05 Maja 2026, 14:53:28 czas Polski

Autor Wątek: Cennik usług i produktów stolarskich  (Przeczytany 15476 razy)

Offline krzyś48

Odp: Cennik usług i produktów stolarskich
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Października 2017, 14:24:03 czas Polski »
Specu z d...py strony mi się podoba.
A na dodatek ma dwie rurki ::) :P ;D
Co do cennika-to kiedyś bym dyskutował ,dzisiaj już nie ;)
A prace co niektórych forumowiczów,są bezcenne....o  ;D
 ;)

Offline na_forum

« Odpowiedź #31 dnia: 02 Października 2017, 15:58:50 czas Polski »
Na forum są profesjonaliści, amatorzy i ludzie "pomiędzy". Każdej z tych grup przydałaby się wiedza na temat wyceniania swoich (lub cudzych) umiejętności i produktów.

To co , chcesz klientom podać ceny  na  tacy ( myślisz  ,że  nie  czytają ?) ?

Takich  rzeczy na portalu branżowym się  nie  robi . Wprowadza to niepotrzebny zamęt i pretensje zleceniodawców . Samemu z biegiem doświadczenia dojdziesz do TWOICH cen. Ułatwi Ci to ,że będziesz notował sobie czasy wykonania pewnych operacji podczas wykonywania zlecenia , jak i czas ogólny  zlecenia . Dostaniesz podobną pracę później , to już ułatwi Ci obliczenie kwoty , bo tylko doliczysz  np. za  inny materiał.

Dlatego pisałem o możliwości uzywania dysku google za podaniem hasła

Klo

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 02 Października 2017, 20:44:23 czas Polski »
Głupi, niczemu nie służący pomysł.
Chcesz prowadzić jakiś durny cennik?
Zaprojektuj sobie płot, roześlij zapytanie o cenę po stolarniach w całej Polsce i po kłopocie. Orgazm statystyczny osiągnięty.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 03 Października 2017, 14:20:17 czas Polski »
Pomysł głupi ale jednak ktoś to już zrobił :O

Klo

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 03 Października 2017, 16:27:17 czas Polski »
No to problem z głowy.
Jak ktoś chce się jarać, to już może. ;D

Offline Morświn

« Odpowiedź #35 dnia: 04 Października 2017, 17:06:14 czas Polski »
Tak a pozniej sa sytuacje ze przychodzisz na robote a klient ci mowi ze za metr szlifu tyle metr lakieru tyle metr gruntu tyle, a skad ma pan te ceny? I wtedy na twarzy pojawia sie ten usmiech zwiciezcy i odpowiedz z podniesiona glowa: z internetu...
C... Ze lakier drozszy robota nietypowa ceny z przed pieciu lat i moze jeszcze bez vat

Klo

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 04 Października 2017, 18:58:54 czas Polski »
i odpowiedz z podniesiona glowa: z internetu...
To Ty wtedy:
- to niech panu internet robi. ;D ;D ;D

Offline Morświn

« Odpowiedź #37 dnia: 04 Października 2017, 19:06:59 czas Polski »
Heh, a najlepsze ze takiemu czlowiekowi nie wytlumaczysz.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 04 Października 2017, 21:06:01 czas Polski »
Ale co masz tłumaczyć? Ja już parę razy odpowiadałem tak jak Klo polecił (nie w kwestiach stolarskich). Jak się ktoś oburza to ja ładnie dziękuje i wychodzę bo w 99% przypadków z takiej usługi to potem tylko problemy będą.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Października 2017, 14:59:13 czas Polski »
Każdy inaczej wycenia swój czas i markę (renomę swojej firmy). Taki sam produkt więc będzie za 100zl albo za 1tyś. Jeden ma linię prod. i robi ich setki, a drugi robi ręcznie 3 sztuki.  Wycena dla mnie to sprawa indywidualna.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline marcin6391

« Odpowiedź #40 dnia: 19 Października 2017, 15:27:12 czas Polski »
I na tym możemy zakończyć.

Offline Henry

« Odpowiedź #41 dnia: 20 Października 2017, 19:09:08 czas Polski »
Wycena dla mnie to sprawa indywidualna.

Piszesz tak jakby to chodziło o wycenę pracy artysty malarza, gdy inną cenę dostanie Ewa Juszkiewicz, a inną karykaturzysta na deptaku we Władysławowie. Ale tu mówimy o pracy rzemieślnika. Dlaczego klient ma płacić za to jak stolarz pracuje, a nie za to co zrobi?

Offline mir

« Odpowiedź #42 dnia: 20 Października 2017, 19:39:48 czas Polski »
ale tak właśnie jest, dobre rzemiosło jest na pograniczu artyzmu.
Nie widzę powodu, robiąc szafę z drzwiami suwanymi, brać taką samą cenę jak ktoś dla kogo jest to szczyt możliwości.
Sporo klientów nie wybiera mebla z uwagi na cenę a wykonawcę.

Piszesz tak jakby to chodziło o wycenę pracy artysty malarza, gdy inną cenę dostanie Ewa Juszkiewicz, a inną karykaturzysta na deptaku

Bo w gruncie rzeczy o tym mowa.
Pani Juszkiewicz maluje, anonim na deptaku rysuje. Inny nakład czasu i materiałów. Finansowo niemal na pewno wychodzi lepiej niż Pani Ewa.
Nie musi przy tym dysponować mniejszymi umiejętnościami.
Akurat rynek sztuki w Polsce jest jeszcze bardziej powalony niż stolarstwo.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 20 Października 2017, 20:17:42 czas Polski »
Henry - bo tak dzialaja prawa rynku. Ja mam zasade ze jak sie cena nie podoba to konkurencja!

Jednemu podoba sie wredna kuna, drugiemu sliczny piesek a innemu kot lizacy sie po jajkach ;D
Kwestia upodoban to kwestia indywidualna wiec nie wyjezdzajcie ze sztuka. Sam widzialem prace dosc czasochlonne na forum, zlobienia, itp. Podobaly bardzo sie mnie ale przyznaje ze to sa wyjatki. Ktos tam zrobil piekne schody, ktos jakies kolyski, ktos inny jeszcze abazur.
Mnie sie podobalo i wiekszosci tez ale na pewno byli tacy ktorzy stwierdzili ze sie im nie podoba...

Nie raz sie napieprzam ze sprzetow lidlowsich, tzw parkinsonow oraz ich wad ktore nierzadko sa marginalizowane. Nie napisalem jednak ze takim sprzetem da sie pracowac!
Pewnie sie da i ktos przetnie deske tak jak ja swoim FS. Z ta roznica ze on zaplacil powiedzmy 200pln a ja 3000pln. On za przeciecie powie 1pln a ja powiem 5pln.

Po co sie mam zrec z klientem... chcesz robic  caly dzien na kolkach to rob. Chcesz meczyc sie z dlugimi elementach na stolowkce to sie mecz. Chcesz robic na tanszym kleju ale ponoc tak samo trzymajacym jak te lepsze to klej na takim. Chcesz robic na sprzecie gownianym albo nawet scyzorkykiem odziedziczonym po dziadku to rob... bedzie TANIEJ czy tak samo zrobisz? Kwestia polemiki bo moze sie okazac ze jednak ja to zrobie lepiej albo zrobimy to na TAKIM SAMYM poziomie.

Wycena co jak wspomnial JarekO (kot lizacy swoje jajka to wcale nie powod zeby dawac bana! ;D) to wycena swojego czasu, umiejetnosci, amortyzacji sprzetu, itp. Jeden zrobi cos za 200 a drugi za 800.

Chcecie przykladu? Zrobcie na klejonce debowej blat 1x4m i 6cm grubosci. Cena z ikei bedzie taka sama jak moja. Ba nawet wiecej Wam napisze... ja krzykne sobie wiecej i mam gdzies czy klienta stac czy nie! Jak nie to ikea, wiem ze klient wroci za rok albo dwa do mnie, wtedy zaplaci 1000 i nawet nie zajeczy ze jest drogo!

To tak jak klientami od dachow, taki vitter z naszego forum bedzie robil na dobrym sprzecie zeby dobrze gwozdzie dobijalo, dobre jakosciowo i wytrzymalosciowo gwozdzie bedzie walil w drewno, biedzie cial rowno bo ma do tego sprzet.
Musi takze poniesc koszty ubezpieczenia, bity, sruby spaxa, laczniki mocne, drewno bez robala i zaimpregnowane cisnieniowo przez dobe a nie przez polanie zielonym barwnikiem w celu oszukania klienta ze niby impregnowane.
A taki jeden z drugim przyjada i powiedza cene przez polowe i klient leci i sie nie zastanawia, potem przychodzi wiekszy wiaterek jak ostatnio i niestety kolesie tacy jak vitter robia dachy po paprokach w okolicy.

Porownywanie to mozemy zrobic konkretnie jednej rzeczy wytwarzanej przez fabryke a nie wycena indywidualna naszych roboczogodzin, itp.

Konczcie ten watek bo to wstyd przed RYSKIEM, ludzie to czytaj i mysla ze rzeczywiscie to jakas zmowa milczenia i goscie od mebli chca ich ciac na kasie. Ludziom ciezko wytlumaczyc jak jest bo wszedzie widza swoje teorie.

Moze znajda sie tacy ktorzy mnie zarzuca ze mnie to nie na reke - mnie to lotto bo zyje z czego innego to tak na wstepie ktorzy nie wiedza. Szkodzicie tylko sobie waszymi gownianymi porownaniami i trzymaniu sie dobrem narodu w celu porownania czegos czego sie nie da porownac!

Temat do zamkniecia!

Offline Jureq

« Odpowiedź #44 dnia: 01 Grudnia 2017, 19:12:46 czas Polski »
mam wrazenie, ze doslownie wszyscy w Radomsku robia kuchnie. To jakis mikroklimat czy co?

to tak jak w Daleszycach wszyscy handlują samochodami ;)
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję