11 Maja 2026, 21:38:45 czas Polski

Autor Wątek: Wybór pilarki tarczowej Ryobi / Scheppach  (Przeczytany 4052 razy)

Offline Deney777

Wybór pilarki tarczowej Ryobi / Scheppach
« dnia: 12 Września 2017, 00:10:46 czas Polski »
Witam,
Zamierzam kupić pilarke stołową i aktualnie jestem zainteresowany dwoma pilarkami, albo firmami. Jedną z nich jest Ryobi 1800 , cena zależnie od literek waha się od 895 do 1400, niestety nie umiem doszukać się wielkich różnic wiec jeśli ktoś coś zauważył chętnie się dowiem oraz dwie pilarki firmy Scheppach,   hs105 i hs100s, o dziwo ta druga ma większą moc i a jest tańsza czy to normalne? Warto też dodać że wszystko ma narazie charakter hobbystyczny, co będzie cięte to deski 2,3 cm  płyty wiórowe , sklejki. Na logikę myślałem o którymś z scheppachów bo posiadają silnik 2000w i któryś model jeśli się nie mylę posiada silnik indukcyjny który działa w miarę cicho , mam rację? 
Proszę o opinie i ewentualne polecenie czegoś bardziej wartego zainteresowania a nie przesyższającego budżet  (ok.1400)
Pozdrawiam

Offline perszeron

Odp: Wybór pilarki tarczowej Ryobi / Scheppach
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Września 2017, 00:58:12 czas Polski »
Coś słabe rozpoznanie zrobiłeś. Na forum jest kilka wątków o tych pilarkach, gdzie znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania. Żadna z tych pilarek nie ma silnika indukcyjnego. Miałem ten sam dylemat co Ty i wybrałem "siepacza" hs105. Ma fajny duży rozsuwany aluminiowy blat i dobrą przykładnicę.

Offline Deney777

« Odpowiedź #2 dnia: 12 Września 2017, 10:26:34 czas Polski »
Coś słabe rozpoznanie zrobiłeś. Na forum jest kilka wątków o tych pilarkach, gdzie znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania. Żadna z tych pilarek nie ma silnika indukcyjnego. Miałem ten sam dylemat co Ty i wybrałem "siepacza" hs105. Ma fajny duży rozsuwany aluminiowy blat i dobrą przykładnicę.

Zadowolony jesteś? Gdybyś miał znowu wybierać to wybralbyś siepacza?  Już biorę się za dokładne przeszukiwanie forum

Offline perszeron

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Września 2017, 13:27:31 czas Polski »
Teraz brałbym Boscha, ale to trochę nie ten budżet ;). Ogólnie jestem zadowolony, ale musisz od razu założyć, że po wyciągnięciu z pudełka musisz trochę rzeczy po chińczykach poprawić. No i najlepiej przed kupnem sprawdź czy blat masz równy bo tego nie da rady poprawić, a krzywych blatów jest pewnie tyle samo co prostych w tych pilarkach.

Offline Deney777

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Września 2017, 15:32:55 czas Polski »
O którym boshu dokładnie?
Czyli kupno przez internet odpada...

Offline perszeron

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Września 2017, 16:52:20 czas Polski »
Bosch GTS 10 XC.  :)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Września 2017, 17:34:56 czas Polski »
Nie odpada. Nawet lepiej bo jak będzie coś nie halo to odsyłasz i po kłopocie.

Offline Deney777

« Odpowiedź #7 dnia: 12 Września 2017, 18:16:05 czas Polski »
O tym o czym mówisz to w przypadku otwierania przy kurierze, czy jeśli później na spokojnie otworze i coś nie będzie grało to wtedy? 
Ogólnie jakoś bardziej jestem za Ryobi,  myślicie że lepiej kupić pilarke i domontować softstart czy kupić odrazu z wbudowanym?   Różnica ok 400 zł

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Września 2017, 18:42:41 czas Polski »
Przy zakupach przez internet masz z urzędu 14 dni na odstąpienie od umowy bez podawania przyczyny.