07 Maja 2026, 13:28:41 czas Polski

Autor Wątek: Stolik od podstaw - fotorelacja  (Przeczytany 51392 razy)

Offline Łukasz G.

Odp: Stolik od podstaw - fotorelacja
« Odpowiedź #210 dnia: 26 Lutego 2018, 19:29:57 czas Polski »
Tomek - dzięki za wiedzę, bystre oko i czas który mi poświęcałeś i mam nadzieję, że jeszcze poświęcisz!

Offline lew z cepelii

« Odpowiedź #211 dnia: 26 Lutego 2018, 20:44:19 czas Polski »
Łukaszu, czekałem do końca wątku z podziękowaniami za wiedzę, którą mi dostarczył, co niniejszym czynię. Kawał dobrej roboty. Gratuluję efektu finalnego.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #212 dnia: 26 Lutego 2018, 21:06:02 czas Polski »
Dentarg - przepraszam, nie zauważyłem pytania...wg. dawnych norm, doświadczony stolarz powinien wykonać (ręcznie) taki stolik w jakieś 30 roboczogodzin. Myślę, że to nawet zbyt dużo czasu jak na taki mały mebel. Koszt materiału to jakieś 130-150 zł. Jak wycenić swoją pracę? Nie podam Wam niestety gotowej recepty...bo takiej nie ma. Stolik którego budowę Wam zaprezentowałem jest właściwie antykiem :o Co przez to rozumiem - gdyby istniał jakiś cudowny sposób na przeniesienie do teraźniejszości mebla zbudowanego jakieś 100-250-200 lat temu - to wyglądał by właśnie tak - może był by bardziej "surowy". Te same ślady obróbki w tych samych miejscach, te same materiały, klej, konstrukcja, wykończenie. Teraz należy sobie zadać pytanie - jak wycenić taki mebel na tle konkurencji? A ile znacie warsztatów wykonujących meble w taki sposób? Bo gdybym ja znał jakiś to już dawno był bym w nim dożywotnio zatrudniony. Nawet za najniższą krajową...i właśnie tak powstała Stolarnia 5m2...plus
lew z cepelii - dzięki za podziękowania ale to nie koniec wątku ;-)

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #213 dnia: 27 Lutego 2018, 22:39:46 czas Polski »
Godziny poświęcone na wykonanie to już coś. Różnie ludzie wyceniają swój czas. Minimalna krajowa to ponad 13 brutto/h. Niektórzy wyceniają się na 20,50, 100 i więcej. Będąc na działalności można się wyceniać mniej niż minimalna płaca, bo nikt tego nie zabrania.

Patrząc tylko na roboczogodziny to cena samej pracy powinna wynieść 400+.
Jednym się ten mebel podoba innym nie (w sensie stylu). A dobry stolarz jest jak artysta, więc często wycenia swoje dzieła bardzo wysoko.
Dodając materiał jest 550PLN, a trzeba jeszcze policzyć amortyzację narzędzi, czasem koszt lokalu, prądu (tutaj tylko na oświetlenie ;). Chyba, że ktoś to wlicza wszystko w stawkę godzinową (bo tak jest najprościej). Dla mnie 2000-3000 jest ceną realną. Jestem bardzo ciekawy wyniku tego eksperymentu na allegro.

Na YT można zobaczyć filmy o Maloofie, gdzie ludzie zamawiali od niego meble na kredyt na kilka lat (np. stół do jadalni). To rzeczy na lata, a nawet na pokolenia. Są ludzie, którzy tak podchodzą jeszcze do tematu zakupów. Niektórzy chcą być oryginalni i kupują meble z 3go świata za grube pieniądze (można zobaczyć w jakich warunkach te meble są produkowane w Chinach, Tajlandii czy Indiach), które czasem są naprawdę ładne (ale tu zarabia krocie pośrednik). Ale są tacy, który doceniają rzemiosło i szczególnie niepowtarzalność przedmiotów. Także może się zdziwisz allegrowym eksperymentem.

Ale ogólnie niestety teraz jest taki konsumpcjonizm, ze lepiej kupić badziewie i za 3 lata wymienić na kolejne badziewie. Czasem zmuszają nas do tego warunki finansowe, ale często ludzie po prostu nie wiedzą co jest dobrej jakości a co nie, pewnie dlatego, że prawie wszystko jest badziewne.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #214 dnia: 09 Marca 2018, 18:46:31 czas Polski »
Obiecałem na początku realizacji, że wykonam jeszcze pudełko na kamień Nortna. Słowa dotrzymuję. Oto tradycyjne pudełko - rzecz bardzo istotna, chroni kamień od uszkodzeń mechanicznych ale także od kurzu. Istotna sprawa to sztorcowe klocki wciśnięte na krańcach kamienia - dzięki nim wykorzystuje się całą powierzchnię a nie tylko środek.

A obok Shapton którego szczerze nie znoszę - to widać po tym jak go przechowuję...

W obecnych warunkach nie mogę jeszcze wykonać sesji zdjęciowej stolika. Obiecuję, że będzie ;-)

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #215 dnia: 09 Marca 2018, 22:33:02 czas Polski »
Kradnę pomysł na pudełko!

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #216 dnia: 09 Marca 2018, 22:46:49 czas Polski »
A kradnij waść...ja też "ukradłem" :)

Offline marcello34

« Odpowiedź #217 dnia: 10 Marca 2018, 06:36:27 czas Polski »
Szykowne pudełko, czy to orzech amerykański?

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #218 dnia: 10 Marca 2018, 07:46:38 czas Polski »
Tak. Wykorzystuję resztki ze starych zapasów. Zostało jeszcze kilka desek...

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #219 dnia: 10 Marca 2018, 12:05:08 czas Polski »
Następna osoba która wyświetli wątek zamknie licznik na 10k. Obowiązkowo proszę się wpisać i podnieść rękę do góry! ;D

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #220 dnia: 10 Marca 2018, 12:07:01 czas Polski »
No i klops. Kto to był?

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #221 dnia: 10 Marca 2018, 12:09:40 czas Polski »
Rozgląda sie na boki . Z kamienną twarzą ściemnia  :

" Tak to byłem ja " :D

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #222 dnia: 10 Marca 2018, 12:19:49 czas Polski »
Byłeś 10006 albo 7 ;)

djaworek

• Gość
« Odpowiedź #223 dnia: 10 Marca 2018, 12:45:19 czas Polski »
Mogłem być ja bo mimo iż uważam , że to co mozna zrobić maszynowo trzeba tak robić to z przyjemnością podpatruję poczynania autora tych pięknych prac ;D

Offline krzyś48

« Odpowiedź #224 dnia: 10 Marca 2018, 13:14:40 czas Polski »

09:58
Stolik od podstaw - fotorelacja - Forum Domidrewno.pl
forum.domidrewno.pl
Jak donosi historia,byłem nieco wcześniej :'(