26 Kwietnia 2026, 19:26:12 czas Polski

Autor Wątek: Problem z gwoździarką  (Przeczytany 14079 razy)

Offline Gigooo

Problem z gwoździarką
« dnia: 29 Grudnia 2017, 21:22:14 czas Polski »
Cześć. Zajmuję się produkcją opakowań drewnianych (skrzynie/palety). Aby zwiększyć wydajność kupiłem chyba 2 lata temu gwoździarkę bębnową RAWL PL-83. Mam z nią następujący problem. Nie chce dobijać długich gwoździ (80 mm). Jest podłączona do sprężarki Maktek SKY100. Czy ma ktoś styczność z narzędziami tej firmy? Ewentualnie jaką gwoździarkę kupić? Zużywam miesięcznie około 7000 gwoździ więc chyba nie dużo. Niestety nie mam do kogo pojechać i zobaczyć jakimi gwoździarkami pracują. Kupiłem w ciemno ten sprzęt nie mając żadnej wiedzy.

sgt_raffie

• Gość
Odp: Problem z gwoździarką
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Grudnia 2017, 21:40:03 czas Polski »
Nie dobija od początku czy problem pojawił się w trakcie użytkowania?

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Grudnia 2017, 21:51:45 czas Polski »
Z Raffim u niego doktoryzowalismy sie on z pneumatem a ja z elektrykiem ;D

Zauwazylem ze moj elektryk nie dobijal na mokrym drewnie nie pamietam jak Raffiego sprzet. Okazalo sie ze w dupsko dawaly tez gwozdzie. Gladkie 90mm wchodza na mokrym a karbowane juz nie. Max na 4/5. Trzeba bylo dobijac mlotkiem.

Moze to jest powodem. Zmienisz gwozdzie na inne i bedzie gites.

Offline Gigooo

« Odpowiedź #3 dnia: 29 Grudnia 2017, 22:20:45 czas Polski »
W sumie to nie dobija od początku. Jak ją kupiłem to robiłem z brzozy i olchy. Wtedy tłumaczyłem sobie że to wina drewna, ale jak przeszedłem na iglaste to nie mam pomysłu. Gwoździe oczywiście pierścieniowe. W większości wbijam 55 mm i tych krótkich też do końca potrafi nie dobić. A z tego co widziałem na youtubie to gwoździarki wbijają, aż czapka wchodzi w drewno. Co do drewna to robię głownie z mokrego/sezonowanego  ale krótko tak że do końca nie wyschnie

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Grudnia 2017, 22:30:31 czas Polski »
Nie nie nie ;D
Nie zrozumielismy sie ;D jak u Raffiego robilismy to nie dosc ze bylo tylko kilka st powyzej zera to jesze walilo deszczem z kazdej strony... oczywiscei z przerwami gdzie podchodzilismy pod dom i akurat przestawalo padac ;D

I znow 10 min roboty w deszczu i poddawalismy sie zeby sie schowac ;D

Anyway... na poczatku moja dobijala ale jak woda podeszla na pierwsze 1~2mm na wloknach to dupa z 90mm walilo max 60~80mm a reszta wystawala. Przynajmniej na moim elektrycznym delalcie ;D
Nie pamietam czy Raffiemu sie udalo dobijac pneumatem do konca.

Natomiast 50 to wchodzily jak w maselko czy to byly pierscienie czy nei.

Moze za male cisnienie albo zle ustawiles regulacje na pistolecie. U mnie w DW sie smialismy z Raffim ze jankesy na odwrot pomyslaly i na symbolu dobijania byl lepek u gory a tam gdzie mial byc lepek na materiale czy na lini to dobijalo w material z 3mm.

Offline Gigooo

« Odpowiedź #5 dnia: 29 Grudnia 2017, 22:46:42 czas Polski »
Na tej gwoździarce nie ma żadnej regulacji. Wkładasz gwoździe i do roboty. Warsztat nieogrzewany ale w tym przypadku nie ma to znaczenia bo w lecie było tak samo. Ciśnienie jak dobije do 7,5 to jeszcze jakoś idzie na krótkich gwoździach ale jak spadnie do 6 to już słabo. Raffie jaką masz gwoździarkę?
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2017, 22:49:28 czas Polski wysłana przez Gigooo »

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Grudnia 2017, 22:57:20 czas Polski »
Czy to nie wina kompresora? U mnie kompresor pracuje między 6-8 atmosfer(nie da się tego przestawić) Przy 7-8 atmosferach dobija ładnie gwoździe ale jak spadnie to już jest problem .
Pozdrawiam Tomek

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Grudnia 2017, 10:44:09 czas Polski »
Ja mam konstrukcyjną gwoździarkę z Juli, gwodździe łączone papierem, 34 stopnie. Jakis chinczyk pod marka Meec. Na razie z 8000 gwozdzi przerobila i daje rade.
Sprobuj uzywac z regulatorem cisnienia ustawionym na 7 bar (z tego co widze, ten model ma cisnienie robocze 5-7).
U mnie jest tak, jak Tobaniak napisal. Jak dzialam bez regulatora to przy w pelni nabitej butli (8 bar) wbija 90 mm tak, ze czapka wchodzi. Jak zejdzie do powiedzmy 6,5 to juz jest gorzej.

Przejzyj tez oringi, zobaczy czy pobijak nie jest rozklepany. Jestes pewien , ze nie ma tam regulacji glebokosci wbijania? Gdzies jakis inbus kolo tej cofajacej się główki gwoździarki.

Ogolnie, gwozdzarki sa "humorzaste". Nawet super-hiper elektryki :D..

Offline Gigooo

« Odpowiedź #8 dnia: 30 Grudnia 2017, 13:02:48 czas Polski »
Z tym ciśnieniem to muszę sobie sprawdzić bo wiadomo jak to w chińskiej sprężarce, pokazuje 7 bar a ile jest naprawdę to nie wiadomo. Podłącze sobie odwadniacz z reduktorem RQS i w razie potrzeby podniosę ciśnienie na sprężarce. Ale i tak nie mam możliwości ustawienia minimalnego ciśnienia przy jakim ma się włączyć :/

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #9 dnia: 30 Grudnia 2017, 13:06:28 czas Polski »
pamiętaj że na wydajność urządzenia zasilanego powietrzem wpływa średnica przewodu zasilającego

Offline Roobertt

« Odpowiedź #10 dnia: 30 Grudnia 2017, 18:56:41 czas Polski »
tak potwierdzam

Offline Gigooo

« Odpowiedź #11 dnia: 30 Grudnia 2017, 19:03:20 czas Polski »
pamiętaj że na wydajność urządzenia zasilanego powietrzem wpływa średnica przewodu zasilającego
Wiem o tym, dlatego ominąłem instalacje i podłączyłem przewodem spiralnym 5 m,średnica wewnętrzna 6 albo 8 mm

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #12 dnia: 30 Grudnia 2017, 19:14:26 czas Polski »
6mm to raczej skromnie

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #13 dnia: 30 Grudnia 2017, 19:15:32 czas Polski »
klucze pneumatyczne nawet na 8mm nie osiągają pełnych parametrów

Offline Gigooo

« Odpowiedź #14 dnia: 30 Grudnia 2017, 19:22:53 czas Polski »
A widzisz, to tu może być cały problem. Właśnie sprawdziłem i wew. średnicę mam 6 mm. Jaki przewód w takim razie kupić? Prosty czy spiralny (warsztat nieogrzewany)?