26 Kwietnia 2026, 04:54:31 czas Polski

Autor Wątek: budowa warsztatu poniżej poziomu gruntu.  (Przeczytany 4176 razy)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
budowa warsztatu poniżej poziomu gruntu.
« dnia: 03 Grudnia 2017, 12:49:58 czas Polski »
Witam po przerwie.
Ten temat chyba jeszcze nie był poruszany.
Czy zna może ktoś z was przepisy budowlane odnoszące się do budowy warsztatu ktory bedzie ponizej poziomu gruntu, ewentualnie będzie częściowo w gruncie? Nie chcę budować hali kolo domu, i pomyślałem sobie że wkomponuję go w dom.
Pozdrawiam

Offline Marian Max Kolanko

Odp: budowa warsztatu poniżej poziomu gruntu.
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Grudnia 2017, 13:39:51 czas Polski »
Grunt to zdrowie, jak powiedział pewien grabarz do kafelkarza  :)
Taki żarcik. Przepisów nie znam, ale mam warsztat w garażu 1,8m poniżej gruntu i latem nie trzeba klimatyzacji. Góra 21 stopni. Zimą w nieogrzewanym spada do 8 stopni. Problem jest gdy w atmosferze jest wilgoć duża. kiedy wchodzi do piwnicy to nie chce wyjąć. Trzeba wentylować, bo ze względu na wiórki i kurz klimatyzator nie daje rady. Izolacja przeciwwilgociowa i drenaż zrobione po bożemu, nie powodują grzybków i jest ok.
Czuwaj
ps.
Ten tekst u góry wymyśliłem ja, epitafium to będzie na mój nagrobek więc "Wszelkie prawa zastrzeżone".. 

Offline morosoph

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Grudnia 2017, 13:54:43 czas Polski »
Ja tak mam. 2/3 wysokości jest poniżej gruntu. Dom mam wykonany na starych fundamentach, w połowie podpiwniczony. Przepisy mówią o przepisowej wysokości pomieszczenia, te w nowym budownictwie obowiązują, ja je troszkę ominąłem nie wspominając w projektach i przy odbiorze o piwnicach - ładnie to zamaskowałem.
Być może pod warsztat są inne przepisy - nie wiem. W każdym razie po 12 latach użytkowania mogę napisać jedną pewną rzecz: całoroczne chłodne/zimne piwo ;D.
A na poważnie chociaż z tym piwem to tyż, kwestia idealnej izolacji przeciwwilgociowej - największa uciążliwość dawniej, po zrobieniu dobrze, ale nie idealnie/kwestie techniczne starego budownictwa/ jest dużo lepiej, ale tylko dużo lepiej. Druga rzecz w moim przypadku to zimna podłoga - wkurzające - odbiera chęć do grzebania w zimie.
W moim przypadku pogłębienie dla ocieplenia problematyczne bo musiałbym zejść poniżej stopy fundamentowej, nie bardzo chcę ryzykować. I trzecia rzecz: logistyka. Dużo trudniej wstawić/wystawić większy, cięższy sprzęt.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Grudnia 2017, 14:08:23 czas Polski »
Hej Robercie. Z przepisami nie pomogę (choć zapytam w pracy czy ktoś coś wie).
Zaczynasz w przyszłym roku?

Offline M52

« Odpowiedź #4 dnia: 03 Grudnia 2017, 15:01:44 czas Polski »
Przepisy obowiązują we wszytskich obiektach, także w już istniejących budynkach, jeżeli nastąpiła zmiana sposobu użytkowania pomieszczeń, lub przeprowadzono ich adaptację. Wtedy obiekt musi odpowiadać warunkom technicznym, ale taka robota wymaga też projektu i pozwolenia/zgłoszenia, a wtedy projektant już uwzględnił ewentualny problem. Z drugiej strony - jeżeli to warsztat dla własnych potrzeb i nie zatrudnisz pracowników, to kwestia przepisów nie ma aż takiego znaczenia, po prostu pracujesz w swojej piwnicy, czy innym garażu.

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Grudnia 2017, 17:20:15 czas Polski »
Według mnie kluczowa sprawa to konkretnie zrobiony drenaż. Reszta to kwestia izolacji, ogrzewania, wentylacji. I mocno bym pomyślał nad tematem który zauważył   morosoph Wnoszenie i wynoszenie ewentualnego materiału lub wykonów.

Offline Lopi1

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Grudnia 2017, 17:25:29 czas Polski »
Lekki offtop.
Ważny poziom wód gruntowych i związana z tym izolacja a co za tym idzie koszty.  Znałem kiedyś jednego stolarza co miał  warsztat w piwnicy w domu.  Sporo pyłu w domu, hałas, ale może teraz przy odciągach tego pyłu by nie było. Pytanie co z hałasem.

Offline Jureq

« Odpowiedź #7 dnia: 03 Grudnia 2017, 19:21:50 czas Polski »
jest jeszcze dosyć istotna (jak dla mnie) kwestia naturalnego oświetlenia
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Grudnia 2017, 21:00:53 czas Polski »
Panowie.
Pył,  chałas i drenaż to sprawa drugiego planu.
Podstawowe pytanie to jaka jest minimalna wysokość takiego warsztatu, pod jakim nachyleniem musi być wjazd i takie tam.

Offline Lopi1

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Grudnia 2017, 21:28:40 czas Polski »
" Izolacja przeciwwilgociowa i drenaż zrobione po bożemu, nie powodują grzybków i jest ok."

Cos musi byc zawalone. W domu moich staruszkow jest tez... piwnica w gruncie od strony polnocnej. Zawsze ale to zawsze byla wilgoc po tym jak odkopalem, wyczyscilem z ziemi, wyschlo po tygodniu, czyszczenie i czarne mazidlo na pierwszy ogien rozcienczone a po dniu juz geste, na to styropian klejony na piance a na to folia kubelkowa w koncu spokoj. Jak wchodze to juz wilgocia nie wali.

Jesli jestes absolutnie pewien ze wszystko zrobiles ok to sprawdzaj miernikami wilgoci czy nie masz tzw. zrodelka i nie pisze o wymyslach wioskowych czarodziejow tylko u kumpla bylo tak ze pod piwnica mial autentycznie zrodlo ale tylko podczas i po deszczu. Woda z rynny gdzies w nory kreta wchodzila, mysz czy szczurow i drazyla latami. Zrobil sie taki tunel prawie na metr przekroju i w tym miejscu beton przemakal... jednak na tyle ladnie sie rozlazila wilgoc  nie bylo widac.

W piwnicy i staruszkow jest prawie stala temp. ok 15-20st. Nie ogrzewana! Wilgoci malo!

JanZ

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Grudnia 2017, 21:36:36 czas Polski »
Plus do tego izolacja termiczna, bez tego będzie się skraplać wilgoć ;)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Grudnia 2017, 22:00:49 czas Polski »
Dzięki Lopi1.
Czyli 3m i światło dzienne.
Tak więc 2m w ziemię i 1m powyżej aby było miejsce na okna.
Jeśli chodzi o wymogi dźwiękowe czyli hałas to poziom hałasu nie może być przekroczony w części mieszkalnej. Dobrze rozumiem?
To będzie największe wyzwanie  bo chciałbym odizolować dom w 100 o ile się da procentach. Chciałbym aby cześć warsztatu była pod tarasem, a cześć pod domem.
.

Offline Lopi1

« Odpowiedź #13 dnia: 03 Grudnia 2017, 22:27:13 czas Polski »
Nie jestem architektem, choć zawodowo gdzieś takich rzeczy dotykam. Jedno mnie tylko niepokoi:
"Pomieszczenia stałej pracy nie powinny znajdować się, co do zasady, poniżej poziomu otaczającego terenu, chyba że wymaga tego rodzaj produkcji (np. chłodnie, rozlewnie win, kopalnie itp."
Ale pewnie dobry projektant architekt czy budowlaniec jest w stanie to obejść, może jakieś odstępstwo itp. Podobnie z wysokością.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Grudnia 2017, 22:31:39 czas Polski »
Wszystko sie da ;D

Pytanie 1 jak wjechac z ciezkim sprzetem, np. pilarka, grubosciowka
z drugiej strony nawet jak zrobisz duzy i wygodny wjazd do piwnic to co z woda? sniegiem, itp
pomieszczenie zeby dobrze sie pracowalo to 3m na wysokosc