21 Kwietnia 2026, 06:33:09 czas Polski

Autor Wątek: Kuchnia π (Pi)  (Przeczytany 8744 razy)

Offline Asieq

Odp: Kuchnia π (Pi)
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Października 2017, 07:33:19 czas Polski »
Asieq ja w swojej kuchni zamontowałem GTV modernbox i jestem zadowolony. Podróba blum ale działa i ma się dobrze już od ponad roku, nie wiem jak będzie w dłuższym użytkowaniu. Obecnie dwie szuflady głębokie są dość solidnie obciążone bo siedzą w nich produkty takie jak mąka i cukier i wszystko działa jak należy. Zrezygnowałem z bluma tylko i dlatego że szukałem oszczędności a czytając opinie widziałem że nie są jakieś takie tylko na trzy otwarcia i zamknięcia :)

Wojtku, dziękuję Ci za opinię :)

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #31 dnia: 06 Października 2017, 12:59:12 czas Polski »
Asieq ale w celu upewnienia się co do modernboxa to chyba Pragmatyczny może o tym więcej powiedzieć :)
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline amciek

« Odpowiedź #32 dnia: 06 Października 2017, 20:33:16 czas Polski »
Jakie szuflady systemowe/prowadnice polecacie do kuchni?
Dobrze, żeby cicho się zamykały, bo czasem robię to odwłokiem  ;) Nie muszą zamykać się samodzielnie.
Tylko Tandemboxy, czy warto rozważyć coś tańszego?
W naszej są GTV, kuchnia ma już 5 rok i nic się nie dzieje. Maja miękki domyk który jeszcze dziala. Ważna informacja od 4lat uzytkuje dwie z nich mój mały panicz. A dzieciory nie mają litości. Prowadnice jeszcze żyją.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 06 Października 2017, 21:22:17 czas Polski »
Orientowałaś się co do systemów ogólnie?
Można rozdzielić na trzy segmenty:

Prowadnice blum tandem lub movento co przy pełnym wysuwie daje około i ponad sto złotych.
Zamienniki z gtv za około 50zl .
Szuflady całe robi się z plyty

Szuflady z Bokiem metalowym tandembox antaro lub intivo co daje ceny między 110 a 200zl około zależy od wysokości i dodatków.  Zamiennik to modernbox z gtv w cenie 70 do 90zl a od jakiegoś czasu można dostać wysokie szuflady z kwadratowymi relingami które dorownuja niemal cenię antaro z bluma. obydwaj producenci mają tu boki pochylone.

Trzecia półka to Blum legrabox zwykle w cenie 200 do 400zl za komplet i zamiennik to gtv axis oscylujący w cenie 110do 180zl . 
Tu mamy boki prostopadłe do dna i są nieco cieńsze od tandemboxów i modernboxow. Możesz to zobaczyć na moim filmiku jaka jest różnica.  w Blumie trzeba robić specjalne frezy w dnie. W axis płytę liczymy jak do tandemboxow i modernboxow.

« Ostatnia zmiana: 06 Października 2017, 21:24:18 czas Polski wysłana przez kozio »

Offline Asieq

« Odpowiedź #34 dnia: 29 Października 2017, 19:37:02 czas Polski »
Witam po długiej i niezamierzonej przerwie, niestety w pracy zrobił się kocioł i trzeba było hakować po 10-11h dziennie  >:(
Wyszłam już na prostą, tak że powracam na internety i piszę co w tzw. międzyczasie się wydarzyło:

- dotarły elementy na meble
- zdecydowałam się na zawiasy Blum do drzwi nakładanych, clip top z wbudowanym blumotion
- szuflady będą systemowe Hettich, pełny wysuw, cichy domyk (jutro odbieram).

Na dzień dzisiejszy skręcone mam 3 korpusy i zaczęty korpus szafki narożnej.
Tak wygląda moja "pracownia"  ;)

Drzwiczki do szafek będą kasetonowe

i diagonalne

Sama klejonka takiej sobie jakości, płyty wyginają się, mimo że składowane są na płasko i obciążone z góry. Wąskie elementy dodatkowo zaczęły pękać na klejeniach. Zastanawiam się co z tym zrobić - reklamować, czy skleić i działać dalej...  :-\

Do łączenia płyt przysłano mi kołki i wkręty 5 cm. Boki z płytą dolną skręcam jednak konfirmatami a górne stężenia robię z desek struganych i skręcam wkrętami.

Jako że zimno się zrobiło, to w międzyczasie zaczęłam karmnik dla ptaków  ;)

No i wczoraj chyba nie był dla mnie dobry dzień, bo złamałam wiertło do konfirmatów  ???

Pozdrawiam!

kozio

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 29 Października 2017, 20:08:22 czas Polski »
Pracę idą do przodu. Super.
Zastanawia mnie wciąż jednak dobór materiału...

Offline Asieq

« Odpowiedź #36 dnia: 30 Października 2017, 10:44:19 czas Polski »
Że klejonka a nie laminat, czy że sosna a nie dąb?

Offline Lopi1

« Odpowiedź #37 dnia: 30 Października 2017, 10:57:43 czas Polski »
Żeby tylko klejonka bardziej nie zaczęła pękać.

Offline Asieq

« Odpowiedź #38 dnia: 30 Października 2017, 11:03:05 czas Polski »
Mam odpowiedź z firmy, wyślą mi nowe formatki w miejsce tych popękanych.
W obecnym domu połowę mebli mam z klejonki, z tej połowy połowę skręcałam i malowałam sama i nie było takich "atrakcji".