29 Kwietnia 2026, 12:14:07 czas Polski

Autor Wątek: Deski na strych. Porada dla kolegi.  (Przeczytany 3367 razy)

Offline Stasiek

Deski na strych. Porada dla kolegi.
« dnia: 06 Stycznia 2018, 17:28:43 czas Polski »
Cześć, kolega kupil we wrześniu deski calowki mokre impregnowane. Niestety zamiast położyć je na dworze, żeby przewialo je i osuszylo to wtargal je na strych i polozyl do jak twierdzi "przeschniecia". Dzisiaj byłem u tego kolegi bo poprosil o pomoc i niestety masakra, bialy nalot, deski mokre. Zaproponowałem, żeby wyniosl je na dwór, poprzecieral szmata i poprzekladal jakimiś listewkami, oraz przykryl folią i dopiero w lato je kladl jak przesusza się.

Kwestia czy teraz je przepuscic przez grubosciowke delikatnym zbiorem, czy dopiero na wiosnę? Ewentualnie proszę o inne rady.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
Odp: Deski na strych. Porada dla kolegi.
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Stycznia 2018, 17:40:59 czas Polski »
Ja bym przetarł, potraktował antygrzybem, ułożył na przekładkach w przeciągu i pod dachem. Strugałbym jak wyschną. Nie wiadomo jak głęboko pleśń weszła

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Stycznia 2018, 18:08:17 czas Polski »
wilgosc jak cholera, dodatkowo lalo sie po nich.
deski min 3 miechy musza lezec na swiezym powietrzu i to najlepiej w lecie.
6 miechow w takiech gownianej pogodzie jak teraz mamy... czyli powiedzmy 2-10st. na przemian deszcz i wiatr.

4 slupy, daszek na tym, pol metra minimum zeby deszczem bardzo nie zacinalo, przekladka na dechach 2cm min. co 50cm.

obrocic raz na 3 miesiecy o 180st.

na zewnetrz lepiej dechy schna poczatkowo niz w pomieszczeniach malo lub niewentylowanych.

po wstepnym wyschnieciu w strych ale... musi byc sucho i minimalny przewiew!

Offline Stasiek

« Odpowiedź #3 dnia: 06 Stycznia 2018, 18:39:45 czas Polski »
Hm.. Nie ma żadnej wiaty. Pod folia może być? Czyli strugac dopiero latem?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Stycznia 2018, 19:43:22 czas Polski »
Ja bym przetarł, potraktował antygrzybem, ułożył na przekładkach w przeciągu i pod dachem. Strugałbym jak wyschną.

Tu kolega wszystko  napisał. Nie może być  folia z boków sztapla ,tylko ma być dach i dużo wiatru.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Stycznia 2018, 14:40:46 czas Polski »
Też to przerabiałem. Zrobiłem dokładnie tak jak @stachmierz napisał. Póki co bezproblemowo. Przyczyną problemu był brak wentylacji na stryszku. Po wybiciu otworu i wstawieniu kratki wszystko jest ok. Dodatkowo w międzyczasie skończyły się wszystkie prace wykończeniowe w środku, został podłączony piec gazowy i ruszyło ogrzewanie (i oczywiście wietrzenie).

Offline Jureq

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Stycznia 2018, 15:23:43 czas Polski »
Hm.. Nie ma żadnej wiaty. Pod folia może być? Czyli strugac dopiero latem?

lepiej żeby leżały pod chmurą niż pod folią - jak nie ma z czego to niech sobie kolega nabije folie albo plandekę na górę palety i przykryje ale boki muszą być odsłonięte i przewiew po całości
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję