24 Kwietnia 2026, 00:17:03 czas Polski

Autor Wątek: Legalizacja warsztatu - potrzebne porady  (Przeczytany 2030 razy)

Chaczins

• Gość
Legalizacja warsztatu - potrzebne porady
« dnia: 25 Grudnia 2017, 03:59:17 czas Polski »
Witajcie,
Zastanawiałem się nad pożyczka dla początkujących firm - są praktycznie nieoprocentowane a jedyny wymóg to firma przez 12 miesięcy. Pracując na etacie, składek prawie nie ma - więc mógłbym się pokusić aby sfinansować maszyny na raty za darmo. Napotkałem jednak pewna przeszkodę...legalizację budynku jako warsztat. Ktoś z was przez to przechodził?
Mój kącik to budynek gospodarczy (według planu) znajdujący się w skraju działki, jego ściana to granica. Tu pojawia się problem bo z tego co wiem warsztat aby nosił takie miano, musi być min 3 czy 4 metry od skrajni działki. Problem w tym że moja działka ma 10m szerokości, więc nie za dużo tu pola do popisu. Działka od strony warsztatu to pustostan znajdujący się za 2 metrowym murem (pociągnięta ściana od warsztatu) tak więc zastanawiam się, czy jest jakieś prawo aby zgłosić zmianę na warsztat a jak nie będzie sprzeciwu sasiada właściciela (nie żyją, rozjechali się po świecie) to zapadnie mimowolna zgoda?
Przerabiał ktoś z was temat?
Inna opcja to podobno zgłoszenie innego PKD coś jak drobne usługi stolarskie, itp? Jednak tutaj chyba też potrzebna jest zmiana sposobu użytkowania budynku gospodarczego na warsztat, czy się mylę?
Będę wdzięczny za porady.

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
Odp: Legalizacja warsztatu - potrzebne porady
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Grudnia 2017, 09:28:13 czas Polski »
Zakładasz działalność pod jakim chcesz adresem.o ile działalność jest jednoosobowa to nikogo nie interesuje gdzie ty to stolarstwo będziesz robil.
Pozdrawiam Tomek

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Grudnia 2017, 11:29:08 czas Polski »
Z kosztów będziesz miał ok. 230 ubezpieczenie zdrowotne i z 100 pln na księgowego miesięcznie. W komponuj to sobie w biznes plan.

Chaczins

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Grudnia 2017, 12:33:42 czas Polski »
Z kosztów będziesz miał ok. 230 ubezpieczenie zdrowotne i z 100 pln na księgowego miesięcznie. W komponuj to sobie w biznes plan.
Od marca będzie 6 miesięcy bez składek, zaś zdrowotna podlega odliczeniu od podatku. Ksiegową mam w domu i właśnie idę zrobić jej "śniadanko" :-)
Jeżeli by mi wyszło, to bym ciągnął dalej. Jednak jeżeli nie, to muszę mieć to obliczone. 6x230 to mniej niż 2 tys, co przy pożyczce do 50 tys daje śmieszna stopę procentowa.

Zakładasz działalność pod jakim chcesz adresem.o ile działalność jest jednoosobowa to nikogo nie interesuje gdzie ty to stolarstwo będziesz robil.
W przypadku programów unijnych jest tak samo? To trochę inna działka niż założenie sobie DG i wio. Tam podobno musi być tip-top. Na działce nie mam żadnego prawnego "warsztatu", same budynki gospodarcze. Podobno w takim układzie nie można rejestrować na tą działkę stolarni czy np mechaniki pojazdowej, bo brak warsztatu i miejsca wykonywania działalności.
« Ostatnia zmiana: 25 Grudnia 2017, 12:35:52 czas Polski wysłana przez Chaczins »

Offline burchov

« Odpowiedź #4 dnia: 25 Grudnia 2017, 12:43:23 czas Polski »
Dojdzie do tego ocena oddziaływania przedsięwzięcia na środowisko - z tego co słyszałem mało nie kosztuje ( ok 2000 zł )
Tak jak pisałeś, w dotacjach unijnych ma być wszystko dopięte na tip top.
Może udaj się do agencji, która takie dotacje pomaga uzyskać i skonsultuj się z fachowcem ;)

Chaczins

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Grudnia 2017, 12:48:58 czas Polski »
Dojdzie do tego ocena oddziaływania przedsięwzięcia na środowisko - z tego co słyszałem mało nie kosztuje ( ok 2000 zł )
Tak jak pisałeś, w dotacjach unijnych ma być wszystko dopięte na tip top.
Może udaj się do agencji, która takie dotacje pomaga uzyskać i skonsultuj się z fachowcem ;)
Tu akurat nie, bo musiałbym przerabiać ponad 10.000 m3. Ale nieunikniona chyba wycieczka tysiąca pytań do pana z agencji rozwoju regionalnego ;)

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Grudnia 2017, 12:52:55 czas Polski »
Ja zakładałem działalność będąc na etacie ale  nie brałem żadnych dotacji i pożyczek właśnie że względu na "wio" 😁
Pozdrawiam Tomek

Offline M52

« Odpowiedź #7 dnia: 27 Grudnia 2017, 23:23:57 czas Polski »
Budynki powstały legalnie, czy jest to samowola? Jeśli legalnie, to sprawdź zapisy planu miejscowego i wystąp o zmianę sposobu użytkowania. Jeśli budynki w miarę nowe, to niekiedy może pojawić się dopłata vatu. A najpierw sprawdź jak budynki mają się do warunków technicznych. To na początek da pojęcie o ich przydatności dla Twoich celów.

Chaczins

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Grudnia 2017, 00:22:28 czas Polski »
Budynki powstały legalnie, czy jest to samowola? Jeśli legalnie, to sprawdź zapisy planu miejscowego i wystąp o zmianę sposobu użytkowania. Jeśli budynki w miarę nowe, to niekiedy może pojawić się dopłata vatu. A najpierw sprawdź jak budynki mają się do warunków technicznych. To na początek da pojęcie o ich przydatności dla Twoich celów.
Budynki są legalne, stare - obecne na planie.
Do warunków technicznych - znaczy okna, wentylacja itp? Obowiązuje to również gdy nie zatrudniam nikogo?