07 Maja 2026, 12:03:31 czas Polski

Autor Wątek: Stół roboczy  (Przeczytany 39378 razy)

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
Odp: Stół roboczy
« Odpowiedź #120 dnia: 23 Kwietnia 2014, 22:16:26 czas Polski »
Marcin sparafrazuję słowa hymnu:
...Amigorg dał nam przykład
 jak relacjonować mamy... :)
czekam

Offline harnas3007

« Odpowiedź #121 dnia: 24 Kwietnia 2014, 07:44:09 czas Polski »
Pozwolę sobie na mały offtopic. Czy ktoś z kolegów popełnił coś takiego w wersji home made:

Niestety muszę się zadowolić na razie czymś właśnie składanym, a to co oglądałem po sklepach jest delikatnie mówiąc kiepskiej jakości. Wpadł mi zatem do głowy pomysł stworzenia czegoś takiego własnoręcznie. Zakładam (może błędnie), że taki stolik ułatwi mi drobne prace, które wykonuję w mieszkaniu.

Offline studio tata

« Odpowiedź #122 dnia: 24 Kwietnia 2014, 08:19:41 czas Polski »
musze Ciebie zmartwic , dobre ale trudnodostepne , chyba nieprodukowane
mam dwa i uzwam jak na filmie
wofcraft robi tez inne stoliki powstala chya zakladka moze sam cos sobie zrobisz ?

Möbelbau: So kriegen Sie auch große Platten klein

Offline MarcinW

« Odpowiedź #123 dnia: 24 Kwietnia 2014, 09:21:29 czas Polski »
panowie - proszę załóżcie osobny wątek jak chcecie na ten temat podyskutowac

Offline Jurand

« Odpowiedź #124 dnia: 13 Maja 2014, 21:14:46 czas Polski »
Super robota! Aż miło się patrzy. Inspirujesz do działania ;)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #125 dnia: 13 Maja 2014, 22:53:41 czas Polski »
no to w końcu udało się ruszyć z zabudową stołu :D
w sumie to muszę powiedzieć, ze bardzo dobrze iż czekałem tyle czasu z wykonaniem zabudowy, gdyż między czasie zmieniła się trochę koncepcja i w trakcie użytkowania stołu wyszły pewne istotne rzeczy. Po pierwsze teraz żałuję że poprzeczki na dłuższych bokach zrobiłem tak wysoko - gdybym je zrobił niżej to miałbym więcej miejsca do zabudowy. po drugie to musiałem obniżyć wysokość zabudowy o 90mm żeby zachować możliwość używania ścisków do mocowania elementów na boku stołu ( to zresztą widać na jednym ze zdjęć). po trzecie sposób pracy przy stole pomógł mi określić jakiego rodzaju schowki chcę mieć z każdej strony i co gdzie chować.
tak więc zabudowa pod stołem będzie składała się z 2 identycznych segmentów. każdy z nich będzie dwustronny - z jednej strony będą szuflady, a z drugiej będzie szafka.
co do konkretnej pracy to od wczoraj było wielkie cięcie sklejki w dwóch grubościach - 20mm na ścianki i 8mm na elementy szuflad i półeczki wewnętrzne. teraz stwierdzam, że mogłem chyba użyć cieńszej sklejki, może 18mm albo nawet 16mm. segmenty wyszły dosyć "pancerne" i to nie tylko ze względu na wytrzymałość ale również ze względu na masę. no ale w końcu im stół roboczy bardziej dociążony tym stabilniejszy :)
całość będzie później zaimpregnowana penetrinem i poolejowana podobnie jak sam stół
poniżej zamieszczam kilka zdjęć z dzisiejszej pracy i jak zwykle zapraszam do komentowania

Offline robson

« Odpowiedź #126 dnia: 13 Maja 2014, 23:19:03 czas Polski »
MarcinW , stół jest solidnie wykonany i masywny ,zabudowa wykonana ze sklejki dobrze wygląda ,natomiast te wkręty na wierzchu psują efekt końcowy .Oczywiście jest to moja subiektywna ocena .

Offline MarcinW

« Odpowiedź #127 dnia: 13 Maja 2014, 23:49:15 czas Polski »
na początku chciałem zrobić połączenia na kołki i klejone. ale po zastanowieniu stwierdziłem że jest to tylko zabudowa do codziennej pracy. dodatkowo czas mnie trochę goni z kolejnymi pracami, także biorąc pod uwagę wszystkie za (efekt wizualny, doświadczenie) i przeciw (czas!!!) niestety połączenia niewidoczne przegrały

ale skoro wielcy mistrzowie tego forum od czasu do czasu używają wkrętów, to może i mi się upiecze :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #128 dnia: 14 Maja 2014, 02:11:06 czas Polski »
Takie szuflady i szafki są bardzo przydatne, możesz wszystko co potrzebne mieć pod ręką. To dobrze, że są takie solidne.
......
Fajna jest ta szuflada otwierana do góry, wszystko "wypada" jak należy ;)

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • View Gallery
« Odpowiedź #129 dnia: 14 Maja 2014, 08:37:09 czas Polski »
Marcin, solidna robota.
Zawsze możesz wymienić wkręty na kołki  tylko, że przelotowo :) 

Offline Lechu

« Odpowiedź #130 dnia: 14 Maja 2014, 09:13:51 czas Polski »
Marcin, czym będziesz wykańczał powierzchnię tych szafek? Jakiś lakier?

Offline MarcinW

« Odpowiedź #131 dnia: 14 Maja 2014, 09:47:47 czas Polski »
Lechu - wykończenie będzie bezbarwnym olejem do drewna Altax, chcę położyć 2-3 warstwy - dokładnie tak samo jak reszta stołu. chociaż blat po kilku tygodniach pracy zaczyna już się domagać konserwacji

amigorg - chyba nie bardzo zrozumiałem o co chodzi z "szufladą otwieraną do góry" :) mam zamiar zrobić w każdym segmencie 2 szuflady "zwykłe" wysuwane, duża na dole i mała u góry

Offline sajo

« Odpowiedź #132 dnia: 14 Maja 2014, 10:09:45 czas Polski »
Pytanie laika- czemu olejem? myślałem, że olej to głownie chroni przed czynnikami zewnętrznymi, albo użyć do wykończenia ze względów estetycznych. Skoro stół i szuflady są w warsztacie to jest konieczne? bo przecież przed mechanicznymi urządzeniami nie chroni. Podobnie blat- czemu domaga się konserwacji?

Offline MarcinW

« Odpowiedź #133 dnia: 14 Maja 2014, 10:26:01 czas Polski »
przed czynnikami mechanicznymi niestety nic Cię nie uchroni :(
natomiast olej dosyć dobrze zapobiega wysychaniu i pękaniu powierzchni, nie "zamyka" drewna i umożliwia "oddychanie". nie łuszczy się jak niektóre lakiery i ma fajną w dotyku powłokę. nie ukrywam, że estetycznie tez bardzo ładnie wygląda :)

blat domaga się konserwacji, ponieważ jak zobaczysz wcześniej w tym wątku był olejowany już ładnych kilka czy nawet kilkanaście tygodni temu. przez ten czas jest ciągle używany do pracy - jest kilka obtarć i zarysowań, które można by naprawić. tak myślę ze raz na kilka miesięcy pracy będzie go trzeba liznąć szlifierką i nanieść kolejne warstwy oleju, żeby dobrze się trzymał

może trochę sztuka dla sztuki, bo nie jest to absolutnie konieczne. ale daje fajne efekty, na pewno nie szkodzi i mi bardzo odpowiada ten sposób wykończenia ;)

a jak chcesz wiedzieć więcej na temat olejowania to polecam niektóre z filmów Jarka, a szczególnie ten o zestawie surfix - fajnie pokazana jest konserwacja strugnicy

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • View Gallery
« Odpowiedź #134 dnia: 14 Maja 2014, 11:03:50 czas Polski »
Marcin, zgadzam się z Tobą na temat oleju, ja również jestem jego zwolennikiem :)