05 Maja 2026, 08:15:33 czas Polski

Autor Wątek: Stół roboczy  (Przeczytany 39349 razy)

Offline Lechu

Odp: Stół roboczy
« Odpowiedź #135 dnia: 14 Maja 2014, 14:44:58 czas Polski »
ok, dzięki za odpowiedź. Chyba też przetestuję wykończenie w oleju. Ten Altax to z jakiegoś szczególnego powodu? Sprawdzony? Tani? Pierwszy z brzegu?

Offline MarcinW

« Odpowiedź #136 dnia: 14 Maja 2014, 22:00:34 czas Polski »
altax z powodu dobrych doświadczeń z innymi produktami :)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #137 dnia: 14 Maja 2014, 22:39:31 czas Polski »
dzisiejszy zakres prac:
pierw wyfrezowałem rowki w bokach szuflad, żeby zamontować denka. następnie zmontowałem korpusy szuflad. potem było szybkie przeszlifowanie powierzchni p120 i zaokrągliłem krawędzie. na koniec impregnacja penetrinem. jutro w planach inna robota także moja zabudowa będzie musiała poczekać na kolejne kroki :(

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #138 dnia: 15 Maja 2014, 03:09:05 czas Polski »
jutro w planach inna robota także moja zabudowa będzie musiała poczekać na kolejne kroki
Nie przejmuj  :) się ja mam to samo, ostatnio do warsztaciku zachodzę tylko po narzędzia ewentualnie wymienić na inne a więc nie jesteś sam

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #139 dnia: 15 Maja 2014, 08:08:52 czas Polski »
następnie zmontowałem korpusy szuflad.

Jestem początkującym stolarzem-hobbystą, który ma nadzieję na "zwojowanie" czegoś w swiecie drewna.

To są Twoje słowa - szkoda   , że nie  zrobiłeś połączeń stolarskich  w  szufladach  :(

Offline MarcinW

« Odpowiedź #140 dnia: 15 Maja 2014, 09:35:49 czas Polski »
To są Twoje słowa - szkoda   , że nie  zrobiłeś połączeń stolarskich  w  szufladach 
no to mi dowaliłeś :) nie sadziłem, ze ktoś to jeszcze będzie pamiętał i wyszuka :D

naprawdę w planach miałem ambitniejsze rozwiązania. natomiast jak napisałem, pilna potrzeba zaprowadzenia porządku i brak czasu wymusił takie a nie inne rozwiązania :(. poszedłem na ten kompromis ze względu na przeznaczenie mebla. ale w planach jest już kilka następnych rzeczy do zbudowania w warsztacie i obiecuję się poprawić!

Offline studio tata

« Odpowiedź #141 dnia: 15 Maja 2014, 09:59:44 czas Polski »
lomatko
Maricn patrzena na zdjecia z warsztatu i widze same znajome maszyny :)
unifikacja jakas ???

Offline MarcinW

« Odpowiedź #142 dnia: 15 Maja 2014, 10:11:27 czas Polski »
wyborów dokonuję biorąc pod uwagę opinie forumowiczów, także jakaś unifikacja jest :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: 15 Maja 2014, 21:05:43 czas Polski »
Marcin jest dobrze :) Trzymam kciuki!

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #144 dnia: 15 Maja 2014, 22:23:18 czas Polski »

Maricn patrzena na zdjecia z warsztatu i widze same znajome maszyny
Studio Tata wczoraj miałem to samo napisać  ;D  ale w końcu się rozmyśliłem

Offline MarcinW

« Odpowiedź #145 dnia: 28 Maja 2014, 23:41:27 czas Polski »
trochę to trwało, ale w końcu udało mi się wygrzebać kilka godzin by ruszyć dalej z zabudową stołu
skończyłem szuflady, dodałem przody, powierciłem otwory pod zawiasy w drzwiczkach, przeszlifowałem papierem p180, pokryłem jedną warstwą oleju, potem było szlifowanie p220 wewnątrz (najwyższy jaki mam do szlifierki typu delta) i p240 na zewnątrz (mimośrodową) i obecnie wysycha pokryte drugą warstwą oleju
mam wielką nadzieję że jutro uda mi się znowu wygospodarować trochę czasu by zmontować segmenty szafek

Offline robson

« Odpowiedź #146 dnia: 29 Maja 2014, 20:40:10 czas Polski »
Marcin piszesz że szlifowałeś w środku ''deltą'' czy szuflad nie powinieneś wyszlifować na dokładnie przed montażem ,nie było by prościej .

Offline MarcinW

« Odpowiedź #147 dnia: 29 Maja 2014, 22:46:35 czas Polski »
robson - na pewno byłoby prościej szlifować przed montażem :)
ale jak pisałem wcześniej było szlifowane przed montażem niższym papierem, potem złożone, impregnowane i teraz olejowane. szlifowanie było potrzebne pomiędzy warstwami oleju

co do ogólnego postępu prac - dzisiaj przeszlifowałem i poolejowałem skrzynki. wszystko wskazuje na to, że jutro powinno dać radę z montażem na miejscu docelowym - mam nadzieję że się uda :)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #148 dnia: 30 Maja 2014, 21:55:08 czas Polski »
dzisiaj w końcu wielki dzień :D udało się wygrzebać kilka godzin i zakończyć montaż :D
jest jeszcze kilka drobnych szczególików, które będę musiał dopieścić w najbliższych dniach, ale ogromna większość została ukończona :)
olejowane skrzynki wyglądają naprawdę fajnie - szkoda tylko, że ze względu na przeznaczenie i sposób zabudowy ich utrzymanie w takim stanie będzie prawie niemożliwe. ale w końcu stół roboczy nie jest do celów wystawowych :)
drzwiczki szafki zostały zamontowane i tu właśnie pojawia się pierwszy ze szczegółów, o których wspomniałem wyżej - drzwiczki przy zamykaniu uderzają o półkę w środku - trzeba podkleić odpowiednio. uchwyty wykorzystałem te co miałem z odzysku, nie są piękne, ale za to są darmowe
po zamontowaniu całości widać ile przestrzeni jest stracone poniżej skrzynek - no niestety wynika to z konstrukcji stołu, nie przemyślałem tego wcześniej. spokojnie z 10-15 cm dałoby się jeszcze wygospodarować. teraz wypada jedynie wyciągać wnioski na przyszłość
zastanawiałem się nad mocowaniem skrzynek do nóg stołu, ale biorąc pod uwagę ich masę i to jak ciasno siedzą pomiędzy nogami, nie sądzę, by miały się przesuwać. jak na chwilę obecną nie będę nic dodatkowo mocował. ale zawsze pozostaje opcja na przyszłość.
a skoro już jestem przy masie to nie ważyłem całości, ale oceniam, ze jest to już ponad 150kg, z załadowanymi skrzynkami pewnie coś pod 200kg. próbowałem i ledwo byłem w stanie podnieść jeden koniec, a o przesuwaniu po podłodze nie ma mowy!
a same skrzynki już okazały się bardzo pojemne - szuflady i szafki pozwoliły mi schować ogrom gratów poupychanych gdzie indziej, chyba nawet więcej niż się spodziewałem :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #149 dnia: 30 Maja 2014, 22:35:38 czas Polski »
Świetna robota!!!