18 Maja 2026, 23:11:42 czas Polski

Autor Wątek: Olejowane nowe schody dębowe-czym i jak konserwować?  (Przeczytany 2969 razy)

Offline MaciejW

Olejowane nowe schody dębowe-czym i jak konserwować?
« dnia: 04 Listopada 2017, 23:41:03 czas Polski »
Witam.
"Fachowcy" położyli mi w schody w nowym mieszkaniu.Zrobione z dębu a następnie jako wybraną przeze mnie metodę wykończenia zaolejowali je olejem palisander angielski firmy A. Mniej lub bardziej umiejętnie. Raczej to drugie :/ .Ponieważ w domu dobiegały prace wykończeniowe,suche schody zabezpieczyłem kartonami ale i tak złapały i przybrudziły się trochę białym pyłem z wierceń. Teraz pomimo kilku krotnych prób przecierania ich wodą lub wodą z dodatkiem odrobiny płynów czyszczących np do paneli pozostaje na nich białawy nalot- zabrudzenie. Moje pytanie czym mogę je doczyścić i w jaki sposób oraz czym zabezpieczyć na dalsze ich użytkowanie. Może jakimś woskiem bezbarwnym nałożyć warstwę czy coś? Zauważyłem że już trochę bardziej intensywne ich tarcie punktowo w niektórych miejscach powoduje odbarwienie-jaśnienie :/

Offline skoop

Odp: Olejowane nowe schody dębowe-czym i jak konserwować?
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Listopada 2017, 22:53:58 czas Polski »
Generalnie - jeśli masz położony olej, to i olejem możesz odświeżać warstwę ochronną. Jednak nie zdziw się, że pracę trzeba będzie trzeba wykonywać raz na rok lub nawet częściej. Lepiej byłoby pokryć te schody lakierem, jakimś nawet Vidaronem, ale teraz to chyba jest za późno.