08 Lipca 2026, 20:33:30 czas Polski

Autor Wątek: Szlifierka taśmowa 50x2000  (Przeczytany 6322 razy)

Offline Gerdo

Odp: Szlifierka taśmowa 50x2000
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Listopada 2017, 16:49:27 czas Polski »
Duzo łatwiej stal czyścić po przycięciu na wymiar.
Teraz tam gdzie dasz rade dojść, to użyj szlifierki kątowej z tarczą lamelkową i szlifuj do gołego metalu - ja tak robie.

Po szczotce drucianej powierzchnia jest bardzo gładka i podkład nie złapie tak dobrze jakby złapał na powierzchni potraktowanej tarczą lamelkową P40.

Offline kipi

« Odpowiedź #16 dnia: 05 Grudnia 2017, 22:38:30 czas Polski »
szlifierka zmontowana i działa!!!
jeszcze trochę poprawek do zrobienia, ale pracować już można  :D

Pierwsze spostrzeżenia:
- Pracuje bardzo płynnie i bez wibracji
- Pas jest około 1 cm w lewo w stosunku do środka rolki - prawdopodobnie krzywo zamocowana rolka
- Łożyska się trochę grzeją, ale nie parzą
- Mocno dociskając stal na pasie 60 można zatrzymać silnik - można byłoby dać 1,5 lub nawet 2 kW, żeby mieć zapas mocy, choć i na tym się wygodnie pracuje.

Offline red_hose

« Odpowiedź #17 dnia: 07 Grudnia 2017, 11:15:48 czas Polski »
Fajna robota, gratuluję.

Zastanawia mnie jedna, na którą nie znalazłem odpowiedzi. Czy jest różnica w przeznaczeniu szlifierki taśmowej takiej jak zrobił tu kolega, od modelu w którym taśma ma zaraz za sobą oparcie - tak jak w ręcznej taśmówce?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Grudnia 2017, 11:29:35 czas Polski »
Generalnie taką szlifierkę jak kolega pokazał możesz użyć np do szlifowania zakamarków gdzie możesz wsunąć taśmę oraz masz większe możliwości zaokrąglania kantów (tak jak kolega na tych kostkach pokazał) bo taśma się poddaje i szlifowanie nie tworzy ostrego kantu.

Offline kipi

« Odpowiedź #19 dnia: 10 Grudnia 2017, 10:04:57 czas Polski »
Pas na całej długości pomiędzy rolkami jest wspierany przez kątownik, który znajduje się pod nim. Pas więc ślizga się po płaskiej powierzchni. W efekcie dociskając materiał przy szlifowaniu tworzy się równa, płaska i prostopadła (lub pod innym kątem jeśli taki ustawimy) płaszczyzna. Można oczywiście ten kątownik odkręcić i wygładzać obłe kształty. Można też szlifować łuki wewnętrzne używając krzywizn rolek.