29 Maja 2026, 19:42:15 czas Polski

Autor Wątek: Wyrówniarka.  (Przeczytany 3845 razy)

Offline Stasiek

Wyrówniarka.
« dnia: 04 Listopada 2017, 11:14:41 czas Polski »
Cześć, obecnie korzystam z wyrówniarki nutool nbp1800 zakupionej w tym roku, dorobiłem do niej blaty i obecnie ma 1800mm. Niestety nie potrafię teraz wystrugac na niej prostej deski, czy to krótkiej czy to długiej. Przykładam kątownik empire do oryginalnego blatu i ten kątownik się chwieje. Jadę oddać ją na gwarancję. Niestety nie mam miejsca, żeby postawić dużą wyrówniarke. Muszę kombinować, żeby zrobić coś takiego w miarę "mobilnego" ktoś ma jakiś pomysł co można by kupić, żeby bez wkurzania się można byłoby strugac prosto i równo? Pozdrawiam

PS.
Na początku było znosnie, nawet blat dębowy zrobiłem z jej pomocą.

daka

• Gość
Odp: Wyrówniarka.
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Listopada 2017, 11:16:54 czas Polski »
Stachu nie chcę narzucać swoich myśli ale miałem podobnie i kupiłem
to
jest mobilne i jak trzeba ręczne
a dorobiłem to

Offline Stasiek

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Listopada 2017, 11:39:47 czas Polski »
Do pewnego czasu bylem zadowolony z nutoola, ale dzisiaj już mi szkoda się denerwować i musze kupić coś porządnego. To rozwiązanie z tym rebirem kiedyś rozwazalem, ale to dalej jest słabe rozwiązanie, podobne do mojego. Ale dzięki za pomoc

daka

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Listopada 2017, 12:19:36 czas Polski »
jak coś znajdziesz sensownego daj znać :D

Offline Stasiek

« Odpowiedź #4 dnia: 04 Listopada 2017, 12:55:48 czas Polski »
Odnośnie nutoola, lepiej skorzystać z gwarancji czy rękojmi?

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Listopada 2017, 13:35:09 czas Polski »
Zawsze jest pierwsza gwarancja , rękojmia dotyczy wad ukrytych rzeczy nie ujawnionych w czasie gwarancji i działa po okresie gwarancji przez rok.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Listopada 2017, 13:48:16 czas Polski »
Krzysiek, to tak nie działa.
"Sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi, jeżeli wada fizyczna zostanie stwierdzona przed upływem dwóch lat..."
Możesz od razu reklamować z tytułu rękojmi i ja bym tak zrobił. Chodzi o niezgodność towaru z umową. Jeśli kupujesz urządzenie służące do wyrównania a latająca przykładnica uniemożliwia wyrównanie to urządzenie jest niezgodne z umową. Nie spełnia zakładanej funkcji.
Reklamowałem tak kołkarkę i nie było problemu ze zwrotem.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Listopada 2017, 16:21:14 czas Polski »
Ok też masz rację. Ale w tym wypadku trzeba się powołać na gwarancję , bo początkowo maszyna działała dobrze -znośnie - a teraz coś się "zebździło" i przykładnica zaczęła "latać". Tak przynajmniej zrozumiałem z pierwszego postu @Staśka.
Polecam też ten link :
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rękojmia

Offline drhambone

« Odpowiedź #8 dnia: 04 Listopada 2017, 19:41:31 czas Polski »
Krzyśku m_kola ma rację. Sam przez to właśnie przechodzę.

Lepiej od razu reklamacja z tytułu rękojmi i sprzedawca niech się już dalej martwi jak to załatwi z producentem.

Pozdrawiam
Tomek

Offline Stasiek

« Odpowiedź #9 dnia: 04 Listopada 2017, 20:00:39 czas Polski »
Już prostuje, chodzi o nierówne blaty. Nie wiem czy to przez to, że ostatnio strugalem dużo debiny i strasznie się zgrzaly blaty i odlew się wygial? Nie wiem, nie wnikam. Mam nadzieję, że jakoś to ogarnąć im się uda. Niestety spojrzałem dopiero w domu, ale napisali, że rekojmia, bla bla bla i że chce naprawy, albo wymiany narzędzia. Ale, zobaczymy..

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Listopada 2017, 07:43:47 czas Polski »
rekojmia vs gwarancja - konsument(nie firma) ma prawo wybrać z jakiego tytułu reklamuje produkt. Gwarancja zazwyczaj ma mniej korzystne warunki (bo warunki gwarancji napisał producent i napisał ją pod siebie a warunki rekojmi sa napisane przez ustawodawcę). I ciekawostka, można reklamować rzecz najpierw z gwarancji a potem z rękojmi i odwrotnie.

Offline Stasiek

« Odpowiedź #11 dnia: 05 Listopada 2017, 21:56:14 czas Polski »
Powiedzcie z doświadczenia, jak długie stoły powinna mieć wyrówniarka, żeby spokojnie można było równać kantowki do klejonek max 1,5-2m.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Listopada 2017, 08:47:42 czas Polski »
Najlepiej 1,5-2m z każdej strony.

Offline robson

« Odpowiedź #13 dnia: 06 Listopada 2017, 17:45:22 czas Polski »
No tak, taka z dwoma dwumetrowymi  blatami to by było coś  :) 

Offline jasiop

« Odpowiedź #14 dnia: 06 Listopada 2017, 18:08:19 czas Polski »
Najlepiej 1,5-2m z każdej strony.
Moim zdaniem wystarczy mieć około 1,5 m stałego stołu (2x75 cm).
Przy dłuższych elementach trzeba mieć przygotowane przedłużenia blatów. takie rozwiązanie jest najbardziej racjonalne.
Jasio P - Rzeszów