12 Maja 2026, 16:51:10 czas Polski

Autor Wątek: Prośba o poradę:)  (Przeczytany 3182 razy)

Offline Ksmlr1

Prośba o poradę:)
« dnia: 08 Października 2017, 21:11:14 czas Polski »
Witam!
Chciałem poradzić się was odnośnie materiału który posiadam...
Są to bale sosnowe i kilka dębowych...długość około 6m szerokość od 30 do 60 cm grubość od 5 do 8cm...
Bale są przykryte już około 15 lat-suche nie wyłudkowane.Niestety pokrycie zaczyna przeciekać i zastanawiam się nad przeniesieniem ich pod dach np.wiatę.
Tutaj pierwsze pytanie,czy jeśli bym je pociął na połowe czyli 3m kawałki to czy przypadkiem automatycznie nie zmniejsze ich wartości?
Bale bo bokach są owalne (nazywa się to chyba flisy) :),myślałem o tym aby je wyrównać,przepuścić przez gróbościówkę i ewentualnie wykorzystać je do zrobienia mebli ogrodowych(łatwiej mi będzie jak bedą krótsze).
Druga opcja to sprzedaż,chociaż wolałbym wykorzystać ich potencjał samemu...
No i właśnie,co z nich zrobiłby profesjonalista?czy zależało by mu na kupnie w tak długich kawałkach?
Bardzo proszę o porady i ewentualne pomysły,mam tego około 10m3.
Dechy wyglądają podobnie jak na zdjęciu poniżej.

MChObi

• Gość
Odp: Prośba o poradę:)
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Października 2017, 21:23:52 czas Polski »
Na zdjęciu trochę mało widać .
Ja osobiście przeniósłbym to pod wiatę , jak chcesz zacząć przygodę z drewnem to nie sprzedawaj tego ( no chyba że masz horom curkem ) .
Nigdy nie wiesz jaka długość Ci się przyda , lepiej pociąć pod konkretny projekt niż żałować potem że brakuje kilku cm .
Jeśli chcesz to sprzedać to najważniejszym kryterium jest klasa drewna , ilość sęków , czy jest proste , czy nie pęka , długość ma tu miejże znaczenie , co nie znaczy że łatwo o 6m kantówki dębu . Ja bym tylko przeniósł i czekał na okazję do samodzielnego użycia.

Offline wertus23

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Października 2017, 23:39:07 czas Polski »
Jak Kolega wyżej... nie wiadomo jakie długości są potrzebne: może 2x3m, może 3x2m a może 4m+2m.
Ja bym tego nie sprzedawał, tym bardziej,że jest chęć przerobić ten materiał samemu.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Października 2017, 08:06:12 czas Polski »
Tutaj pierwsze pytanie,czy jeśli bym je pociął na połowe czyli 3m kawałki to czy przypadkiem automatycznie nie zmniejsze ich wartości?

Tak. długie lepsze

Bale bo bokach są owalne (nazywa się to chyba flisy) ,myślałem o tym aby je wyrównać,przepuścić przez gróbościówkę

Było by dobrze , bo mogły wejść drewnojady , a w surowym drewnie gorzej je  zauważyć

Offline amaks

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Grudnia 2017, 10:24:34 czas Polski »
dąb wg mnie najbardziej nadaje się na meble. Tym bardziej, że o dobre meble w tych czasach jest dosyć ciężko. Sam mam parę rzeczy u siebie w domu z tego drewna i służą mi już od długiego czasu i pięknie się starzeją.