16 Czerwca 2026, 18:15:11 czas Polski

Autor Wątek: Podstawka pod laptopa - problem  (Przeczytany 2295 razy)

Offline grzechu83

Podstawka pod laptopa - problem
« dnia: 18 Października 2017, 09:40:43 czas Polski »
Witam
To nie realizacja "krok po kroku", ale pojawił się problem i nie mam pomysłu na lepszy dział.
Otóż niedawno popełniłem taką podstawkę pod laptopa do pracy. Drewno to bodo, iroko i buk. Grubość klejonki 10mm, klej rakoll express, wykończenie olej lniany gotowany z juli. Wszystko było fajnie, ale po ok 4 dniach używania podstawka zaczęła się odkształcać - góra zaczęła podnosić rogi , a dół w ogóle tak jakoś nieregularnie. Dodatkowo na połączeniu z bukiem zrobiły się schody (z każdej strony). Zdaję sobie sprawę, że tu już się "mleko rozlało" i nic z tym za bardzo nie zrobię, zastanawiam się tylko co może być powodem i jak ewentualnie mogłem (mógłbym w przyszłości) uniknąć takiego problemu.
Moje podejrzenie to mała grubość klejonki + temperatura z laptopa, choć tą ostatnią sprawdzałem nie raz i nawet po całym dniu pracy podstawka jest ledwo ciepła.

Offline TomaszLas

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • czasami lubię pstrykać...
  • View Gallery
Odp: Podstawka pod laptopa - problem
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Października 2017, 09:46:20 czas Polski »
A ja zdjęć nie widzę.....

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
 Już zobaczyłem ale w przeglądarce,  ładne to poczyniłeś
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2017, 09:48:44 czas Polski wysłana przez TomaszLas »

Offline krit 6

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Października 2017, 21:04:26 czas Polski »
Moim zdaniem przyczyn może być kilka: niedosuszone drewno, ożywając buczyny powinna ona być parzona, wtedy tak się nie odkształca, a ponadto drewno iroko ma tendencję  do paczenia się i skręcania. Laptop po kilkugodzinnej pracy mocno nagrzewa drewno powodując jego suszenie i paczenie. Ja zrezygnował bym z takiego rozwiązania na rzecz ażurowej podkładki, miał byś od razu lepsze chłodzenie, drewno by się tak nie nagrzewało.  A jak obrabiało się drewno Bodo? Czy strugałeś ręcznie, czy mechanicznie.  Może masz jakieś foto z pracy nad podstawką, chętnie bym obejrzał.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Października 2017, 21:24:18 czas Polski »
a jakby ponawiercać otwory może  nie skrzywiałoby się bardziej, naprężenia miałyby się gdzie rozejść i lepsza wentylacja by była ?

Offline grzechu83

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Października 2017, 08:52:51 czas Polski »
Dzięki za opinie.
Co do temperatury, to mój lapek naprawdę się bardzo nie grzeje - jak pisałem, nawet po całym dniu podstawka jest lekko ciepła, a powietrze wydostające się spod spodu takie przyjemnie ciepłe. Co do własności buczyny i iroko, to nie byłem tego zupełnie świadomy. Buk mam jako odpad ze stolarni, więc wilgotność jest (teoretycznie) gwarantowana, a egzotyki od braci Ludwińskich.
Jeśli chodzi o obróbkę bodo, to wg mnie bardzo przyjemnie - jak twarde drewno :) Strugać nie strugałem wcale - jako że klepki były dość wąskie, to rozcinałem je na pile i wychodzą po tym prawie idealne, potem tylko szlifierka mimośrodowa i jest git.
Otwory może rzeczywiście rozwiązałyby problem, lub chociaż pomogły...

Offline grzechu83

« Odpowiedź #5 dnia: 19 Października 2017, 11:40:30 czas Polski »
A co do zdjęć z obróbki, to niestety nie zrobiłem. Mama tylko jedno z klejenia, bo testowałem nowe ściski rurowe i była to zarazem pierwsza moja klejonka.

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Października 2017, 12:20:45 czas Polski »
to te z allegro? Jak wrazenia z pracy z nimi?

Offline grzechu83

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Października 2017, 09:21:46 czas Polski »
Tak, to te z allegro. Wrażenia z pracy? Chyba ok. Trochę ciężko przesuwa się ten zacisk z blaszkami i nóżki powinny być wyższe, żeby ściski "wyrównujące" się mieściły pod spód, ale to takie pierdoły, które można samemu naprawić. Poza tym działają :)