31 Maja 2026, 18:21:09 czas Polski

Autor Wątek: Jak skleić 10 desek .....  (Przeczytany 7456 razy)

Offline Jureq

Odp: Jak skleić 10 desek .....
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Grudnia 2017, 18:20:49 czas Polski »
skoro wiesz lepiej ...  miej tylko na uwadze że skutecznie nauczyć się można jedynie na błędach :)
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Grudnia 2017, 18:38:21 czas Polski »
JureQ ma racje. Wkręcając śrubę rozepchniesz nie ściśniete deski (minimalnie ale zawsze). Możesz to ograniczyć nawiercając i rozwiercając otwory na styku desek.
Ściśnij najpierw, potem skęcaj.

Z ciekawości, dlaczego po prostu nie KVH? Urobisz się przy tym. Nie wspominasz też w jakim stanie są deski. Jak krzywe to gra może być nie warta świeczki.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Grudnia 2017, 19:02:51 czas Polski »
Mim zdaniem i z mojego doświadczenia wkręty nie rozepchną desek. Oczywiście nie każdy wkręt się do tego nadaje.
Po pierwsze wkręt nie może być gwintowany na całej długości.
Część wkręta będąca w desce dokręcanej musi być nie gwintowany. Druga sprawa to końcówka wkręta powinna być tak uformowana aby nafrezowywała otwór a nie wkręcała się pomiędzy włókna.  Spaxy lub Rizery są do tego idealne.

Offline rosi

« Odpowiedź #18 dnia: 21 Grudnia 2017, 19:13:28 czas Polski »
KVH nie bo szkoda mi na to kasy , natomiast mam pełno fajnych desek i dla mnie zrobić coś takiego to pikuś a jaka fajna zabawa.
Pytam o te szczegóły o których nic nie wiem. Generalnie to jeszcze nie kleiłem drewna i z tym mam kłopot. Przed budową mojego domu zapisałem się na UNIWERSYTET YOU TUBE i sporo literatury budowlanej no i oczywiscie FORA BUDOWLANE ,doskonale radzę sobie z moją budową a jaka to frajda :0)
Odnosnie tej klejonej belki to nie jest jako element domu tylko będę budował taki mały budynek gospodarczy i tam wstawie dwie takie belki, i tyle.

Pozdrawiam Wszystkich i Dziekuje za rady.

Offline Jureq

« Odpowiedź #19 dnia: 21 Grudnia 2017, 22:26:31 czas Polski »
natomiast mam pełno fajnych desek i dla mnie zrobić coś takiego to pikuś

Może pikuś ale pamiętaj o jeszcze jednym "drobiazgu" - nie wystarczy że masz "fajne" deski, elementy klejone muszą być gładkie (czytaj przestrugane) i w twoim przypadku równej grubości w każdej warstwie
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję

Offline rosi

« Odpowiedź #20 dnia: 21 Grudnia 2017, 23:04:02 czas Polski »
JUREQ  oczywiście to wszystko to podstawa żeby to dobrze zrobić ,to wszystko wiem ale cały czas nie wiem po jakim czasie belka osiągnie swoją największą wytrzymałość ?
No i pozostało mi dobrać do tego dobry klej do klejenia blokowego drewna na zewnątrz :
-poliuretanowy Soudal 66A
-Soudal d4
-Rakoll expres
-Chemolan
-"Titebond"
-VICOL TYTAN z Seleny

Dzięki Wielkie  :0)
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2017, 23:09:26 czas Polski wysłana przez rosi »

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Grudnia 2017, 08:21:44 czas Polski »
cały czas nie wiem po jakim czasie belka osiągnie swoją największą wytrzymałość
Juz Ci odpowiedziano - jest to napisane na pojemniku z klejem ktory wybierzesz.