08 Maja 2026, 13:24:48 czas Polski

Autor Wątek: Jaka piłę stołową wybrać  (Przeczytany 16417 razy)

Offline Pomidor

Jaka piłę stołową wybrać
« dnia: 01 Września 2017, 21:54:42 czas Polski »
Czas na zakup nadszedł i tu pojawia się pytanie...
Mam trzy puly do wyboru :
Einhell TC-TS 2025U
Evolution fury 5s
I ta nowa z lidla ...

I teraz nie wiem bo budowe mają bardzo podobną zeby nie powiedzieć ze na pierwszy rzut oka identyczną...
 Ktora z nich ?
Dodam ze evolution na dzien dzisiejszy to jest max co mogę zapłacić....

Dziaki za uwagi...

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
Odp: Jaka piłę stołową wybrać
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Września 2017, 22:08:23 czas Polski »
Einhell- blat z blachy mało sztywnej.  w towku teowym luzy,  więc o przykładnicy kątowej w oryginale zapomnij. Ja zrobiłem sanki, więc jakoś idzie. Jakoś. Po zrobieniu wkładki "zero" ładnie tnie. Przykładnica wzdłużna jest ok, z możliwością regulacji. Mocy starcza. Podsumowójąc- nie pieniądz więc sprzęt lichy. Moja rada, poszukaj czegos z mocniejszym, pełnym blatem, w którym będą porządne rowki teowe. Przynajmniej z dorobieniem prowadnic/ sanek nie będziesz miał problemu

Offline Pomidor

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Września 2017, 22:21:02 czas Polski »
I tak na te pieniadze opinia jest dosc dobra... nie bardzo mam co dolozyc do budzetu zeby szukac czegos ze stabilniejszym blatem... jak pisalem wczesniej, kazda z wymienionych przeze mnie jest jak blizniacy dwu jajowi... roznice tylko kosmetyczne... a lidl wygrywa cena :P

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Września 2017, 22:54:54 czas Polski »
Tych wymienionych przez ciebie nie znam ale rozważ tez Ryobi RTS-1800G z LeroyMerlin.

Offline MarkiZ1231

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Września 2017, 23:06:10 czas Polski »
Panowie ...jakii mocniejszy blat...proszę podać model piły stołowej z blatem z płaszczyzną równoległą do 1000zł....[milczenie]

apropo einhell
..mam piłę tarczową marki Einhell...i jeśli bicie na wrzecionie w stołówce jest tak samo wielkie jak na mojej ręcznej pile tarczowej to odpuszczamy.....odkąd użyłem tej piły pierwszy raz [ojciec kilka razy przeciął deskę]...odłożyłem ją i leży w ciemnym kącie....Einhell jest u mnie spalony...widzę bez zmiany tarczy że nawet z piłą CMT to dalej będzie schit......prze duże G
podobało mi się stwierdzenie któregoś z forumowiczów, może nie za dokładnie zacytuje " amator nie może pracować z gównianym sprzętem, bo się zniechęci do swojej pasji"...przekręciłem  trochę ale kto zrozumiał to zrozumiał....ktoś powie " do budowlanki się nadaje, na budowę....zaprawdę powiadam " weź se pan lepszy łańcuch do piły spalinowej i masz tę dokładność:)przetestowane
przepraszam za dobitność, ale few beers later tak to u mnie jest...sam oczekuję jakości i precyzji i często uderzam o glebę....po której podnoszę się z kilkoma stówkami do dorzucenia...over

Offline MarkiZ1231

« Odpowiedź #5 dnia: 01 Września 2017, 23:12:34 czas Polski »
wracając do tematu...dla uzyskania precyzji, zaznaczamy,  tniemy z zapasem 1mm a później...najmniejsza kątówka makity z odpowiednią tarczą szlifierską zeszlifuje nam do wymiaru według linii....ciesielskie metody podpatrzone u moich majstrów stawiających więźbę
 a do meblarstwa....dorzućmy kaski albo kombinujmy jeszcze bardziej

Offline Pomidor

« Odpowiedź #6 dnia: 02 Września 2017, 00:13:45 czas Polski »
O ryobi slyszalem ale nie wiedziec czemu w ukeju cena jest jak za makitevwiec raczej z moim kurczacym sie budżetem odpada... Wychodzi mi ze albo evolution fury 5 s albo lidl... Mam teoche maszyn z lidla i jak na razie zawiodla mnie tylko wyzynarka akylumulatorowa... Dlatego biore ta piłę pod uwagę....

Offline Miecho

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Września 2017, 18:11:53 czas Polski »
Tylko nie bierz Fury używanego z all... to są podobnie jak ukosnice składki z modeli demonstracyjnych z UK, do ciesielki może być nic poza tym, wszystko lata i klekocze, śruby luzem lub ich brak... Mam, znam, używam ukosnice Range 3S

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Września 2017, 20:45:47 czas Polski »
mam piłę tarczową marki Einhell...i jeśli bicie na wrzecionie w stołówce jest tak samo wielkie jak na mojej ręcznej pile tarczowej to odpuszczamy.....
Na tarczy bicie zmierzone zegarem 0,05 -
0,08 mm, uważam że jest super jak na tej klasy sprzęt. Tym bardziej, że to równie dobrze być wina tarczy. Oryginalna tarcza dobrze tnie wzdłuż. Do poprzecznego i sklejki używam fabę PI-506VT 250x3,2/2,2x30 z=80 GA. Też nie narzekam. Dla mnie główny minus to blat. Aha, i brak softstartu.

Offline Pomidor

« Odpowiedź #9 dnia: 03 Września 2017, 14:40:59 czas Polski »
Wybor padl na evolution fury 5 s ... niestety podczas wertowania opini na jej temat spotkalem sie ze sprawa ze pila ta w standardzie dostaje tarcze z mocowaniem w rozmiarze 24.5 mm i tu pojawia sie kwestja bo wiekszosc tarcz jest z mocowaniem 30 mm (przynajmniej te lepsiejsze)... czy stosuje sie w pilach jakies przejsciowki tak jak w pilarkach? I jesli tak czy to jest bezpieczne i nie wplywa na jakosc ciec?

Offline Miecho

« Odpowiedź #10 dnia: 03 Września 2017, 16:05:56 czas Polski »
Otwór calowy, są pierścienie redukcyjne do tarcz 30mm.
Nie wiem jak stołowa, ale tu na forum było już pisane, że ukośnica ma "inne" prędkości obrotowe od standardowych pił stołowych i powinna pracować na dedykowanej tarczy.
Nie potwierdzę i nie zaprzeczę bo jeszcze tarczy nie zmieniałem.

Pomimo wszystko osobiście wybrał bym Ryobi 1800G z aluminiowym stolikiem, za 860 można w necie znaleźć, czyli w cenie twoje Fury, chyba że kupujesz używkę  8)

Offline Pomidor

« Odpowiedź #11 dnia: 03 Września 2017, 18:33:30 czas Polski »
Jak pisalem wyżej ryobi jest w uk dwa razy drozsza od evolution ...
Odnośnie tego oworu w tarczy to bardzo zmienia to dla mnie postać rzeczy bo teraz znow jestem w kropce... Nie chcę zostac bez możliwości zmienienia tarczy ...

Offline jasiop

« Odpowiedź #12 dnia: 03 Września 2017, 18:44:27 czas Polski »
Jak pisalem wyżej ryobi jest w uk dwa razy drozsza od evolution ...
czyli ile kosztuje RYOBI ?
Jasio P - Rzeszów

Offline Pomidor

« Odpowiedź #13 dnia: 03 Września 2017, 18:58:20 czas Polski »
Evolution kosztuje ok 170 funtów
Ryobi ok 300

Offline Pomidor

« Odpowiedź #14 dnia: 03 Września 2017, 19:08:34 czas Polski »
No i czytam i czytam o tych pierscieniach redukcyjnych i poza tym że są to nic nie wiem więcej... Najbardziej zależy mi na bezpieczeństwie bo nie chcę podchodzić do piły ze strachem ... Jednak jest to dość niebezpieczna maszyna ...