27 Kwietnia 2026, 06:32:39 czas Polski

Autor Wątek: Lakier na zewnątrz  (Przeczytany 3283 razy)

Offline marcin6391

Lakier na zewnątrz
« dnia: 12 Września 2017, 06:40:28 czas Polski »
Hej.
Klient chciałby żeby mu odświeżyć i zabezpieczyć podłogę na tarasie.
Taras zadaszony całkowicie. Drewno  - dąb.
Warunkiem jest użycie lakieru - nie chce zmieniać koloru . Olej nie wchodzi w grę.
Wykończenie pół mat.

Ćwiczył któryś z Was podobny temat ?
Osobiście nie używałem nigdy lakieru na zewnątrz inie wiem czy i jak to się sprawdzi.....
Jachtowy mi po łbie łazi, ale czy to dobry trop ?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Lakier na zewnątrz
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Września 2017, 07:31:50 czas Polski »
Jak najbardziej.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #2 dnia: 12 Września 2017, 08:11:21 czas Polski »
Dzięki 👍

Offline tommies

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Września 2017, 09:10:49 czas Polski »
Warto użyć środków przeznaczonych do jachtów. Ale tanio nie będzie ;)

Najprostsze i zdecydowanie najszybsze jest użycie po oczyszczeniu desek jako podkładu najpierw rozcieńczonego a następnie z 2 warstw bezbarwnego lakieru poliuretanowego 2K. Oczywiście mówimy tu o lakierach jachtowych takich firm jak Sea-Line, International, Epifanes czy innych.

A wersja z "filozofią" i używania, ale naprawdę cholernie trwała i znakomicie zabezpieczająca to najpierw czyszczenie deck cleanerem, wysychanie, następnie kilka warstw do uzyskania efektu mokrego drewna  oleju staturacyjnego/teakowego, długie kilkudniowe wysychanie i ze 2-3 (na łodziach dają nawet 5 czy 7 ) warstwy lakieru olejnego - po każdej min. 12h przerwy a przy takiej pogodzie jak teraz to 24h. 
No ale taka zabawa to nie w celach zarobkowych tylko dla siebie lub świadomego i zamożnego klienta. 

Offline Stolarniagrodzka

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Grudnia 2017, 22:05:53 czas Polski »
A ja mam taki mały problem.  Używam lakieru zewnętrznego Vidaron fajnie się tym maluję tylko trochę długo schnie. I moje zapytanie do Was czego dodać aby skrócić czas schnięcia.

Offline Jureq

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Grudnia 2017, 22:34:37 czas Polski »
czego dodać aby skrócić czas schnięcia

to ci powiem na przykładzie ulepszaczy do pieczywa - niczego nie dodawaj bo będzie ładnie przez chwile ale na dłużej syf ;)
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję

Offline skoop

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Grudnia 2017, 21:05:59 czas Polski »
Niczego nie dodawaj. Możesz malować tę samą powierzchnię mniejszą ilością, wyczekać krócej na wyschnięcie, a potem pomalować po raz drugi.