15 Maja 2026, 21:27:37 czas Polski

Autor Wątek: Samochody drewniane  (Przeczytany 3715 razy)

Offline Pomidor

Samochody drewniane
« dnia: 25 Października 2017, 20:52:05 czas Polski »
Witam
Osatatio trafiłem na Facebooku na post że ludzie z UK zbieraja różne potrzebne rzeczy do domu dziecka. Wpadłem na pomysł ze zrobie kilkanaście samochodow drewnianych. Jak pomyslalem tak zacząłem robic... Niestety mam do dyspozycji tylko sosnowe kantowki na ten cel i pojawily sie problemy... Okna samochodu wierce wiertlem puszkowym, lecz niestety na powirzchni wewnętrznej otworu robią sie wyrwy.... Dodam zdjecia w celu zobrazowania... Moje pytanie jest takie : czy jest to wina tempego wiertła czy materialu?
Druga sprawa to koła... Robie je otwornica miernej jakosci i wychodz mi poszrpane ranty... I tu to aamo pytanie... Wina otwornicy czy materialu... Jeśli otwornicy to jaką polecacie w dobrych pieniadzach... Wpadl mi w oko bosch progresor...
Dziekuje za odpowiedzi ...
« Ostatnia zmiana: 25 Października 2017, 20:57:35 czas Polski wysłana przez Pomidor »

m_kola

• Gość
Odp: Samochody drewniane
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Października 2017, 20:55:58 czas Polski »
A od spodu masz jakąś deskę podłożoną. Bo powinno być coś podłożone tak by wiertło czy otwornica wychodząc z materiału nie szła w powietrze tylko w kolejną deskę.

Offline Pomidor

« Odpowiedź #2 dnia: 25 Października 2017, 20:58:23 czas Polski »
No wlasnie mam ... Dodam ze wierce wiertarka kolumnowa...

Offline Pomidor

« Odpowiedź #3 dnia: 25 Października 2017, 20:59:23 czas Polski »
I dodatkowe pytanie jet takie... Czy macie moze jakis patent zeby kola podczas klejenia nie przyklejly sie do korpusu...

meridox

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Października 2017, 09:32:42 czas Polski »
przy wierceniu mocno ściśnij deseczki np. ściskiem bo to że leży luźno na desce tylko troszkę zmniejszy wyrwy , oczywiście ostrość wiertła też ma znaczenie na poprawę :) a co do klejenia to kola nie powinny się obracać ? jeśli je montujesz na śruby to skręcaj je dopiero po sklejeniu korpusu

Offline Pomidor

« Odpowiedź #5 dnia: 26 Października 2017, 09:54:46 czas Polski »
Wlasnie nie beda na śruby tyljo na koleczkach... Kolki beda przechodzic przez korpus... Jedno kolo sie przyklei bez problemu ... Ale nie mam pomyslu jak przykleic drugiezeby klej nie wypłynął od strony korpusu ...

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Października 2017, 09:56:54 czas Polski »
Nie bardzo rozumiem, kleisz wszystkie koła na raz?
To może przyklejać na zmianę? raz jedna strona raz druga?
Może za dużo kleju i za mało luzu pomiędzy korpusem a kołem?
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2017, 10:16:27 czas Polski wysłana przez cumbajszpil »

Offline Pomidor

« Odpowiedź #7 dnia: 26 Października 2017, 10:02:51 czas Polski »
Kola beda na jednej osi ... Dlatego mam problem ...

Offline MarekET

« Odpowiedź #8 dnia: 26 Października 2017, 11:09:14 czas Polski »
Pomidor , tu na forum było kilka ciekawych wątków z zabawkami z drewna i były to przede wszystkim samochody zobacz jeden z nich może Ci to się przydać jak pewne sprawy rozwiązać między innymi sprawę kół i osi .
Tu jest jeden z takich wpisów :
http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/zabawka-ciezarowka-trzy-modele-triple-truck/

Resztę chyba też robił ten sam autor to znajdziesz po nicku następne .

Marek .

Offline JacekD

« Odpowiedź #9 dnia: 26 Października 2017, 11:13:20 czas Polski »
Klej dajesz w otwór w kole. Dasz mniej kleju i nie powinien wyłazić. Dla pewności podklej koło taśmą malarską i po związaniu kleju zerwij. To powinno zapewnić też odpowiedni dystans.
Odnośnie wyrwań, sosna jest podatna, ale skoro masz wiertarkę kolumnową, to spróbuj może przetaczać te kółeczka po wycinaniu.
WWW.DREWTAK.PL

Offline Pomidor

« Odpowiedź #10 dnia: 26 Października 2017, 20:57:55 czas Polski »
Temat wyrwanego materialu przez wiertlo puszkowe sie wyjaśnił... Dzis dotarl do mnie zetaw makity i wierci bez zajakniecia i niszczenia materialu... Jak na wiertla za dwie dychy to jestem bardzo zadowolony ...

daka

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Października 2017, 21:31:27 czas Polski »
Makita za 20 zł ??? where?

Offline Pomidor

« Odpowiedź #12 dnia: 26 Października 2017, 21:39:28 czas Polski »
Ja z uk ... 20 funciakow

daka

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Października 2017, 22:01:05 czas Polski »
aa to co innego :D

Offline swfr

« Odpowiedź #14 dnia: 26 Października 2017, 23:02:08 czas Polski »
Przecież te wiertła to Algida a nie Makita.
Opakowanie widzieli?