19 Kwietnia 2026, 03:34:52 czas Polski

Autor Wątek: Szafa na poddaszu  (Przeczytany 3731 razy)

Offline BlackJack15

Szafa na poddaszu
« dnia: 21 Listopada 2017, 08:51:52 czas Polski »
Witam.

Przymierzam się do postawienia szafy na poddaszu - drobnym problemem jest fakt że będzie to pod skosem. Projekt będzie realizowany nie prędzej jak po nowym roku albo jeszcze trochę później ale chciałbym by ktoś doświadczony rzucił okiem na projekt i podpowiedział co można zrobić lepiej.
A więc opis projektu - ogólnie przedstawiony na projekcie.
Szafa dwu częściowa - pierwsze od lewej to jeden element, reszta to drugi, od spodu będą nóżki ok 10 cm - pod pierwszą częścią 4, pod drugą 6 lub 8.
Materiał - płyta meblowa 18 mm biała plus na plecy coś  10 mm (sklejka?) a może coś 6 mm już wystarczy?. Elementy będą raczej zamówione już w dociętych formatkach, boki te ze skosami będą z drobnym zapasem by na miejscu zrobić cięcia pod odpowiednim kątem - zagłębiarka bosch powinna sobie chyba z tym spokojnie poradzić.
Montaż - gdzie się da to kołki i konfirmanty (gdzie będzie dojście), w niektórych miejscach mimośrody blum (półki których nie da się inaczej złapać a chcę by wszystko trzymało sztywność szafy). Kwestia jak łączyć tam gdzie będą skosy (góra) - konfirmant od góry czy może jest jakieś inne rozwiązanie.
Pierwsza szafa to dwie szuflady plus półki, druga szafa to 9 szuflad plus 2 x półki - stwierdziłem że łatwiej będzie pod tak dużym skosem wyciągnąć szufladę i coś do niej włożyć niż walczyć z drzwiczkami tym bardziej że musiały by się otwierać w lewą stronę i było by na prawdę ciężko się tam dostać - czy to dobre rozwiązanie.
Zawiasy i prowadnice w zależności od tego jak będzie z funduszami albo zwykłe z marketu albo może coś lepszego. Ogólnie szafa nie będzie mocno eksploatowana bo będzie służyć raczej za przechowalnie więc czy w ogóle warto wstawiać jakieś lepsze elementy.
Wszelkie rady, sugestie, pomysły mile widziane.

Offline look_as

Odp: Szafa na poddaszu
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Listopada 2017, 09:16:03 czas Polski »
Dobry pomysł z szufladami pod skosem, inaczej by się nie otwierało za wygodnie :)
« Ostatnia zmiana: 21 Listopada 2017, 09:17:56 czas Polski wysłana przez look_as »

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Listopada 2017, 09:50:28 czas Polski »
prawie jak japońskie schody tansu (google: japan tansu stairs)

http://www.dorsetcustomfurniture.com/ItemDetails.aspx?iId=281&mId=-7

fyme

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Listopada 2017, 10:05:21 czas Polski »
Hej na rysunku po prawej to szuflady?

Jeśli tak to ciężko będzie z dostępem a jak szafki to na prawo ich nie otworzysz (wnioskuję po układzie chwytów)

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Listopada 2017, 10:20:30 czas Polski »
Dlaczego?
Jeśli da dolne prowadnice i zdejmie materiał z lewej ścianki szuflady to będzie miał dostęp z boku na pełnym wysuwie.

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Listopada 2017, 10:20:53 czas Polski »
To nie są szafki tylko szuflady, pierwotnie myślałem żeby były szafki ale patrząc na fakt że drzwiczek nie dało by się otworzyć na prawo (tak jak sugerują teraz uchwyty) to nie szło by się do nich prawie dostać. Więc szafki odpadają, jeśli do szuflad będzie ciężko się dostać to jak inaczej to rozwiązać. W zamyśle szuflady te mają różnej wysokości boki i ten bok po lewej stronie jest w miarę niski (i tak jeszcze za wysoki jest, pewnie najlepiej by było mniej więcej na wysokość prowadnicy go zrobić) by po otworzeniu szuflady dostać się do niej właśnie od boku bo inaczej też się nie da - dlatego dałem widok z prześwitem by to pokazać.
« Ostatnia zmiana: 21 Listopada 2017, 10:23:07 czas Polski wysłana przez BlackJack15 »

Offline norbert_o

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Listopada 2017, 10:51:15 czas Polski »
Przewidujesz fronty wpuszczane, będziesz miał problem z frontem 2 i 3 od prawej. Trzeba zastosować zawias 155 st dla drzwi bliźniaczych i dodatkowo od wewnętrznej strony będzie trzeba ściąć rogi. Mniejszy problem będzie z drzwiami nakładanymi. Przerabiałem to jak robiłem szafę dla moich chłopaków, poniżej link do wątku, szafa skończona muszę wrzucić zdjęcia.

http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/pokoj-dla-dwoch-lobuzow/msg155784/#msg155784

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #7 dnia: 21 Listopada 2017, 11:05:06 czas Polski »
Fronty wpuszczane bardziej mi się podobają :) do tego brak wszelakich elementów wystających takich jak uchwyty. Jeśli już to od prawej może być 3 i 4 bo 2 to szuflada - no chyba że od lewej miało być. Rozumiem że zawiasy 155 st (nawet może dobrze by się drzwiczki otwierały szerzej) działają ciut inaczej niż zwykłe - narożniki będą zaokrąglone więc troszkę miejsca się tam zrobi. Pytanie również o wielkość szczelin - założyłem że wszędzie będą po 3 mm - nie za mało czy może za dużo - ile powinny mieć.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Listopada 2017, 11:41:12 czas Polski »
Dlaczego?
Jeśli da dolne prowadnice i zdejmie materiał z lewej ścianki szuflady to będzie miał dostęp z boku na pełnym wysuwie.
Jeśli tak będzie to ok :) na rysunku bok jest dość wysoki stąd obawa. Do tego front ma chwyt z boku co sugeruje jednak szafkę. Ale wątpliwości rozwiane więc jest ok :)

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Listopada 2017, 12:05:40 czas Polski »
Do tego front ma chwyt z boku co sugeruje jednak szafkę.
No nie bardzo miałem ten uchwyt jak dać, myślałem by zrobić go w postaci dziury ale i ciężko było by go wykończyć i nie komponował by się do całości. w projekcie już cobie ten lewy bok obniżyłem by się później nie pomylić.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Listopada 2017, 12:07:30 czas Polski »
Tak po namyśle ten chwyt mimo że do szuflady też bym tak zostawił. Masz rację że nie bardzo jest go gdzie dać bo przecież nie na skosie.
Tylko nie wiem czy bym nie obniżył trzech pierwszych od lewej by wszystkie stały w jednej linii.
« Ostatnia zmiana: 21 Listopada 2017, 12:09:06 czas Polski wysłana przez fyme »

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #11 dnia: 21 Listopada 2017, 12:20:19 czas Polski »
Nie bardzo idzie - bo jak je opuszczę to wchodzą mi w półki a jak chciałbym zrobić je jeszcze niżej to w szufladzie wchodzić będzie mi w boki szuflady.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Listopada 2017, 13:09:33 czas Polski »
To może spotkać się w połowie? Jedne deko niżej ile da rade a ostatnią wyżej by się zgrały.

Offline norbert_o

« Odpowiedź #13 dnia: 21 Listopada 2017, 13:20:32 czas Polski »
Miałem na myśli od lewej. Ja również zrobiłem wpuszczane fronty. Założyłem szczelinę 2 mm. Przy skręcaniu przegrody na skosie u góry dochodzi do ściągania w kierunku wyższego boku, trzeba skręcać z umiarem bo nie utrzymasz równych odległości.

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #14 dnia: 23 Listopada 2017, 12:38:38 czas Polski »
To może spotkać się w połowie? Jedne deko niżej ile da rade a ostatnią wyżej by się zgrały.
To już chyba robienie tego trochę tak na siłę - teraz wcięcia są po środku półki, no i chyba nie wygląda to aż tak źle :)

Trzeba zastosować zawias 155 st dla drzwi bliźniaczych
A nie powinny być zawiasy do drzwi wpuszczanych - bo takowe są (ale znalazłem tylko 110 stopni i nie wiem czy są o większym kącie).