14 Czerwca 2026, 01:47:37 czas Polski

Autor Wątek: Coś do wszystkiego  (Przeczytany 5928 razy)

Offline RafałReda

Odp: Coś do wszystkiego
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Grudnia 2017, 15:22:00 czas Polski »
Hehe nie no to papier mam blache alu 2mm do tego ale zrobilem sobie szablonik. Kurcze nie mam za bardzo jak zrobic blizej bo stopa od pilarki przeszkadza

Offline RafałReda

« Odpowiedź #16 dnia: 21 Grudnia 2017, 15:37:12 czas Polski »
Ew cos takiego ale w kilku wymiarach

fyme

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Grudnia 2017, 15:37:25 czas Polski »
Tak jak pisałem jest problem by o sądzić klin w pilarce do tego nieprzystosowanej. Po prostu nie ma miejsca za tarczą.

Offline RafałReda

« Odpowiedź #18 dnia: 21 Grudnia 2017, 16:09:43 czas Polski »
Calkowita szerokosc tarczy to 2mm czyli tyle samo co alu powinna miec nieco mniej ale nie mam z czego pozniej cos wykombinune z hakiejs starej tarczy jak taka nabede

Offline Łukaszasz

« Odpowiedź #19 dnia: 21 Grudnia 2017, 17:26:53 czas Polski »
A ja pójdę inną drogą. Kolega mówi, że ma mało doświadczenia.
Na zdjęciu widzę, że culaga jest po całej długości. W momencie cięcia jeśli materiał właściwy ma myć po prawej stronie tarczy ale tniemy z dłuższego popychając ten po lewej to culaga powinna się kończyć chwile przed końcem cięcia. Jeżeli zaś popychamy od prawej przy pełnym wysuwie culagi to za duży odpad też ciągnie.
Ciężko mi to wytłumaczyć bez pokazania. Ale może ktoś zaczai i lepiej to opisze.
Też mam w planach taki stolik sobie zrobić. Mam nawet taki sam model piły . Myślałem żeby przykładnice ściąć trochę za osią piły w ten sposób. Będzie lepsza niż taka po całej długości? Rysunek poglądowy

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #20 dnia: 21 Grudnia 2017, 19:20:18 czas Polski »
Po to jest regulacja długości a raczej wysunięcia w takich przykładnicach. Jak tniesz z prawej strony tarczy to jest długa i prowadzisz po niej materiał aż całkowicie minie tarczę. Jak tniesz z lewej, np z sanek lub wózka to nie możesz materiałem dotykać tej przykładnicy bo sklinuje i strzeli. Chyba że ma regulację i wtedy cofasz ją tak, że klinowanie nie wystąpi.
Ps: zasada cięcia. Jak trzymamy ręką materiał z prawej strony tarczy to dociskamy z wyczuciem do prawej przykładnicy. Jak trzymasz ręką materiał z lewej strony tarczy to dociskasz go tylko do belki/wózka/sanek itp. Nigdy będąc z rękami z lewej strony nie dociskaj materiału do przykładnicy po prawej. Ma ona służyć tylko jako zderzak wyznaczający wymiar i właśnie kończyć się wcześniej niż tarcza a nie służyć jako prowadzenie. Jak nie masz sanek, wózka i tniesz trzymając ręce z lewej to bez dociskania. Sam taki błąd robiłem i też klinowało i strzelało. Trzeba z wyczuciem, bardziej do przodu niż w prawo
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2017, 19:33:55 czas Polski wysłana przez Krzysiek_Ełk »

Offline RafałReda

« Odpowiedź #21 dnia: 21 Grudnia 2017, 21:34:12 czas Polski »
Działa i jest bardzo dokładnie nic sie nie klinuje i nie strzela.Przeanalizuje to o tej przykladnicy na cale szczescie mam tylko szkielet z kątownika stalowego ktory zamierzam zabudowac sklejka i ztobic mocowanie do grze ieni dociskowych

Co do pily bosch gsc190 to hmm spodziewal bym sie czegos wiecej moja bynajmniej miała luzy na nicie laczacym i byl ogromny problem z ustawieniem dokładnie tarczy

Dziekuję za pomoc jutro sanki :)

Offline RafałReda

« Odpowiedź #22 dnia: 24 Grudnia 2017, 10:37:04 czas Polski »
Juz zdążyłem sie przekonać ze sanki zamontowane na stole to dopiero jest super sprawa  i mój stolik zaczyna wreszcie spełniać swoje zadanie.Jak radziliście przykładnica bedzie pare cm za oś piły z regulacją wysunięcia i grzebieniami z teflonowych desek do krojenia"ikea" Teraz czas na frezarkę a dla zainteresowanych dodam,że ta konstrukcja pod spodem jest dla oparcia lewarka samochodowego ktorym bedzie podnoszona na odpowiednia wysokość frezarka. A na sam koniec po przeciwnej stronie stołu pod blatem wyżynarka i stolik 3in1 bedzie mógł pomagać w budowie ogrodowego domku dla moich dziewczynek :)

Offline RafałReda

« Odpowiedź #23 dnia: 26 Grudnia 2017, 15:55:53 czas Polski »
Chyba zaburzyłem magię świąt pracą i mi się spartoliło

Offline krzyś48

« Odpowiedź #24 dnia: 26 Grudnia 2017, 16:04:41 czas Polski »
zaburzyłem magię świąt
Onego czasu doszedłem do wniosku że...
W niedzielę i święto praca, w g.... się obraca.
Nawet żarówki w niedzielę nie zmienię ;D
Bo się szybko przepali :P

meridox

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Grudnia 2017, 16:06:39 czas Polski »
w święta się siedzi na d^%e je się jedzonko i się alkoholizuje a nie pracuje ;D

Offline RafałReda

« Odpowiedź #26 dnia: 29 Grudnia 2017, 16:33:06 czas Polski »
Do przykładnicy w późniejszym etapie zostaną domontowane dwa przesówne blaty tak żeby przy frezie sie rozsówały oraz za  cięciem piły było wspomniana juz miejsce wrazie czego. Osobiście przy urzytkowaniu takiej przylķadnicy nie zauwazylem zadnych problemów przy pracy wszystko jest bardzo proste i dokładne

Offline RafałReda

« Odpowiedź #27 dnia: 30 Grudnia 2017, 20:16:50 czas Polski »
Realizacja zakończona jako iz jest to cos uniwersalnego do wszelakiej pracy potrzebny byl mi  blat ochronny co by nie poniszczyć sklejki i na nim zamontowana kolumna do wiertarki ze stołem teowym oraz imadło

meridox

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Grudnia 2017, 20:46:08 czas Polski »
masz tak mało miejsca że stół od pilarki i frezarki robi również za stół roboczy? bo mi się wydaje że strasznie uciążliwe będzie teraz wszystko z niego sprzątnąć żeby kawałek drewna przeciąć i użyć na chwilę frezarki i znów wszystko na nowo układać

Offline RafałReda

« Odpowiedź #29 dnia: 30 Grudnia 2017, 22:26:08 czas Polski »
Miejsca mam mało a moj stół bedzie użytkowany bardzo sporadycznie do pracy z drewnem. Będzie to raczej opcja dodatkowa myslę, że bede w stanie zaplanować ew rozczłonkowanie np w lato jak będe robił domek do ogrodu.W ostatecznej formie o wiele częsciej będzie on użytkowany. Nie zajmuję się stolarstwem ale myślę,że w domu powinno byc coś takiego. W poźniejszym czasie planuję zbudować stół spawalniczy składany w posadzke(pomysł zgapiony z yt) tez tak o żeby był. Uważam, że własnie na tym polega majsterkowanie i wykożystywanie wszelkich pomocy zrobionych wcześniej do ułatwienia sobie ew pracy