Witajcie,
Zastanawiałem się nad pożyczka dla początkujących firm - są praktycznie nieoprocentowane a jedyny wymóg to firma przez 12 miesięcy. Pracując na etacie, składek prawie nie ma - więc mógłbym się pokusić aby sfinansować maszyny na raty za darmo. Napotkałem jednak pewna przeszkodę...legalizację budynku jako warsztat. Ktoś z was przez to przechodził?
Mój kącik to budynek gospodarczy (według planu) znajdujący się w skraju działki, jego ściana to granica. Tu pojawia się problem bo z tego co wiem warsztat aby nosił takie miano, musi być min 3 czy 4 metry od skrajni działki. Problem w tym że moja działka ma 10m szerokości, więc nie za dużo tu pola do popisu. Działka od strony warsztatu to pustostan znajdujący się za 2 metrowym murem (pociągnięta ściana od warsztatu) tak więc zastanawiam się, czy jest jakieś prawo aby zgłosić zmianę na warsztat a jak nie będzie sprzeciwu sasiada właściciela (nie żyją, rozjechali się po świecie) to zapadnie mimowolna zgoda?
Przerabiał ktoś z was temat?
Inna opcja to podobno zgłoszenie innego PKD coś jak drobne usługi stolarskie, itp? Jednak tutaj chyba też potrzebna jest zmiana sposobu użytkowania budynku gospodarczego na warsztat, czy się mylę?
Będę wdzięczny za porady.