04 Maja 2026, 06:36:25 czas Polski

Autor Wątek: Czy marzenia są realne? Wykonanie drewnianej stolarki okiennej  (Przeczytany 2308 razy)

Offline bartek70

Czy marzenia są realne? Wykonanie drewnianej stolarki okiennej
« dnia: 05 Listopada 2017, 00:03:34 czas Polski »
Czołem!

Moja przygoda z drewnem ogranicza się jedynie do hobby, lubię bawić się w coś alla stolarz i robić różne rzeczy zaczynając od karmnika dla ptaków, a kończąc na półkach do pokoju. Ale do rzeczy, chodzi mi od kilku miesięcy po głowie zrobienie stolarki drewnianej, z racji iż w domu który remontuje jest w fatalnym stanie i nie nadaje się do remontu. Z racji iż nie wiem kompletnie jak się za to zabrać, to chciałbym poprosić o kilka słów rzeczowej dyskusji, czy jestem w stanie wykonać takie okna? Jaki musiałbym posiadać narzędzia? Proszę o kilka słów/ może jakiś link do poradnika jak wygląda proces tworzenia okien drewnianych?

Offline tommies

Odp: Czy marzenia są realne? Wykonanie drewnianej stolarki okiennej
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Listopada 2017, 11:32:30 czas Polski »
Doświadczenie mam niewielkie, bo wykonałem tylko jedno okno (za to trójkątne) na stryszku, ale podzielę się i tym.
Materiałem była klejonka sosnowa samodzielnie wykonana przy użyciu ścisków.
Robiąc ramiak i skrzydło posiłkowałem się przekrojami okien drewnianych z internetu. Do jego wykonania wystarczyły mi narzędzia które wtedy posiadałem, czyli pilarka i frezarka zamontowana w bacie, piła taśmowa (mozna użyć piłki ręcznej) dłuta i inne podstawowe narzędzia. Z uwagi na posiadane frezy kształt ramiaka był trochę zmodyfikowany.
Spory problem miałem przy frezowaniu rowka do uszczelki pakietu szybowego - ewidentnie chciało, abym pozbył się kilku palców.
Uszczelki można kupić przez internet. Jest problem z ich połaczeniem w narożnikach. Fabrycznie są wulkanizowane, ja użyłem kleju, ale trwałość i estetyka tego rozwiązania jest dyskusyjna.
Pakiet szybowy można zamówić w firmach oferujących okna, choć trochę dziwnie na mnie patrzyli jak powiedziałem, że sam robię okno ;)
Co do okuć to największy problem. Owszem, można to kupić, ale jak zacząłem dociekać co i jak, to sobie odpuściłem i użyłem starego typu, bo okno było na stryszek.
Konkluzja - można zrobić samemu, ale wymaga sporej precyzji, którą ciężko osiągnąć przy amatorskich narzędziach. Do tego warto by wzbogacić arsenał frezów a to kosztowna sprawa. Ja ostatecznie umęczyłem to okno, jest i działa, niedoróbek nie widać bo jest na stryszku a z daleka wygląda wspaniale ;)

Inaczej sprawa się ma, jeśli byś chciał robić okna skrzynkowe starego typu, z tradycyjnymi okuciami np. z odzysku, choć używając dla lepszych parametrów pakietów szybowych i silikonu zamiast kitu. Tu jest sporo literatury.

Jeśli chcesz robić samodzielnie z uwagi na aspekt ekonomiczny to moim zdaniem nie warto. Umęczysz się, stracisz mnóstwo czasu a efekt niekoniecznie będzie zadowalający.  Za chwilę będzie zima a wtedy jest najlepszy okres na szukanie dobrych ofert.  Aby uniknąć przestojów firmy oferują wysokie rabaty i gratisy. Sam tak kupowałem i cena była o około 25% niższa niż w sezonie oraz gratis była 3 uszczelka przy wyborze pakietu 3-szybowego.

I jeszcze jedna kwestia - pakiety szybowe są cholernie ciężkie i kruche szczególnie te 3-szybowe ;) Nie ma opcji abyś sam dał radę nimi operować przy większych przeszkleniach.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Listopada 2017, 14:38:15 czas Polski »
Dobry plastik ktory spasuje ci to koszt od 400 do 1000pln. Nie mowie i wysrubowanych normach ale o takich oknach ze nie bedzie dmuchac, cieplo nie bedzie uciekac tak bardzo, itp. Za 1000 jak nie jest duze okno a standard do 2m to nawet juz 3 szybowa znajdziesz. Montaz samemu bez wiekszego problemu zrobisz.

Drewno, okucia, szyby wyjdzie Cie tyle samo albo wiecej niz plastik. Znam kolesia ktory sie w drewnianych drzwiach i oknach specjalizuje. Z 10km mam do niego ale ceny  porazaja.

Offline bartek70

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Listopada 2017, 22:38:45 czas Polski »
Myślałem o zrobieniu okien skrzynkowych, czy ktoś z Was zna moje jakiś poradnik? książkę? Czy takie okna mogą być szczelne?

Offline marcin6391

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Listopada 2017, 22:46:56 czas Polski »
Oczywiście

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Listopada 2017, 09:56:12 czas Polski »
Czy takie okna mogą być szczelne?

Mogą być  szczelne , jak dokładnie zrobisz wręgi ( false ).
Ten typ okien ,bedzie  Ci w mojej ocenie łatwiej  zrobić niż  typ EURO . Masz mniejsze przekroje drewna i łatwiejsze  zrobienie wręgów i ich okucie  . Problem jest z ciężarem i grubością szyb  zespolonych , bo zasadniczo okna  skrzynkowe to są dedykowane do pojedynczych  szyb.