12 Maja 2026, 19:11:13 czas Polski

Autor Wątek: Jak wyfrezować wgłębienie na stopę frezarki w stoliku  (Przeczytany 2012 razy)

gwd

• Gość
Jak wyfrezować wgłębienie na stopę frezarki w stoliku
« dnia: 05 Stycznia 2018, 22:25:04 czas Polski »
Popełniłem stolik do frezarki górnowrzecionowej tak by robiła za dolnowrzecionową. Całość ze sklejki 18mm. Niestety grubość blatu istotnie zmniejsza efektywną głębokość wysunięcia freza. Chciałbym wyfrezować zagłębienie od spodu stołu na głębokość ok. 8 mm w kształcie dokładnie odwzorowujące stopę frezarki. Z ręki to będzie bardzo trudno wykonać w dokładności jaką bym chciał osiągnąć. Byłbym wdzięczny za podpowiedzi. Jakieś pomysły na szablon albo inny patent?

fyme

• Gość
Odp: Jak wyfrezować wgłębienie na stopę frezarki w stoliku
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Stycznia 2018, 22:34:10 czas Polski »
Wytnij/wyfrezuj kwadratowy bądź prostokątny otwór w blacie z rantem na kilka mm a potem dorób wkładkę do której będziesz przykręcał frezarkę. Wygodniejsze to niż włażenie pod stolik gdy frezarkę będziesz chciał odkręcić.
Coś w ten deseń:

Offline Jakacor

Jak wyfrezować wgłębienie na stopę frezarki w stoliku
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Stycznia 2018, 23:10:41 czas Polski »
Ja frezowalem z reki. Da sie. Niestety nie mam lepszego zdjecia.
Wybralbym jednak opcje z kwadratowa wkladka, o ktorej pisze Fyme - bardziej poreczna.

gwd

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Stycznia 2018, 23:25:26 czas Polski »
Wytnij/wyfrezuj kwadratowy bądź prostokątny otwór w blacie z rantem na kilka mm a potem dorób wkładkę do której będziesz przykręcał frezarkę. Wygodniejsze to niż włażenie pod stolik gdy frezarkę będziesz chciał odkręcić.
Wyfrezowanie pod wkładkę jest opcją awaryjną, którą rozważam. Żeby to miało sens otwór pod wkładkę powinien być tak duży aby przeszła cała frezarka a stolik zrobiłem sztywny z 18 mm sklejki i nie bardzo chciałbym teraz robić  wkładki z plexki czy poliwęglanu ani nawet z cienkiej sklejki bo istnieje ryzyko, że w wyniku obciążenia urządzeniem będzie się robiła wklęsła.
W opcji awaryjnej nr 2 mogę zrobić wyfrezowanie od dołu nie w kształcie stopy tylko zwykłe prostokątne, które do wykonania jest banalnie proste.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Stycznia 2018, 08:27:25 czas Polski »
Możesz zdjąć samą nakładkę i przy użuciu tulei kopiującej wyciąć odpowiednio większy jej kształt w jakiejś płycie. Tak wycięty szablon przykładasz w miejsce docelowe i frezujesz idealnie kształt stopy. A żeby i wymiar idealnie pasował to najlepiej użyć zamiast tulei frezów z łożyskiem górnym. Będzie bardzo idealnie tylko po co.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #5 dnia: 06 Stycznia 2018, 10:08:28 czas Polski »
Ja frezowałem z ręki ale dorobiłem sobie na szybko taką szeroką stopę żeby zawsze było wsparcie i frezarka się nie chwiała.