23 Kwietnia 2026, 05:39:15 czas Polski

Autor Wątek: Bosch GTS 10 XC - przy pochylaniu tracę prostopadłość - jak ustawić  (Przeczytany 3221 razy)

Offline leeching

Bosch GTS 10 XC - przy pochylaniu tracę prostopadłość - jak ustawić
« dnia: 04 Listopada 2017, 18:27:00 czas Polski »
Witajcie,

od razu zaznaczam na wstępie, że od rana walczę z instrukcją, internetem (pustka na ten temat) i kręcę śrubkami.
Nic nie mogę wskórać, a problem jest dla mnie duży.

Bardzo rzadko używałem pochylonej tarczy i dopiero dzisiaj zauwazyłem, że maszyna jest źle ustawiona.
Piła na gwarancji, więc jak przez weekend nic nie zdziałamy, to w poniedziałek dzwonię do serwisu.

Co się dzieje?

Przecinam listwę na 90 stopni wysokość i 90 w poprzek - wszystko równoległe do prowadnicy i prostopadle do wózka. Wszystko gra.

Pochylam tarczę, im dalej tym gorzej. Przy pochyleniu o 45 stopni nie tnę już prostopadle, bo kąt między tarczą a wózkiem zaczyna się robić rozwarty o ok. 1.5 stopnia i wynosi ok 91.5.

Przecież nie może być tak, że mam kąt prosty w poprzek deski i kiedy pochylam tarczę, nie ruszając niczym innym, nagle kąt zaczyna się zwiększać.

Wiem że Quib miał kiedyś tego Boscha - może Ty coś wiesz na ten temat?

Próbowałem regulować śrubkami 70 i 71 z instrukcji ustawienie silnika w stosunku do stołu ale moim zdaniem problem dotyczy mechanizmu pochylania.

Pomóżcie proszę!

Offline jaro710j

Odp: Bosch GTS 10 XC - przy pochylaniu tracę prostopadłość - jak ustawić
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Listopada 2017, 18:49:42 czas Polski »
Jeśli Ciebie dobrze zrozumiałem, to w położeniu tarczy pod kątem 90 do stołu jest ona równoległa do rowka teowego, ale po zmianie kąta na inny np. 60 już nie jest. Da się to wyregulować przez podkładanie podkładek pod mocowania mechanizmu regulacji piły. (Między tymi elementami z łukowatymi prowadnikami, a blatem).
Tutaj masz artukuł Matthiasa Wandela na ten temat: https://woodgears.ca/delta_saw/alignment.html.
Jakby coś trzeba było przetłumaczyć to pomogę  ;D
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2017, 18:51:42 czas Polski wysłana przez jaro710j »

Offline leeching

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Listopada 2017, 19:34:58 czas Polski »
Dobrze mnie rozumiesz :)

To jest dobry trop. Tam są rzeczywiście takie teflonowe prowadnice. Spróbuję się tam dostać i podłożę coś. Jeżeli to jest to, to legendarne "idealnie skalibrowane prosto z fabryki" będzie można między bajki włożyć, tym bardziej że nie da się tego ustawić żadnym pokrętłem.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Listopada 2017, 20:08:57 czas Polski »
Ha! A jednak nie tylko mnie bosch wyje... wycyckal ;D z kalibracja fabryczna ;D

Nie wiem czy dobrze rozumuje twoje rozumowanie ale masz element na wozku i przy 90st jest powiedzmy tam 20cm a jak tniesz przy 45 to robi 20cm i 1,5mm.
Czy wymiar sie zgadza ale jest 46,5st?

Offline leeching

« Odpowiedź #4 dnia: 04 Listopada 2017, 21:11:39 czas Polski »
Sprawa wyszła na jaw, kiedy przycinałem listwy przyścienne. Chciałem sobie dociąć kilkadziesiąt trójkącików (prostopadłościany o podstawie trójkąta) do zakańczania listew. Jadę, jadę i coś mi nie gra. Patrzę suwmiarką a one wychodzą innej grubości u góry innej na dole.

Biorę kątownik przy tarczy normalnie niepochylonej - względem rowków idealnie 90. Pochylam i oczom ukazała się dziura na drugim końcu kątownika. Dopasowałem przykładnicę kątową, do nowopowstałego kąta i pokazało mi 91,5.

Idąc tropem jaro710j podłożyłem po jednej podkładce pod dwa otwory trzymające zawias całego mechanizmu od strony odciągu.
W tej chwili podniosłem całość od tej strony o 1,37mm i jest dużo lepiej. Zaraz będę sprawdzał szczelinomierzem ile potrzebuję na gotowo. Mam nadzieję, że dobiorę coś z tego co mam na stanie.

W każdym razie humor mi się już poprawił. Dzięki jaro710j! Jak skończę wrzucę jakieś foto dla potomnych, gdyby komuś się trafił podobny gniot. Chwaliłem sobie tą piłę ale teraz mam niesmak.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Listopada 2017, 21:34:01 czas Polski »
No to teraz juz wiesz jak ja sie czulem jak u innych byly katy, cielo prosto, itp a u mnie wszystko skopane ;D

Offline leeching

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Listopada 2017, 22:42:06 czas Polski »
Za wcześnie się cieszyłem :( Podkładki coś tam dały ale nadal mam ok. 1 stopnia różnicy prostopadłości przy pochylaniu.
Zawiasów bardziej odsunąć się nie da, chyba że bym ciął plastik obudowy, bo wydmuch zaczyna haczyć. Z kolei z drugiej strony nie mam jak przybliżyć, musiałbym toczyć metal, albo nacinać gwint w blacie.

Generalnie nie mam pojęcia na czym polega feler. Miałem maszynę rozebraną na wszystkie części składowe. Jedyne czego nie ruszałem to blok silnika, który jest zintegrowany z tarczą i wydechem - bo z moich oględzin, tam wszystko jest ok.

Pozostaje serwis. Kupowałem jako firma, ok. 1.5 roku temu, więc pewnie dostanę ze spychoterapii :(

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Listopada 2017, 23:45:14 czas Polski »
No dobra... wytlumacz mnie jeszcze bo musze sobie przypomniec jak ten bosch od spodu wygladal.

Jak robisz 45st to zmienia ci na 46 powiedzmy, tak?

Offline leeching

« Odpowiedź #8 dnia: 05 Listopada 2017, 01:50:01 czas Polski »
 :)
1) Przypomnij sobie boschowski "miter gauge"
2) Teraz wykręć tarczę max do góry
3) Ustaw ją na pionowo, w pozycji do zwyczajnego cięcia pod kątem 90 stopni
4) Teraz połóż kątownik na płasko, dociśnij do miter gauge na wózku, jak masz dobrze ustawioną prostopadłość wtedy kątownik leży idealnie
5) Teraz przechyl tarczę na 45 (45 się robi bez problemu)
6) Przyłóż kątownik na płasko na wózek, do "miter gauge" - BĘC i nie ma kąta prostego tylko np. rozwarty w moim przypadku

Kładąc tarczę na 45, wtedy ten drugi kąt, kąt prosty, się rozjeżdża.

Poskładałem piłę, podłożyłem przy tylnym zawiasie łącznie 45mm podkładek, haczący plastik obudowy miał bliskie spotkanie z dremelem, skalibrowałem wszystko na nowo i generalnie tarcza trzyma kąt przy pochyleniu na tyle, że mogę iść spać :)

Offline arturs

« Odpowiedź #9 dnia: 05 Listopada 2017, 12:58:03 czas Polski »
ile podkładek?? 45mm :) ?