30 Maja 2026, 23:08:56 czas Polski

Autor Wątek: jak to połączyć?  (Przeczytany 4926 razy)

Offline zyw1ol

jak to połączyć?
« dnia: 25 Listopada 2017, 12:12:48 czas Polski »
Proszę o pomoc przy połączeniu 3 elementów w miejscu zaznaczonym na obrazku. Jestem na etapie tworzenia łóżeczka dla synka i nie wiem jak ugryźć ten problem. Całość będzie wykonana z kantówek sosnowych 5x5cm. O ile 2 pionowe elementy po zewnętrznych stronach przymocuje do poziomych wkrętami ciesielskimi to nie wiem jak połączyć tą jedną środkową kantówkę do 2 poziomych. Myślałem,  żeby połączenie zrobić na kołki, ale te elementy mają służyć jako barierka i wydaję mi się, że nie będzie to wytrzymałe połączenie.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
Odp: jak to połączyć?
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Listopada 2017, 12:51:36 czas Polski »
Ta środkowa kantówka musi być do podłogi? Rozumiem, że ma służyć jako dodatkową noga?  Jest konieczna? Jeżeli nie, to w poziomej kantówce zrobiłbym gniazdo, w które wszedłby czop z pionowej listwy. Górę i tak musisz spiąć, więc  listwą górną można połączyć Tak samo

Jeżeli ta noga jednak wyda Ci się konieczna, to może krzyżowe, przy czym pionowa od wewnątrz? Nogi nie robiłbym jako osobny element.

« Ostatnia zmiana: 25 Listopada 2017, 12:53:19 czas Polski wysłana przez stachmiesz »

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Listopada 2017, 12:54:03 czas Polski »
Można na połączenia ukryte, ale jeśli od góry nie będzie żadnej poprzeczki to chyba na zacios będzie najpewniej

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Listopada 2017, 12:56:44 czas Polski »
Eeeeee
Chyba będzie poprzeczka. Toż to łóżeczko dla dziecka, nie ogrodzenie  :D

Offline Jakacor

« Odpowiedź #4 dnia: 25 Listopada 2017, 13:00:14 czas Polski »
Pocket holes jesli ktoras strona jest niewidoczna.

Offline zyw1ol

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Listopada 2017, 15:12:26 czas Polski »
na obrazku jest tylko część łóżeczka i takich połączeń w sumie będzie 3, to z obrazka to tylko tak dla uściślenia o co mi chodzi. Szerokość według planów mojej żony ma wynosić 2,75m także ta środkowa noga jest potrzebna. Zależy mi na jakimś szybkim rozwiązaniu bez rzeźbienia dłutem przy wykonaniu czopów (chyba, że nie będzie nic innego :) ) Połączenia ukryte? Coś poszukam na forum, pewnie się takie tu przewijają :)

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Listopada 2017, 17:21:29 czas Polski »
Jeśli noga jest konieczna to zrób łączenia krzyżowe. Natniesz na pile jedną i drugą część na 1/2 grubości, dłutem będziesz musiał jedynie liznąć wykonane wpusty. Prościej mocnego połączenia się chyba nie da zrobić. Górę myślę na dwa kołki i powinno wystarczyć. Może ktoś bardziej doświadczony jeszcze coś podpowie.

Szerokość według planów mojej żony ma wynosić 2,75m
Duży ten Twój synek  ;D
« Ostatnia zmiana: 25 Listopada 2017, 17:23:00 czas Polski wysłana przez stachmiesz »

Offline zyw1ol

« Odpowiedź #7 dnia: 25 Listopada 2017, 22:07:19 czas Polski »
w sumie tak :) na ukośnicy tak jak piszesz zrobię takie wpusty dość szybko, a komplet dłut też ostatnio sobie sprawiłem także pójdą w ruch :)

Jak będę bliżej jak dalej to zamieszczę w odpowiednim dziale moje wykonanie.
Młody ma dopiero 3 lata..., a wiadomo to jak duży urośnie? ;)

Offline DM

« Odpowiedź #8 dnia: 26 Listopada 2017, 01:46:03 czas Polski »

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Listopada 2017, 10:25:04 czas Polski »
Dominik, to jakieś sudoku z całkami 🤔

kwita

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Listopada 2017, 10:51:00 czas Polski »
Też tak kiedyś myślałem, dokładnie 21 lat temu :). Kupiłem oryginalne łóżeczko, które jak dziecko podrośnie, demontując boki oraz przednią i tylną ściankę robiło się łóżko młodzieżowe. Nic bardziej mylnego, wcześniej (raczej szybko) przyjdzie czas na zmianę. Jeśli mówisz o długości 2,75m to gdzie są takie materace? Jeśli ma to być połączone z czymś jeszcze, to młodzieniec w przyszłości będzie chciał mieć łózko takie jak jego rówieśnicy. Mam wielu znajomych i ich dzieci też wymusiły na nich takie zmiany... :D. Bardzo szybko przyjedzie moment, w którym będziesz robił, kupował meble takie jak on będzie chciał... :)

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Listopada 2017, 11:31:43 czas Polski »

Dominik, to jakieś sudoku z całkami 🤔
Po mojemu brakuje tu jeszcze środkowego słupka ;)

Offline zyw1ol

« Odpowiedź #12 dnia: 26 Listopada 2017, 12:07:35 czas Polski »
nie wiem czy mogę załączyć taki obraz, ale chcę zrobić coś na wzór właśnie tego. Samo miejsce do spania będzie wymiarów 160x80 a całość docelowo będzie szeroka na 2,75m. Mój projekt będzie trochę zmieniony i między innymi w miejscu zaznaczonym na czerwono będą te połączenia.
Pomysł od Dominika jakby to dobrze ująć... Dla mnie to kosmos :)

Co do zmiany mebli w niedalekiej przyszłości to niestanowi to dla mnie problemu ;) Jak przyjdzie czas to zrobię nowe :)
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2017, 12:09:06 czas Polski wysłana przez zyw1ol »