10 Maja 2026, 04:45:20 czas Polski

Autor Wątek: Sklejka 1525x400x18mm  (Przeczytany 4421 razy)

Offline cenior

Sklejka 1525x400x18mm
« dnia: 04 Grudnia 2017, 10:31:12 czas Polski »
Witam,mam na sprzedaż ok. 100szt. nowo pociętej sklejki klasy I/II o wymiarach 1525x400x18mm w cenie 20zł/szt.

tel.kontaktowy 725597410
magazyn w Tarnowskich Górach
pozdrawiam!

Stol-Drew

• Gość
Odp: Sklejka 1525x400x18mm
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Grudnia 2017, 13:19:09 czas Polski »
daleko jaki kosz wysylki

Offline Endrjou

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Grudnia 2017, 13:36:40 czas Polski »
no do mnie tez daleko, ile w paczce się zmieści i jaki koszt wysyłki wtedy ?

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Grudnia 2017, 14:12:15 czas Polski »
Cenior wysyla tylko na paletach z tego co pamietam (chyba, ze zmienil modus operandi).

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Grudnia 2017, 14:42:20 czas Polski »
Sklejkę polecam, bardzo dobra jakość.

Offline cenior

« Odpowiedź #5 dnia: 04 Grudnia 2017, 17:16:52 czas Polski »
Bardzo przepraszam,teraz dopiero mogłem odpisać,pewien forumowicz zamówił wszystko co miałem na magazynie za dwa lub trzy tygodnie będę miał kolejną dostawę do cięcia także dam znać. Pozdrawiam!

Offline Jureq

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Grudnia 2017, 11:42:07 czas Polski »
Zapewne ogłoszenie zaraz będzie znowu aktualne bo okazuje się że trafiłem na kolejnego Janusza biznesu.
Przeczytałem ofertę, policzyłem i doszedłem do wniosku że jak na ścinek 40cm to cena jest OK (jeśli przesyłka nie będzie droga to taki wąski pasek będzie dobry na wykończenie poddasza) więc zadzwoniłem i poprosiłem o wycenę wraz z przesyłką jeśli wezmę całość.

Usłyszałem że nie ma problemu, wszystko wejdzie na jedną paletę a wtedy cenior pokryje koszty przesyłki ale ... pierwszy zonk pojawił się gdy kwota za 110szt wyniosła 2.750 ?!?!  po czym nastąpiła korekta wyliczeń bo to jak usłyszałem ta cena jest z OLX a na DiD jest faktycznie inna więc stanęło że do zapłacenia będzie 2.200,-  OK klepnięte, ustaliliśmy że będzie przedpłata, podałem dane do pro-formy i ...  po 10 minutach drugi zonk, SMS z informacją że własnie przyszedł klient i zostało tylko 94szt - no trudno, zgodziłem się i czekam na proformę (a to był poniedziałek).

We wtorek koło południa wysyłam SMS że nie mam faktury - jest zwrotka że księgowy dzisiaj (wtorek) zrobi i wyśle - czekam więc, wieczorem SMS że księgowy nie zdążył ...  zaczynam się irytować ale nic to, dzielnie czekam.

Środa już prawie mija ale nie, godzina 19:45 jest wiadomość że cenior wysłał pro-formę, sprawdzam maila i ...  kolejny zonk, nagle całość przestała tak różowo wyglądać bo cena urosła o VAT.

Wymiana wiadomości i dowiaduję że on pokrywa transport 300zł a VAT to ja sobie przecież odliczę ... no i umarłem bo wydawało mi się że zawarliśmy inną umowę  :o

A teraz prosta matematyka z odrobiną logiki:
- sklejki w klasie 1/2 o długości boku 1250 nigdzie nie znalazłem co sugeruje że może to być 2/3 ale carpenter napisał że dobra jakość więc mogę się mylić
- 1250x400 to 0,61 m2 czyli przy cenie 20zł za formatkę mamy niecałe 33zł /m2 (jak za ścinek brany w ciemno nie jest to mega okazja ale drogo też nie) za to doliczając VAT wychodzi już 40,30 zł /m2 a to już nie jest tanio bo pełnowartościową sklejkę 1500x1500 w klasie 1/2 kupuje na miejscu za 55,00 PLN/m2 z możliwością pomacania i sprawdzenia jakości !

Na koniec dostałem od ceniora info: "jeśli wysłałbym sklejkę z płatnością przy odbiorze to nasze nieporozumienie miałoby gorsze skutki" ?!?!?

Ktoś powie że się czepiam - no cóż, taki mam charakter, nie lubię jak mnie ktoś robi w jajo.

Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję

Offline cenior

« Odpowiedź #7 dnia: 07 Grudnia 2017, 16:35:16 czas Polski »
Ja mówiłem o cenie netto,kolega Jureq mówił o cenie brutto,miało miejsce nieporozumienie i w efekcie do transakcji nie doszło - tak w skrócie.
Od kilku lat na tym forum są publicznie udostepnione moje dane i miałbym teraz zacząć oszukiwać i kombinować żeby zarobić kilka groszy więcej?

Śmieszy mnie tylko jedna rzecz- ustawianie całkowicie neutralnych zdarzeń w takim świetle żeby wyglądały na jakieś niedorzeczne np:

"Na koniec dostałem od ceniora info: "jeśli wysłałbym sklejkę z płatnością przy odbiorze to nasze nieporozumienie miałoby gorsze skutki" ?!?!?"

Napisałem że pieniądze są u Pana,sklejka u mnie i dobrze że nie doszło do transakcji,w której cena Panu nie pasuje bo musiałbym ponosić podwójne koszty transportu.

Pozdrawiam i tak jak kolega Jureq napisał - ogłoszenie zostaje odnowione.

Offline Jureq

« Odpowiedź #8 dnia: 07 Grudnia 2017, 18:34:50 czas Polski »
1. jeśli rozmawiam o zakupie i pytam jaka będzie kwota do zapłaty to dla mnie jest logiczne że tyle mam zapłacić a nie że sprzedawca ma w domyśle cenę netto o czym ani słowem nawet nie wspomina

2. problem z wystawieniem proformy przez 2 dni - jeśli nie chce się sprzedać po te 20zł to trzeba to było od razu napisać lub powiedzieć a nie opowiadać bajki o księgowym który nie ma czasu

3. nie wiem co tu jest śmiesznego, tekst który przytoczyłem to cytat z SMS'a a nie neutralne zdarzenie (cokolwiek to miałoby znaczyć) - dla mnie to żałosne a nie zabawne jeśli ktoś ustala warunki a potem je zmienia

cóż ... może cenior ma własnie taki modus operandi jak napisał sgt_raffie  ::)
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję

Offline cenior

« Odpowiedź #9 dnia: 07 Grudnia 2017, 20:22:16 czas Polski »
1.Ja jeśli rozmawiam o cenie to mówię o cenie netto bo nie policzę Panu w 3 sekundy ile będzie wy wynosiła cena za pojedynczą sztukę z podatkiem.

2.Nie rozumiem w dalszym ciągu jakie znaczenie ma w tej sytuacji czas wystawienia faktury - tutaj kolejny przykład tego zmiany zwyczajnej rzeczy w coś niedorzecznego (czy każda firma,która wystawi Panu fakturę po dwóch dniach od prośby jest na czarnej liście?)

3. Neutralne zdarzenie w moim rozumowaniu to zdarzenie nie mające wpływu na daną sprawę w tym przypadku -
Ten nieszczęsny sms lub spóźniający się księgowy

Pozdrawiam

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Grudnia 2017, 20:44:54 czas Polski »
Nie akcentuj tak tego "Pana" bo na forach internetowch obowiązuje netykieta.
Sklejka masz fajną, owszem, ale ostatnio jakaś telenowela się robi z zamówieniami.

Ja ze swojej strony akurat nie rozumiem (i mocno mnie to denerwuje) podwania ceny netto. Dla mnie jest to proba przyciagniecia klienta niska ceną. Jak ktoś kupuje na f-re,to Cie poinformuje o tym na wejsciu.
Jak wystawiasz towar na forum dla hobbystów to powinieneś zdawać sobię sprawę z tego, że większość tutaj NIE będzie chciała faktury i podać obie ceny.

Offline L4

« Odpowiedź #11 dnia: 07 Grudnia 2017, 21:12:06 czas Polski »
Z tego co rozumiem to kolega Jureq akurat na fakturę brał, więc podawanie ceny netto jest w miarę zrozumiałe (nie przepadam za tym, ale taki mamy klimat).

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #12 dnia: 07 Grudnia 2017, 21:35:39 czas Polski »
Podawanie cen netto MIĘDZY FIRMAMI to oczywista sprawa. Tu jednak Jureq nie pytał o CENĘ ale o DO ZAPŁATY. I to wydaje się być jednoznaczne więc rozumiem Jego poirytowanie.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Grudnia 2017, 22:27:22 czas Polski »
Co się stało to się nie odstanie. ;)
Nie chcę stawać po niczyjej stronie, ale to chyba wyjątek niedogadania się z Ceniorem.
Chlopaki, nie ma co się borsuczyć.

Offline L4

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Grudnia 2017, 22:42:31 czas Polski »
Chlopaki, nie ma co się borsuczyć.

Racja,