02 Maja 2026, 14:15:35 czas Polski

Autor Wątek: Wiązary  (Przeczytany 4094 razy)

Offline przemoprzem

Odp: Wiązary
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Listopada 2017, 22:13:21 czas Polski »
No przecież czytasz - nie ma projektu. W ogóle to strasznie płaski ten dach. A co było oryginalnie w pozwoleniu i dlaczego zmiana? Bo tańsze to od zwykłej więźby chyba nie będzie.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #16 dnia: 07 Listopada 2017, 06:47:42 czas Polski »
Trawa miała na nim rosnąć... 8)

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #17 dnia: 07 Listopada 2017, 07:56:03 czas Polski »
Autor wątku albo zrozumiał swój błąd i poszedł zrobić to profesjonalnie do kogoś kto się zna i zapłacił za to albo stwierdził że tutaj nie dowie się o co pyta, materiału i roboty już nie wyrzuci i ogólnie jakoś to będzie - belki są spore to się przecież nie zarwie - jakby nie patrząc chyba porzucił wątek bo nie o to mu chodziło, chciał tylko odpowiedzi że będzie dobrze - na tym etapie prac zadawać takie pytanie to tylko w celu potwierdzenia.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Listopada 2017, 19:05:04 czas Polski »
No właśnie też mam takie przeczucie..
A szkoda bo byłem ciekaw co Kolegą kierowało i skąd pomysł na takie a nie inne wykonanie całości (bo sama idea wiązarów jest fajna)

Offline Grzegorz90

« Odpowiedź #19 dnia: 07 Listopada 2017, 21:23:53 czas Polski »
Witajcie dopiero dzisiaj miałem czas tutaj zawitać ,

sprawa nabrała nieoczekiwanego kierunku ale postaram się wszystko naprostować.

projekt wiązarów miałem jednak z racji tego aby zaoszczędzić miejsce które powstało by pomiędzy kozłami (nieużyteczna powierzchnia w środku wiązarów został on obniżony ) Z racji tego że został on obniżony zostało dołożone 3 dodatkowe słupki na całej długości. Spadek na wiązarach jest taki sam jak w projekcie taki miał być i taki pozostał. Blachy używane do połączeń to blachy dmx ciesielske. pierwsze sztuki były łączone na wkręty kolejne były już przeważnie na gwoździe ciesielskie anchor. Drewno które było wykorzystane to drewno które pozostało po pracach ciesielkich ojca i dziadka było sezonowane dobre 6 lat pod dachem. Podczas tworzenia opierałem się na doświadczeniu właśnie dziadka jednak jako osoba ciekawa chciałem pozyskać jakieś dodatkowe zapewnienie że wszystko będzie ok.w porjekcie rozstaw między wiązarami to 1050 mm ja postanowiłem zrobić dodatkowe wiązary i rozstaw który będzie teraz to 810mm. w projekcie wiązary są wykonane z tarcicy 45 mm te które są zrobione mają grubość 55mm. Całość prawdopodobnie zostanie pokryta papą.

Aaa dodam że na zamontowanym już wiązarze jak staną na środku 2 osoby nawet nie ma zamiaru drgnąć.

Skoro temat zabrnął tak daleko był bym bardzo wdzięczny za hmm jakąś pomoc teoretyczną w tym temacie a nie nic nie wnoszącą krytykę.

« Ostatnia zmiana: 07 Listopada 2017, 21:43:48 czas Polski wysłana przez Grzegorz90 »

JanZ

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Listopada 2017, 22:16:23 czas Polski »
Ale kolego czego oczekujesz w zamian? Żeby Ci to policzyć? Ugięcie? Czy naprężenia? W którym elemencie? Pomijam już fakt że wymaga to specjalistycznej wiedzy i oprogramowania(które kosztuje sporo) to wymaga także sporej ilości informacji, których nie mamy, jak chociażby - w jakiej części kraju będzie stał budynek(na podstawie tego określa się obciążenie śniegiem, wiatrem), jakie warstwy pokrycia przyjęto w projekcie, czy do konstrukcji będzie coś podwieszone - instalacje etc. I sporo innych? Zmodyfikowałeś projekt to teraz daj konstruktorowi do przeliczenia, ugięcia i deformacje kratownicy w mniejszym stopniu będą zależeć od nachyleni a bardziej od wysokości(między innymi), którą zmieniłeś.
A jeśli chcesz żeby ktoś Ci powiedział że Ci się na łepetynę nie zawali powiadam Ci że nie, tak mi wychodzi z fusów  ;)
« Ostatnia zmiana: 07 Listopada 2017, 22:18:02 czas Polski wysłana przez JanZ »

Offline Grzegorz90

« Odpowiedź #21 dnia: 07 Listopada 2017, 22:18:14 czas Polski »
a nie dodałem że w połowie wiązarów będzie ściana podporowa wiem że to również ma wpływ na nośność takiej konstrukcji

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #22 dnia: 08 Listopada 2017, 07:18:01 czas Polski »
A czy to w takim razie ściana nie powinna już stać by wiązary na niej już osiadły - bo takie budowanie pod wiązarem to już chyba nie będzie to samo.

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Listopada 2017, 07:23:04 czas Polski »
Będzie to ściana nośna z wieńcem czy działowa? Bo to znowu różnica ;)
Jak będą spięte wiazary ze ścianami szczytowymi?
Ten przykład dotyczy co prawda wysokich ścian i sklepień gotyckiej katedry ale zasada działania jest podobna ;)
=786

mily68

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Listopada 2017, 14:35:56 czas Polski »
Samowolna zmiany "na pałę" mogą (choć nie muszą) być bardzo zgubne w przyszłości. Teraz wszystko jest sztywne i "ani drgnie" ale za kilka lat, po kilku zimach?  Pokrycie dachowe wraz ze śniegiem to dużo więcej niż dwie osoby na wiązar.
Rozumiem, że i ojciec i dziadek zajmując się ciesielką zawodowo na podstawie swoich doświadczeń stwierdzili, że "tak może być" i że wprowadzone zmiany nie spowodują w przyszłości komplikacji (ani żadnej tragedii). Ciekawi mnie co na to kierownik budowy.
To Twój dom i Ty podejmujesz ryzyko. Mam nadzieję, że rodzina jest tego świadoma.

Offline pigmey

« Odpowiedź #25 dnia: 09 Listopada 2017, 14:45:00 czas Polski »
A czy przypadkiem zmiana konstrukcji dachu nie jest tzw. zmianą istotną?
Bo jeśli tak to chyba nie muszę pisać z czym to się wiąże...
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.