23 Czerwca 2026, 16:16:00 czas Polski

Autor Wątek: Czo te ledy?  (Przeczytany 3960 razy)

Offline kipi

Czo te ledy?
« dnia: 03 Stycznia 2018, 00:16:47 czas Polski »
Nabyłem drogą kupna 2 naświetlacze led po 30W i oba ku memu smutku dużemu spaliły się po tygodniu z jednodniowym odstępem czasowym ~ 30 godzin świecenia. Pomyślałem, że jakąś złą partię trafiłem. Oddałem. Kupiłem 2 inne od innego sprzedawcy. Zamontowałem. Jeden już przestał świecić (tydzień ~ 5 godzin).

I się pytam co się się dzieje?

Prąd do warsztatu mam pociągnięty z domu, gdzie instalacja elektryczna była robiona przez elektryka 4 lata temu. Elektroniki różnej trochę chodzi w domu i wszystko działa git.

Czy jakieś urządzenia w warsztacie mogą wprowadzać bajzel do instalacji? Na tym obwodzie mam 6 podwójnych lamp świetlówkowych.
Czy te naświetlacze są po prostu takiej jakości standardowo? A może szkodzi im klimat w warsztacie - nieogrzewany, ze skraplającą się i płynącą sufitem wodą?, choć wybierałem takie z IP65...

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Czo te ledy?
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Stycznia 2018, 08:30:10 czas Polski »
Myślę że to jakość ledów, albo transformatora.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Stycznia 2018, 08:34:33 czas Polski »
Chcesz byc pewien czy prady masz ok? - miernik w lape

230V +/- 5V   chociaz przy wiekszych metrach na kablu do 7 moze wystapic

50Hz... masz mniej cos nie tak!

Podejrzewam ze masz gowniane ledy albo trafa w srodku. Ale to moje subtelne odczucie ;D

Offline velsyster

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Stycznia 2018, 10:41:36 czas Polski »
Coś karłowate te 5V. Norma mówi +-10%.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Stycznia 2018, 11:03:47 czas Polski »
20V ;D ;D

W zyciu sie nie spotkalem zeby bylo ponizej 215 ;D
Tzn spotykalem sie i zawsze bylo cos na instalacji ;D poprawki po kims tam i nagle jeb. 220 + wracalo

to ze 10% jest dopuszczalne to nie oznacza ze prawidlowe. Obecnie producenci stosuja bardziej rygorystyczne podejscie na niskie prady: Min: 220 - Max 250... taki przyklad podaje z zasilacza od monitora lezacego wlasnie przedemna.

Offline MarekET

« Odpowiedź #5 dnia: 03 Stycznia 2018, 11:30:14 czas Polski »
Kipi jak możesz te naświetlacze rozebrać i porobić zdjęcia o ile są uszkodzenia widoczne to można by ocenić co jest przyczyną takiego padania tych naświetlaczy LED , bo powodów może być kilka :

Same LEDy do kitu

Zasilacz w naświetlaczu zbyt słaby i się pali

Oczywiście sprawa w samej instalacji elektrycznej , ale przy problemach z instalacją było by dużo więcej objawów już w działaniu innych sprzętów w warsztacie .

Marek .
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2018, 11:36:15 czas Polski wysłana przez MarekET »

Offline swfr

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Stycznia 2018, 13:01:58 czas Polski »
Podlinkuj te led-y - tzn sklepy, sprzedawców.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Stycznia 2018, 13:50:33 czas Polski »
daj nazwe producenta i model zeby ludzie wiedzieli czego nie kupowac ;D

kerry

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Stycznia 2018, 13:51:51 czas Polski »
Albo wystaw w sprzedam jako krótko używane, bez śladów :)

Offline kipi

« Odpowiedź #9 dnia: 03 Stycznia 2018, 15:55:40 czas Polski »

ktoś się pochwali jakich używa i działają dłużej niż miesiąc?  :P

moje 2 były takie:
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2018, 15:57:22 czas Polski wysłana przez kipi »

Offline MarekET

« Odpowiedź #10 dnia: 03 Stycznia 2018, 17:22:00 czas Polski »
A możesz podać co to za typ i z jakiej firmy .
Swego czasu widziałem na YT testy takich naświetlaczy jak się okazało niewiele wspólnego miały podane parametry z tym co faktycznie oferowały owe naświetlacze .
Po ilości diod LED obstawiam źle dobrane parametry zasilacza z ilością diod LED , i coś pada po krótkim czasie .

Tak mnie jeszcze zastanawia czy producent nie podał przypadkowo w opisie lub instrukcji że owe naświetlacze należy używać tylko przez ograniczony czas np. 15 minut a później należy je wyłączyć do wystygnięcia , z chińskimi produktami to jest możliwe że mają ograniczony czas świecenia .

Marek .

Offline swfr

« Odpowiedź #11 dnia: 03 Stycznia 2018, 18:20:26 czas Polski »
@kipi
Daj konkretnego linka.
Z tym wątkiem wskoczyłeś w ostatniej chwili (dla mnie), bo dzisiaj miałem zamawiać.

Offline kipi

« Odpowiedź #12 dnia: 03 Stycznia 2018, 20:13:22 czas Polski »
ten kupiłem jako drugi i padł najszybciej
http://allegro.pl/halogen-lampa-naswietlacz-led-50w-500w-high-line-i7045508598.html?snapshot=MjAxNy0xMi0xOFQwOTo0MToxMi44NzRaO2J1eWVyOzc2Yjc1MDc1NDliOTU2OGVkYzhjNmY2ODdlODQ4ZDdmNTk1OWI1OWE1YWQ5NjZkMDI1MzFjOWRiNjgyODFiNmM%3D

szukałem generalnie sprzedawców oświetlenia, żeby nie kupować od firmy importującej mydło i powidło na tony - a jest takich najwięcej na aledrogo, ale jak widać nie wiele to pomogło.

Spróbuję znaleźć linka tych poprzednich dwóch, bo gdzieś mi wcięło
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2018, 20:16:09 czas Polski wysłana przez kipi »

Offline kipi

« Odpowiedź #13 dnia: 03 Stycznia 2018, 20:31:04 czas Polski »
Tak mnie jeszcze zastanawia czy producent nie podał przypadkowo w opisie lub instrukcji że owe naświetlacze należy używać tylko przez ograniczony czas np. 15 minut a później należy je wyłączyć do wystygnięcia , z chińskimi produktami to jest możliwe że mają ograniczony czas świecenia .

Nie wnikałem aż tak szczegółowo w instrukcję  ;)

A co kupić w takim razie do oświetlenia blatu roboczego, żeby długo służyło i nie żarło prądu zanadto?

bushmaster

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Stycznia 2018, 21:08:23 czas Polski »
Proponuję tego https://leduj.pl/naswietlacz-led-economy-20w-ip65 .Mam 2 takie zainstalowane na wysięgnikach do oświetlania stołów .Nigdy nie miałem z nimi problemów.