11 Lipca 2026, 00:42:42 czas Polski

Autor Wątek: Pracownia Chaczinsa - czyli mysia nora!  (Przeczytany 2870 razy)

Chaczins

• Gość
Pracownia Chaczinsa - czyli mysia nora!
« dnia: 25 Grudnia 2017, 02:24:43 czas Polski »
Hej,
Postanowiłem umieścić kilka fotek z realizowanego kacika, nazwanego roboczo "mysią norą". Nazwa bierze swe korzenie w wojnie która musiałem przeprowadzić z lokatorami, nim zająłem się zabudową i "wprowadzeniem się". Jakaś cześć i uhonorowanie im się należy :-)

Wrzucam je by zmotywować się do dalszego działania. W sumie jestem dumny z tego co na obrazkach, zbierałem się bardzo długo - aż wreszcie w grudniu znalazło się dostatecznie wolnych chwil by coś podłubać. Niesamowitym jest to, jak każde kolejne narzędzie zmienia sposób pracy i przyjemność z robienia.

Zdjęcia - blat roboczy na samym początku konstrukcji. Kantówki niestrugane (ani struga ani strugarki nie było) 5x4, rama oparta na ścianach i 2 nogach. Stabilne, wchodziłem - wytrzymało. Brakuje jeszcze wzmocnień na podłodze by blat się nie podrywał do góry. Szafka pod blatem do usunięcia. Dalsze fotki przestawiają postęp prac - te najbardziej zaawansowane są z dziś (tak, po wigilii prosto do nory i było klejone - bloczek z 3 arkuszy 10mm sklejki do imadła, oraz wieszak na dłuta. Blat wykonany , arkuszy sklejki, 2x10mm (dolny arkusz na wkręty do ramy, górny na klej do dolnego)

Plany na najbliższy czas;
1. Zamontować sklejony bloczek ze sklejki jako "okład" imadla
2. Wywiercić otwory i stworzyć system "bench-dog" do imadła i stołu aby chwytac większe elementy
3. Pomalować okno i ściany bo patrzeć nie można.
4. Przeciągnąć kabel z internetem do domu i uruchomić komputer (ma ktoś doświadczenia w pracy komputera w pyle? Na coś zwracać uwagę?)
5. Usunąć szafkę pod blatem i zamontować szuflady / półki na magazynek drewna i materiałów.
6. Usprawnić system ostrzenia (mam prototypowy) oraz nadladke na imadlo+blat do operowania dłutem, aby mieć o co zaprzeć materiał (oparta na systemie bench-dog'ow
7. Stworzyć odciąg z odkurzacza i wiaderka (pod blatem z wyjściem końcówki na blat przy oknie)

Mam nadzieję że będziecie mi towarzyszyć :-)
« Ostatnia zmiana: 25 Grudnia 2017, 02:27:41 czas Polski wysłana przez Chaczins »

Offline arturs

Odp: Pracownia Chaczinsa - czyli mysia nora!
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Grudnia 2017, 10:48:00 czas Polski »
będziemy kibicować..
co do komputera to bardzo nie lubi pyłu.. i raczej bym odpuścił albo zrobił szczelne pudło..
aha, zrób sobie od razu odciąg i odkurzacz podłącz bo przy takiej powierzchni szybko będziesz miał wszystko w pyle..

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Grudnia 2017, 11:13:21 czas Polski »
Do czego komputer? Może warto pomyśleć o czymś w stylu Raspberry Pi jeśli np do przyglądania internetu?

djaworek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Grudnia 2017, 11:25:24 czas Polski »
Jak do czego komputer?
Drewno w ściskach a ty studiujesz różne pomysły z neta albo muzykę włączasz...
Po to się ma warsztat żeby w domu nie siedzieć ;D

Chaczins

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Grudnia 2017, 11:30:01 czas Polski »
Do czego komputer? Może warto pomyśleć o czymś w stylu Raspberry Pi jeśli np do przyglądania internetu?

Tak jak pisał djaworek, odpalasz muzykę i jazda. Albo plan czegoś do zrobienia co montujesz, filmik z YT Paula, dziesiątki możliwości.

będziemy kibicować..
co do komputera to bardzo nie lubi pyłu.. i raczej bym odpuścił albo zrobił szczelne pudło..
aha, zrób sobie od razu odciąg i odkurzacz podłącz bo przy takiej powierzchni szybko będziesz miał wszystko w pyle..
Powierzchnia mała, jakieś  3x4 więc zapylenie jak najbardziej wystepuje. Odkurzacz i odciąg w planach. Szczelne pudło mogłoby mi zagotować komputer więc może jakaś obudowa z filtrem

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Grudnia 2017, 12:06:42 czas Polski »
Panowie na nie podważam zasadności komputera w warsztacie tylko pytam "do czego" bo do YT i muzyki Raspberry wystarczy, do SketchUp już nie - stąd moje pytanie :)

Chaczins

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Grudnia 2017, 12:09:28 czas Polski »
Panowie na nie podważam zasadności komputera w warsztacie tylko pytam "do czego" bo do YT i muzyki Raspberry wystarczy, do SketchUp już nie - stąd moje pytanie :)
Raczej potrzebny pełnowymiarowy komp. :-)

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #7 dnia: 26 Grudnia 2017, 12:46:10 czas Polski »
Raczej należało by się zastanowić nad rozwiązaniem niestandardowym - szczelna obudowa (niekoniecznie ta komputerowa) z wyjściem wentylacji do innego pomieszczenia gdzie nie występuje zapylenie. Pył będzie powodował grzanie się sprzętu (pomijam spadek wydajności), grzanie się sprzętu + pył może nawet w skrajnym przypadku doprowadzić do pożaru.

djaworek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Grudnia 2017, 13:12:37 czas Polski »
No właśnie , ja używam telefonu bo ciągle nie mogę się zebrać żeby kupić coś co będzie na stałe w warsztacie. Wkurza mnie kiedy leci muzyka a tu ktoś zadzwoni :( Poza tym telefon jest często zakurzony i później w połączeniu z garniturem może się źle prezentować ;D
No ale chyba odbiegamy od zasadniczego tematu ???
Chaczins podoba mi się to co robisz.

Offline L4

« Odpowiedź #9 dnia: 26 Grudnia 2017, 13:32:14 czas Polski »
Raczej należało by się zastanowić nad rozwiązaniem niestandardowym - szczelna obudowa (niekoniecznie ta komputerowa) z wyjściem wentylacji do innego pomieszczenia gdzie nie występuje zapylenie. Pył będzie powodował grzanie się sprzętu (pomijam spadek wydajności), grzanie się sprzętu + pył może nawet w skrajnym przypadku doprowadzić do pożaru.

Można by od razu po prostu RDP czy VNC, wtedy i malina czy inne szczelnie zamknięte pudełko da radę.

djaworek

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Grudnia 2017, 13:38:03 czas Polski »
Czy mógłbyś pisać tak żeby prosty człowiek zrozumiał?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Grudnia 2017, 13:48:46 czas Polski »
Ogólnie koledze chodzi o to by komp stał np w domu a z warsztatu na Raspberry Pi łączyć się do niego za pomocą pulpitu zdalnego. W sumie nie głupi pomysł!

fyme

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Grudnia 2017, 14:05:16 czas Polski »
No i temat zboczył na informatykę... ech czemu mnie to nie dziwi, przecież tu sami informatycy ;)

Offline L4

« Odpowiedź #13 dnia: 26 Grudnia 2017, 14:09:41 czas Polski »
Przy większym budżecie można też zrobić sobie ładnego kadłubka na bazie energooszczędnych komponentów (praktycznie laptopa bez ekranu), który będzie chłodzony zupełnie pasywnie.

Offline L4

« Odpowiedź #14 dnia: 26 Grudnia 2017, 15:22:05 czas Polski »
Budżetowym rozwiązaniem lokalnego-zdalnego dostępu może być też np Steam Link (dostępne nawet za stówkę) jak ktoś pobawi się w konfiguracją i przeciągnie kabel sieciowy.