30 Kwietnia 2026, 19:21:50 czas Polski

Autor Wątek: Strugarko grubościówka lub wyrównywarka - jaki sprzęt wybrac?  (Przeczytany 6222 razy)

Offline masterdzikus

Strugarko grubościówka lub wyrównywarka - jaki sprzęt wybrac?
« dnia: 16 Października 2017, 11:46:43 czas Polski »
Witam,
Nie znam sie kompletnie na tych maszynach i ich nazewnictwie. Nie wiem wiec czego więc też potrzebuję...
Szukając w google znajduje tylko posty z 2016 i wstecz. Ewentualnie jakies, gdzie ktoś ma budżet 400milionów.

Wiec tak, jestem amatorem i dla takiej osoby potrzebuje sprzęt. Koszt do 2000zl. Nie wiem do czego służą poszczególne rzeczy. Gdzieś tam doczytalem, ze wyrównywarka niby równa deskowe banany, ale nie rozumiem w jaki sposób, gdyż, gdy stół ma metr długość, nie wyczuje gdzie mam to zjechać, a gdzie nie...?
Wydaje mi sie, ze grubościówka to to czego potrzebuje - wsadzam deskę i po drugiej stronie maszyny chwalę jej gładkość?
Chodzi o szlif, nie chce mi sie kazdej deski szlifować ręcznie. Czasem skorzystam z odchudzenia desek do tego samego rozmiaru.
Wykorzystywać będę deski raczej do max 20-30cm, grubość do 15cm.

Czy polecicie mi co kupić? Wymiary desek to raczej maksimum. Więc raczej bede obracał się wśród mniejszych.

Urzadzenie na 230V.

Dziekuje i pozdrawiam.

Offline L4

Odp: Strugarko grubościówka lub wyrównywarka - jaki sprzęt wybrac?
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Października 2017, 11:53:03 czas Polski »
Nie wiem wiec czego więc też potrzebuję...

Potrzebujesz się przedstawić w odpowiednim dziale!

kerry

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Października 2017, 11:55:01 czas Polski »

Offline masterdzikus

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Października 2017, 12:42:45 czas Polski »
Nie wiem w sumie czemu ma to służyć, bo i tak przeczytacie i puścicie to w niepamięć, ale dobrze.

Jestem u Was gosciem, więc sie przystosowalem i przedstawilem.

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Października 2017, 13:49:37 czas Polski »
Nie wiem w sumie czemu ma to służyć
W sumie jak przychodzę do kogoś w gości to zwyczajnie mówię "Dzień dobry " i tak gospodarz może mnie nie pamiętać , ale przynajmniej nie patrzy na mnie krzywym okiem :P

Wracając do sprawy . Jak już wiesz wyrównywarka wyrównuje powierzchnie , więc jak masz banana na desce to wychodzi jedna płaszczyzna idealnie gładka / prosta ( proponuje na YT sprawdzić jak to działa , wpisz planer albo wyrównywarka i szybko ogarniesz ).
Grubościówka natomiast po przepuszczeniu kantówki daje idealnie równoległa powierzchnie , więc jak włożysz deskę z "bananem "  to wyjdzie banan idealnie równoległy . Aby zachować idealne kąty , płaską płaszczyznę ( co przy klejonce i budowie jest bardzo ważne ) najpierw jedna stronę przepuszczasz na wyrównywarce , następnie kładziesz deskę wyrównaną stroną na blat a noże na grubościówce wyrównują górną pow . dzięki czemu masz równą i równoległą deskę ( bez banana ) to tyle w temacie co i po co .

Jeśli chodzi o maszyny to pytanie na jakim materiale pracujesz ? jakiej szerokości będziesz obrabiać . Możesz kopic jakiś kombajn ( z tym różnie w tej cenie ) albo 2 osobne maszyny używki , albo kup grubościówkę i zbuduj przystawkę tak że będzie Ci działać jako wyrównywarka .

Offline wili

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Października 2017, 15:38:20 czas Polski »
kup dwie maszyny ,przerabiałem temat i przezbrajanie maszyny z grubościówki w wyrówniarkę i odwrotnie szybko stanie się upierdliwe

Offline masterdzikus

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Października 2017, 16:29:18 czas Polski »
No z tą wyrównywarką to widziałem i nie ogarniam. Bo założenie jest takie, ze mam to pchać tak długo, az cala powierzchnia nie bedzie zjechana (prosta). Ale jak deska jest długa to bede ja podawał na maszynę również krzywawo, a w konsekwencji otrzymam zjechanego banana?

Dwie maszyny, ok, ale czy zmieszcze się w budżecie? Nie chce używanych, ponieważ zależy mi na gwarancji. A jak to przy amatorach bywa - łatwo cos zepsuć...

Szerokość jak pisałem. Niech będzie 20, max 25cm

Offline L4

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Października 2017, 16:34:03 czas Polski »
Nie wiem w sumie czemu ma to służyć, bo i tak przeczytacie i puścicie to w niepamięć, ale dobrze.

Lokalny folklor. No i zawsze może być użyte później przeciwko Tobie.

W tym budżecie to masz tylko i tak chińczyki chyba do wyboru, więc Ci funkcje strugania i wyrównywania dorzucą. Zobacz na YT, pełno jest filmików podsumowujących różnicę. Generalnie to wyrówniarka musi po prostu załapać jeden poziom i na jego podstawie jedzie dalej.
Patrząc od strony wklęsłej, wyrównywarka zje Ci górkę materiału na płasko i tak powierzchnia staje się referencyjną. Jak długa deska to potrzebujesz wtedy długiego blatu żeby deska miała podparcie w tym samym punkcie.

Stol-Drew

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Października 2017, 16:44:59 czas Polski »
dorobisz sobie blat i mozesz smigad długie dechy,a w tym przedziale ciezko uzywanego sprzetu nie kupisz

Offline masterdzikus

« Odpowiedź #9 dnia: 16 Października 2017, 18:22:42 czas Polski »
Hmmm. Czyli lepiej grubościówkę tylko. Niech by był nawet chińczyk, nie wiem na co patrzeć. Moc? I co dalej? I co jakbym podnieść budżet do 2500?

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Października 2017, 18:35:22 czas Polski »
I co jakbym podnieść budżet do 2500?
Dewolt i Makita w tej cenie się znajdzie

Offline L4

« Odpowiedź #11 dnia: 16 Października 2017, 18:46:27 czas Polski »
Czyli lepiej grubościówkę tylko.

Nie, lepiej obie maszyny. Ale dobrą grubościówkę łatwiej dostać, rynek wyrównywarek jest bardzo ograniczony.

Ale, jak się chce wystarczająco mocno, to wyrównywarkę można zastąpić odpowiednio przygotowując sobie grubościówkę. Albo frezarkę.

Stol-Drew

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Października 2017, 20:29:52 czas Polski »
ale bey wzrowniarki to po co i grubosciowka?jak banan deska poscisz przez sama grubosciówka to tez bedzie banan ,już kolega pisał o tym

Offline L4

« Odpowiedź #13 dnia: 16 Października 2017, 20:39:19 czas Polski »
Może się utrafią tylko proste deski :-)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Października 2017, 21:33:47 czas Polski »
ale bey wzrowniarki to po co i grubosciowka?jak banan deska poscisz przez sama grubosciówka to tez bedzie banan ,już kolega pisał o tym

Jak sobie maszynę  przygotujesz to  będzie proste
« Ostatnia zmiana: 16 Października 2017, 21:35:42 czas Polski wysłana przez tomekz »