22 Kwietnia 2026, 00:57:00 czas Polski

Autor Wątek: Sprecyzowane pytanie o oświetlenie warsztatu.  (Przeczytany 8711 razy)

Offline krzyś48

Odp: Sprecyzowane pytanie o oświetlenie warsztatu.
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Października 2017, 00:19:24 czas Polski »
takie zjawisko zachodzi tylko w gazowkach, wszystko oparte na zarnikach lub ledach bedzie ok.
Czy aby na pewno te LED-y są takie OK ???
Zapoznajcie się z artykułem,bo późna pora i może coś nie skapowałem :P
http://ep.com.pl/artykuly/11610-Tetnienie_swiatla_w_ukladach_oswietlenia_LED.html

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Października 2017, 07:26:34 czas Polski »
To wynika z zasilaczy, dioda tylko nadaje odpowiednia ilosc oraz odpowiednia jakosc swiatla prztworzonego ze zrodla jakim jest prad.
Jesli zasilacz jest prosty i nie ma ukladu niwelujacego takie zjawiska to nawet najlepsza dioda i zarowka diodowa bedzie miala taka tendencje.

Jednak najgorszy chinczyk - pisze tak bo sie jeszcze z tak gownianym LEDem nie spotkalem bedzie mial to zjawisko ograniczone.
Mamy 50Hz, oko ludzkie potrafi przetworzyc do 25Hz obraz wiec i tak taka zarowka LEDowa miala by zapas zeby nie meczyc oka.
Dla porownania dodam ze swietlowki zjawisko tetnienia maja na poziomie 25-30 natywnie a wiec nie ma nawet co porownywac.

Warto tez wziazc pod uwage ze gazowki oraz ich konstrukcja przez tyle lat staly w miejscu ze tak naprawde nie warto teraz sie za nie zabierac, poniewaz zabieraja szkodliwe gazy i jest problem z ich utylizacja, problem z obsluzeniem w stanie bezawaryjnym czyli tzw. zapewnieniem ciaglosci dzialania, itp.

Led tez oczywiscie nie jest pozbawiony wad. Jednak wystarczy spojrzec na ostatnie 10 lat co sie w swiecie LEDow poczynilo. Jakie sa osiagniecia. A zmierza to ku naprawde doskonalosci.
Kluczowym elementem jest odpowiednie zestawienie diod oraz odpowiednich ukladow.
Kiedys porownywalem najtansze chinole z allegro na naswietlaczach i naswietlacze polskiej firmy. Cena polskich byla o 25 zyli wieksza czyli kosztowaly okragle 100pln o tej samej mocy co chinole. Okazywalo sie i nie trzeba bylo specjalistycznych urzadzen :D ze chinole byly po prostu kilka razy slabsze niz w Polsce wyprodukowane od podstaw naswietlacze?

Ktos oczywiscie powie ze koszt chinczyka to pewnie 10$ bylo tylko kazdy po drodze sie musial nachapac... w Polsce tez producent mowil ze koszt to 50zyli ale musi podatki zaplacic, ubezpieczenia, transport, pracownikow, itp i wychodzi 75pln a reszta to koszty sprzedawcow i hurtownikow.

Wiec cos moge wiecej napisac kupujcie z glowa i pamietajcie ze co tanie to drogie a tu nie chodzi o gowniane 100pln co kilka lat tylko o Wasz wzrok i wasze zycie lub zdrowie!

Offline jasiop

« Odpowiedź #17 dnia: 24 Października 2017, 07:32:27 czas Polski »
...
Jednak najgorszy chinczyk - pisze tak bo sie jeszcze z tak gownianym LEDem nie spotkalem bedzie mial to zjawisko ograniczone.
Mamy 50Hz, oko ludzkie potrafi przetworzyc do 25Hz obraz wiec i tak taka zarowka LEDowa miala by zapas zeby nie meczyc oka.
Dla porownania dodam ze swietlowki zjawisko tetnienia maja na poziomie 25-30 natywnie a wiec nie ma nawet co porownywac.
...
Co masz na myśli mówiąc "mamy 50 Hz ..."
Jasio P - Rzeszów

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Października 2017, 07:39:48 czas Polski »
Częstotliwość/tętnienie prądu w kabelkach co przekład się na pulsację świetlną.
Wystarczy na ledy popatrzeć przez kamerę cyfrową i przy odpowiednim bitrate będziesz widział również migotanie ledów.

Qiub, za daleko by wchodzić w zawiłości nowoczesnych źródeł oświetleniowych, zasilaczy impulsowych, wyższych harmonicznych, szumu elektronicznego etc.
Oprawa świetlówkowa daje możliwość podmiany rur na ledowe. Zatem jeśli ktoś z czasem nazbiera kasiory może sobie zrobić podmiankę.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Października 2017, 08:03:21 czas Polski »
znaczy to ze swietlowka gazowa ma swoje paramatry swiecenia zbyt zblizone do tego co rejestruje oko ludzkie i to odbywa sie natywnie... mozna z tym walczyc ukladami elektronicznymi w postaci starterow i stabilizatorow ale i tak nie przynosi to porzadanych efektow

ledy maja to do siebie ze ich konstukcja pozwala na znacznie ograniczenie falowania pola widzialnego, praktycznie nie wystepuje dla oka ludzkiego

gdzies tam kamerami, urzadzeniami mozna to badac jednak porownujac swietlowke vs led to przepasc.

Offline jasiop

« Odpowiedź #20 dnia: 24 Października 2017, 17:40:19 czas Polski »
Częstotliwość/tętnienie prądu w kabelkach co przekład się na pulsację świetlną.
Wystarczy na ledy popatrzeć przez kamerę cyfrową i przy odpowiednim bitrate będziesz widział również migotanie ledów.
- to jaką mamy częstotliwość w "kabelkach" (w sieci) to ja doskonale wiem
- bardziej interesuje mnie jak się to "przekłada na pulsację świetlną ..."
- wiele razy miałem niemiłą przyjemność fotografować np koncert gdzie głównym oświetleniem estradowym były "głowy" LED o fatalnie rozwiązanych układach zasilających ...
Jasio P - Rzeszów

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Października 2017, 20:39:41 czas Polski »
no wlasnie o te gowniane uklady sie tu rozchodzi.

co by nie bylo gowniany led z gownianym ukladem i tak bedzie swiecil lepiej niz dobrej jakosci gazowka na elektronice.

inaczej... jeszcze nie slyszalem i nie widzialem zeby ktos po ledach mial zawroty glowy, itp.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Października 2017, 16:11:49 czas Polski »
Szukaj oprawy na świetlówki t5 z elektronicznym statecznikiem. Do tego świetlówki Philips Master 865 (6500K) Ra=85 (lub nawet 90), lumeny w zależności od mocy (np. 28W 115cm na 2450) i "będzie pan zadowolony".

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Października 2017, 18:24:52 czas Polski »
... (6500K) ...

Moje oczy, a co za tym idzie i ciało, nie lubią zimnego światła. Najchętniej to bym wziął coś około 3.000 - 3.500, ale postawiłem na 4.000, żeby podczas pracy nie zakłamywało mi kolorów. Dzisiaj przyszedł mi zestaw, który opisałem w pierwszym poście. Jutro albo pojutrze pewnie uda mi się wszystko zamontować, i wtedy zaprezentuję efekt.

Offline MaJasiek

« Odpowiedź #24 dnia: 25 Października 2017, 18:48:10 czas Polski »
Jeszcze nie wiem jak w warstacie (sorki za dialog w DC) ale:
ja założyłem panele led do kwiaciarni to... sprzedaż wzrosła  :D

A tak po prawdzie:

Światło LED jest:
1. ekonomiczniejsze ( panel świetlówek do amstronga -  0,72W/h - led - 0,42W/h)
2. Barwa... W świetlówkach mamy dwie - zimna 6500K i ciepła 3500K  W ledach da się uzyskać barwę neutralną  tj. pomiędzy 4000K a 4500K a to już ważne dla tych co malują ( klient nie odczuwa zmiany jak mu słońce wzejdzie  :D)
3. pamiętajcie, że świetlówka "drży" w zakresie prądu, a uszkodzona/skończona - ufiaki nadają  :D
4. Panel led który stosuję ma  ok 3600 lm a panel świetlówkowy ok 1000 lm
5. z życia: tu gdzie było 6 (słownie sześć) paneli świetlówkowych wystarczyły 3 panele led, a i tak było jaśniej!
6. Jako, że jestem ślepak  ( -5,5  :D )wolę dużo światła na wysokości i dodatkowo na giętej nóżce światło na miejsce skrawania (cięcia. dłutowania, frezowania itd. itp. )

Łubudubu, łubudubu... To pisałem, ja  Majasiek...

Stol-Drew

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Października 2017, 19:33:53 czas Polski »
hej jakie oswietlenie i ile do pomieszczenia 22mx6m bede obniżał sufity moze te ledy co oswietlenie ,montuje  GU10?

Offline radi198822@wp.pl

« Odpowiedź #26 dnia: 26 Października 2017, 21:33:34 czas Polski »
http://forum.domidrewno.pl/hyde-park-did/pomieszczenie-do-oswietlenia/
Tam zobacz efekt. Znajomi jak wchodza to mowia ze za widno.

Stol-Drew

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Października 2017, 22:15:37 czas Polski »
dzieki lukne nawet ok

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Października 2017, 22:54:57 czas Polski »
Jak obiecałem, tak też czynię. Wrzucam zdjęcia z zamontowanym, wyżej wymienionym oświetleniem.
Zdjęcia robione aparatem w telefonie.
Barwa światła jest taka jaką chciałem, czyli ani za ciepła, ani za zimna. Żadnych szumów, żadnych migotań.
Oprócz tego oświetlenia, będą jeszcze ruchome źródła światła do prac precyzyjnych. Jednak na tą chwilę, i tak jestem zadowolony.
W dzień będzie wpadało światło, z jeszcze nie wprawionych okien.
Tak jeszcze dodam, że do wykonania instalacji użyłem przewodu 2,5mm (gniazdka), 1,5mm (oświetlenie). I tak poza tym, to jest to moja pierwsza instalacja elektryczna, i tylko raz wywaliło mi korki ;)

Offline maniek7

« Odpowiedź #29 dnia: 29 Października 2017, 12:04:51 czas Polski »
Szczepan pochwaliłbyś się co to za konstrukcja warsztatu, jakieś panele z ociepleniem?