Ja tak mam. 2/3 wysokości jest poniżej gruntu. Dom mam wykonany na starych fundamentach, w połowie podpiwniczony. Przepisy mówią o przepisowej wysokości pomieszczenia, te w nowym budownictwie obowiązują, ja je troszkę ominąłem nie wspominając w projektach i przy odbiorze o piwnicach - ładnie to zamaskowałem.
Być może pod warsztat są inne przepisy - nie wiem. W każdym razie po 12 latach użytkowania mogę napisać jedną pewną rzecz: całoroczne chłodne/zimne piwo

.
A na poważnie chociaż z tym piwem to tyż, kwestia idealnej izolacji przeciwwilgociowej - największa uciążliwość dawniej, po zrobieniu dobrze, ale nie idealnie/kwestie techniczne starego budownictwa/ jest dużo lepiej, ale tylko dużo lepiej. Druga rzecz w moim przypadku to zimna podłoga - wkurzające - odbiera chęć do grzebania w zimie.
W moim przypadku pogłębienie dla ocieplenia problematyczne bo musiałbym zejść poniżej stopy fundamentowej, nie bardzo chcę ryzykować. I trzecia rzecz: logistyka. Dużo trudniej wstawić/wystawić większy, cięższy sprzęt.