiem licytowalem dzielnie ale jak w końcówce leciało w górę szybko to dałem spokój.

Offline fikusny

« Odpowiedź #9 dnia: 31 Sierpnia 2017, 07:51:37 czas Polski »
No to stałem się posiadaczem korby z linka powyżej.

Ogólnie stan zakupu dobry, dokupiłem jeden świder 8 mm w markecie na próbę i muszę się rozejrzeć za kilkoma w innych rozmiarach.

Dzięki wszystkim za pomoc :-)

Offline krit 6

« Odpowiedź #10 dnia: 31 Sierpnia 2017, 16:27:31 czas Polski »
dokupiłem jeden świder 8 mm
nie polecam tych świdrów ze względu na łatwość z jaką wysuwają sie z uchwytu. Jeśli pracujesz  w miejscu,gdzie podłoga jest betonowa lub kamienna jeden taki upadek niszczy świder. W pierwszej mojej odpowiedzi w tym temacie podałem Ci namiary na sklep z Rzeszowa, gdzie możesz dokupić sobie świdry z dobrym uchwytem. Tym co masz też możesz pracować, jest nawet trochę lżejsze w obsłudze, ale musisz uważać aby go nie zniszczyć.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Sierpnia 2017, 20:32:33 czas Polski »
@Krit 6 mam komplet wierteł z pilotem i takimi uchwytami ,jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło aby się ,któreś z nich wysunęło.
Natomiast na leżaki z Rzeszowa trzeba uważać bo mogą się trafić takie świdry ,że wyglądają jak wykute przez jednorękiego kowala. Mnie się takie przytrafiło ,jeszcze chyba z PRL-u było.  :D
Poza tym transakcje z tą firmą z Rzeszowa bywają dziwne , niby zamawiasz w Rzeszowie, płacisz na konto firmy z Rzeszowa a zamówione rzeczy przychodzą z drugiego końca Polski z całkiem innej firmy.
Obie uwagi wynikają z moich osobistych doświadczeń.
Kolego @fikusny korba bardzo fajna , ale musisz uważać bo w starych egzemplarzach bardzo często sypie się grzechotka. Jeżeli szczęki nie będą się płynnie rozchodzić to nie doradzam rozbierania uchwytu, bo czasem trudno jest go złożyć z powrotem. W takim przypadku przemyć naftą albo czymś podobnym i olej wazelinowy.
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2017, 20:39:00 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline fikusny

« Odpowiedź #12 dnia: 31 Sierpnia 2017, 21:06:03 czas Polski »
Dzięki za podpowiedź @krzysiek. Mam zamiar się za nią zabrać i wyczyścić dopiero za jakiś czas bo mam tourne zawodowe przez najbliższe dwa tygodnie.
Na razie z tego co sprawdziłem to szczęki chodzą gładko i ładnie się ukladaja.

Pokusiłem się jeszcze na taki zestaw i wszystko razem będę pewnie "odnawiał". Jeszcze pila grzbietnica starsza Spear&Jackson 12cali ma przyjść to będzie co robić ;-)

Offline Salbertone

« Odpowiedź #13 dnia: 03 Września 2017, 20:18:27 czas Polski »
Co to za piła? Testowałeś? Jak wrażenia?
Never underestimate a dad with woodworking skills

Offline fikusny

« Odpowiedź #14 dnia: 03 Września 2017, 20:41:13 czas Polski »
Opisana jest Sandvik 301 i ma znaczek jak Bahco więc przypuszczam że to pierwowzór Bahco 301 wylicytowana na Allegro trochę za drogo jak na swój stan bo trzeba trochę podprostować.

Jeszcze nie testowana bo jak pisałem wyżej czeka żeby się nią zająć ;-)