Mam dosyć nietypowy problem. Kupiłem w Cormak-u odciąg. Zamówienie składałem telefonicznie i coś poszło nie tak, bo dostałem coś innego niż chciałlem, jednak jako, że ja również ponoszę winę (bo dostałem proformę i zapłaciłem za nią) więc nie bardzo mam jak dyskutować.
Chciałem kupić
odciąg z silnikiem 1,5kW i jednym zestawem worków (dolny i górny) o przepustowości 2400 m3, a przysłali mi
odciąg z silnikiem 2,2kW i 2 zestawmi worków o przepustowości prawie 4000 m3. Generalnie moja działalność ma charakter czysto amatorski; wybrałem model z 1,5kW bo to najniższy model, do którego można założyć
filtr patronowy. Moja największa maszyna (pilarka Bosch) ma średnicę przyłącza 65mm, inna, którą dopiero planuję nabyć to grubościówka DeWalt DW733, która zdaje sie ma troszkę większą (załóżmy 100mm).
Moje wątpliwości dotyczą dwóch obszarów:
1. Czy mogę do takiego (dużego) odciągu założyć wyłącznie 1 parę worków (filtr + zbiornik na trociny) a drugi zestaw "zaślepić"?
2. Ten większy odciąg ma średnicę króćca ssącego 150 mm, rozdzielaną na 3x100mm. Czy jeśli tak zredukuję średnicę do 65mm nie odbije się to jakoś negatywnie na silniku?
Oba pytania tak na prawde sprowadzają się do tego samego - czy w takiej konfiguracji ten odciąg nie zostanie w jakiś sposób "przyduszuszony" a przez to nie będzie się męczył, nie spali się lub będzie działał nieefektywnie w związku z pracą w warunkach innych niż te, do jakich go zaprojektowano?
Jeśli macie doświadczenia z tego typu problemami - będę wdzięczny za pomoc.