08 Maja 2026, 10:40:36 czas Polski

Autor Wątek: Cormak FM300S - odciąg praca z 1 zestawem worków  (Przeczytany 4545 razy)

Offline yaki

Cormak FM300S - odciąg praca z 1 zestawem worków
« dnia: 02 Grudnia 2017, 21:35:55 czas Polski »
Mam dosyć nietypowy problem. Kupiłem w Cormak-u odciąg. Zamówienie składałem telefonicznie i coś poszło nie tak, bo dostałem coś innego niż chciałlem, jednak jako, że ja również ponoszę winę (bo dostałem proformę i zapłaciłem za nią) więc nie bardzo mam jak dyskutować.

Chciałem kupić odciąg z silnikiem 1,5kW i jednym zestawem worków (dolny i górny) o przepustowości 2400 m3, a przysłali mi odciąg z silnikiem 2,2kW i 2 zestawmi worków o przepustowości prawie 4000 m3. Generalnie moja działalność ma charakter czysto amatorski; wybrałem model z 1,5kW bo to najniższy model, do którego można założyć filtr patronowy. Moja największa maszyna (pilarka Bosch) ma średnicę przyłącza 65mm, inna, którą dopiero planuję nabyć to grubościówka DeWalt DW733, która zdaje sie ma troszkę większą (załóżmy 100mm).

Moje wątpliwości dotyczą dwóch obszarów:
1. Czy mogę do takiego (dużego) odciągu założyć wyłącznie 1 parę worków (filtr + zbiornik na trociny) a drugi zestaw "zaślepić"?
2. Ten większy odciąg ma średnicę króćca ssącego 150 mm, rozdzielaną na 3x100mm.  Czy jeśli tak zredukuję średnicę do 65mm nie odbije się to jakoś negatywnie na silniku?

Oba pytania tak na prawde sprowadzają się do tego samego - czy w takiej konfiguracji ten odciąg nie zostanie w jakiś sposób "przyduszuszony" a przez to nie będzie się męczył, nie spali się lub będzie działał nieefektywnie w związku z pracą w warunkach innych niż te, do jakich go zaprojektowano?

Jeśli macie doświadczenia z tego typu problemami - będę wdzięczny za pomoc.

Stol-Drew

• Gość
Odp: Cormak FM300S - odciąg praca z 1 zestawem worków
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Grudnia 2017, 22:00:43 czas Polski »
moge sie zamiec na jedno workowy heeh
« Ostatnia zmiana: 02 Grudnia 2017, 22:02:56 czas Polski wysłana przez Stol-Drew »

Offline yaki

« Odpowiedź #2 dnia: 02 Grudnia 2017, 23:54:07 czas Polski »
Coś poszło nie tak z linkami, poniżej wklejam prawidłowe:

odciąg z jednym zestawem worków: https://www.cormak.pl/odciag-wior-trocin-cormak-fm-300/produkt-326
odciąg z dwoma zestawami worków: https://www.cormak.pl/odciag-do-wiorow-cormak-fm300s/produkt-278
filtr patronowy: https://www.cormak.pl/filtr-pylowy-do-fm300-i-fm300s/produkt-1272

Cytat: Stol-Drew
moge sie zamiec na jedno workowy heeh

Dzięki za dobre chęci, ale takie rozwiązanie wydaje mi się dosyć kłopotliwe. Nie wykluczam takiej możliwości, jednak na początek chciałbym spróbować uzyskać odpowiedzi na moje pytania. Jeśli zmniejszona powierzchnia worków filtrującego i odbierającego urobek nie są dla odciągu problemem oraz nie przeszkadza mu zmiejszona średnica króćca - raczej go zostawię.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Grudnia 2017, 13:14:11 czas Polski »
Ale zakup telefoniczny to tak naprawdę zdalny zatem przysługuje ci 14 dni na zwrot.
Nie lepiej ten oddać i wziąć to co potrzebujesz?

Offline yaki

« Odpowiedź #4 dnia: 03 Grudnia 2017, 13:50:52 czas Polski »
@m_kola:
Tak, mam tego świadomość. Jedyny problem to koszt przesyłki paletowej, który wynosi 120-150pln. Dodatkowo przy zakupie "właściwego" urządzenia znów będę musiał pokryć koszty przesyłki. Cormak ma wynegocjowane inne stawki w firmach kurierskich, jednak wg. cennika na stronie nadal jest to kolejne kilkadziesiąt pln.

Jak pisałem jeśli nie szkodzę silnikowi używając go "na pół gwizdka", to chętnie go zatrzymam. Jeśli ktoś ma wiedzę i doświadczenie w takim temacie - będe wdzięczny za pomoc.

Offline Jakacor

« Odpowiedź #5 dnia: 03 Grudnia 2017, 22:14:01 czas Polski »
U mnie chodzil bez problemu

Teraz tez jest podpiety do jednego odbiornika, z tym ze to kubel na smieci:)

Offline yaki

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Grudnia 2017, 22:38:47 czas Polski »
Super dzięki za szybką reakcję. Właśnie na taką odpowiedź miałem nadzieję. ;)