10 Maja 2026, 09:20:45 czas Polski

Autor Wątek: Okulary VR - jakie będą dobre.  (Przeczytany 3902 razy)

Offline SpecPiotr

Okulary VR - jakie będą dobre.
« dnia: 19 Listopada 2017, 14:03:10 czas Polski »
Pytanie nie na temat ale na pewno znajdę tu odpowiedź ;)
Nasz kolega @Krzysiek_elk zwizualizował mi ostatnio projekt kuchni. Bardzo spodobała mi się opcja rozszerzonej rzeczywistości i chciałbym to wprowadzić do swojej oferty. I tu pytanie. Jakie okulary będą dobre ? Na co zwracać uwagę ? Mam w domu jedne ale z tych najtańszych i jakość nie powala. Wiadomo, że nie chce zaraz wydawać grubych setek ale żeby obraz był przyjemny dla oka. Mają to być okulary tylko i wyłącznie do projektów a nie żadnych gier i innych hub’ów ;) więc cena jest ważna.
Nie znam się kompletnie na tym więc liczę na Waszą pomoc

Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

m_kola

• Gość
Odp: Okulary VR - jakie będą dobre.
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Listopada 2017, 14:17:01 czas Polski »

Offline SpecPiotr

Okulary VR - jakie będą dobre.
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Listopada 2017, 14:36:10 czas Polski »
Stanowczo za tanie.
Pytam poważnie. Czy w cenie powiedzmy 300 zl dostanę coś co pozwoli komfortowo obejrzejeć projekt ?

Ps. Chcąc uniknąć dogryzek informuję, że kompletnie się na tym nie znam. Nie wiem co wpływa na cenę. Nie wiem czym się różnią. Nie wiem na co patrzeć by znaleźć kompromis. I nie mam czasu wnikać na tematycznych forach w temat. I przyznam szczerze: czekam na gotowca ;)
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2017, 14:40:29 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline L4

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Listopada 2017, 15:26:44 czas Polski »
Pytam poważnie. Czy w cenie powiedzmy 300 zl dostanę coś co pozwoli komfortowo obejrzejeć projekt ?

Nie.

Za 300 dostaniesz w zasadzie etui na telefon które zakładasz na głowę, więc potrzebujesz jeszcze x kasy na ten telefon wydać.

Offline marek20

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Listopada 2017, 15:27:43 czas Polski »
Zależy.
Do 300zł raczej nie dostaniesz czegoś osobno podpinanego do PC jako "monitor" tylko rozwiązania na telefon.
Nie zagłębiałem się w to ale słyszałem, że można powielić ekran komputera i telefonu.
Tylko nie wiem jak będzie ze sterowaniem ruchami.
Krótko mówiąc
M_kola podesłał dobrą propozycję i to by działało odpowiednio.
można jeszcze szukać Oculusa z wartością już kolekcjonerską.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #5 dnia: 19 Listopada 2017, 15:30:20 czas Polski »
Kurcze. Swoje kupiłem za 30 zl a tu pada, że tylko te za 3200 będą dobre. To do czego w takim razie służą te cenowo pomiędzy ???
Nie muszę podłączać pod kompa. W tych co mam wkładam telefon i już i takich właśnie szukam. Tylko lepszych jakościowo.

Offline L4

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Listopada 2017, 15:30:31 czas Polski »
W rozwiązaniu "dla klienta" wydaje mi się, że jednak coś AR a nie VR byłoby bardziej pasujące.

Tego typu:

Kurcze. Swoje kupiłem za 30 zl a tu pada, że tylko te za 3200 będą dobre. To do czego w takim razie służą te cenowo pomiędzy 
Nie muszę podłączać pod kompa. W tych co mam wkładam telefon i już i takich właśnie szukam. Tylko lepszych jakościowo.

Różnica cenowa to ekran(y) i śledzenie ruchu.
Do wkładania telefonu kupujesz wyrafinowane etui, różnica tutaj masz w materiałach czy pomyślunku wygody użytkowania -> co jest zwykle bardzo, bardzo zależne od konkretnego modelu telefonu.
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2017, 15:32:42 czas Polski wysłana przez L4 »

Offline marek20

« Odpowiedź #7 dnia: 19 Listopada 2017, 15:33:05 czas Polski »
Jeśli zależy ci na oglądaniu projektu na telefonie to prawda jest taka, że nie zauważysz różnicy pomiędzy goglami za 10zł z kartonu i za 400zł z ultrahipernanotechnologiwytapianiaplastiku. Tutaj wymogiem jest tylko smartfon z dobrą matrycą by nie było widać pixelozy.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #8 dnia: 19 Listopada 2017, 16:15:42 czas Polski »
Tutaj wymogiem jest tylko smartfon z dobrą matrycą by nie było widać pixelozy.

No i o taką odpowiedź mi chodzi. Czyli nie ma sensu kupować innych niż mam.

L4. Bardziej jednak o VR. Nie mam zamiaru za każdymnrazem jeździć do klienta by pokazać. Zapraszam do warsztatu i poza wersją drukowaną ma możliwość obejrzenia projektu „na żywo”.

Dzięki

Offline marek20

« Odpowiedź #9 dnia: 19 Listopada 2017, 16:22:47 czas Polski »
Jeśli chodzi o Śmyrpona to ze swojej strony polecam S5. S7 też daje rade

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #10 dnia: 19 Listopada 2017, 16:32:05 czas Polski »
Nie będę specjalnie telefonu do tego kupował. Mam jaki mam. Myślałem, że to kwestia optyki okularów.

Offline L4

« Odpowiedź #11 dnia: 19 Listopada 2017, 16:34:30 czas Polski »
No i o taką odpowiedź mi chodzi. Czyli nie ma sensu kupować innych niż mam.

Teoretycznie mógłbyś znaleźć takie które lepiej do telefonu pasują.

L4. Bardziej jednak o VR. Nie mam zamiaru za każdymnrazem jeździć do klienta by pokazać. Zapraszam do warsztatu i poza wersją drukowaną ma możliwość obejrzenia projektu „na żywo”.

Rozumiem. Ale dalej będą musieli się zastanawiać jak to w ich wnętrzu będzie wyglądać :-).

Nie będę specjalnie telefonu do tego kupował. Mam jaki mam. Myślałem, że to kwestia optyki okularów.

To też. Ale jak masz za małą rozdzielczość to soczewka tylko pogarsza efekt.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #12 dnia: 19 Listopada 2017, 16:43:29 czas Polski »

Rozumiem. Ale dalej będą musieli się zastanawiać jak to w ich wnętrzu będzie wyglądać :-).

Teraz też muszą
Jak znam życie to po wprowadzeniu tego o czym mówisz musiałbym znaleźć człowieka który by po kilka razy do ludzi musiał jechać bo "to zmieńmy" "to jeszcze spróbujmy" "a nie -jednak ostatnio było fajniej". Sam widzisz. Fajny byłby bajer ale kto ma na to czas.
Ale pomysł sam w sobie ciekawy.
Póki co zostanę przy VR ale to też tylko przy jakiś "fajniejszych" realizacjach.

Offline L4

« Odpowiedź #13 dnia: 19 Listopada 2017, 16:52:45 czas Polski »
Nie tak do końca, zamysł AR jest też taki żebyś do klienta wysyłać projekt do obejrzenia na własnym urządzeniu - tak jak w tym filmie Ikei.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #14 dnia: 19 Listopada 2017, 17:02:51 czas Polski »
Tym bardziej bym musiał zatrudnić grafika co by tylko nad tym siedział. Oczywiście klient nie zapłaci zanim się zdecyduje.
Nie nie. Szkoda moich nerwów. Pomysł ciekawy ale nie na moje zszargane nerwy.
Ci co siedzą w tym wiedzą o czym mówię ;)