28 Kwietnia 2026, 20:50:37 czas Polski

Autor Wątek: Stolik od podstaw - fotorelacja  (Przeczytany 51330 razy)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Stolik od podstaw - fotorelacja
« Odpowiedź #165 dnia: 08 Lutego 2018, 18:28:34 czas Polski »
Blat jest mocno dokręcony do sztywnej oskrzyni dzięki czemu, jeżeli się wygnie to delikatnie i we właściwą stronę.

Jak widać nie zawsze postępujemy wg utartych reguł . Nawet gdy poszczególne deski w blacie "za łódkują " to dadzą lekkie wypukłości  co nie przeszkadza w jego wyglądzie . Ale już dana lewa strona w któreś z desek po" za łódkowaniu" da wklęsłość -  a to już  by  nie  szczególnie  wyglądało.A już tak obrócona deska na brzegu blatu  to błąd.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #166 dnia: 08 Lutego 2018, 18:41:10 czas Polski »
Tomek jak zwykle ma rację :D

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #167 dnia: 13 Lutego 2018, 17:29:57 czas Polski »
BONUS - STRUG WPUSTNIK
Naprawdę długo myślałem nad szufladą. Powód mojego długiego myślenia jest bardzo banalny - brak na rynku przystępnego cenowo struga wpustnika. Można oczywiście kupić Veritasa albo Lie Nielsena ale są koszmarnie drogie. A po co taki strug? Do wykonania wpustu na dno szuflady. Można oczywiście dno szuflady przybić - gwoździami albo drewnianymi kołkami. Takie szuflady budowano od wieków. Wolałem jednak wpuścić dno w boki szuflady bo to o wiele bardziej eleganckie. Mało tego - meble z najwyższej półki miały dna szuflad wpuszczane w specjalne listwy które były przyklejane do boczków - dzięki temu nie osłabiano samego boczku i łatwiej też wyciągnąć np. monetę leżącą płasko na dnie. Niuans taki.
Więc tak - sam nie wierzę, że to mówię - najpraktyczniejszym sposobem jest po prostu zakup najtańszej frezarki ::) I sprawa załatwiona. Dla ortodoksów przygotowałem niespodziankę. Po prostu zbudowałem prosty wpustnik ze sklejki. Zamiast noża dłuto 8 mm.

Zdjęcie przedstawia różne narzędzia do tego samego celu.

Strug jest prosty w wykonaniu i chyba doskonale pasuje do założeń tego wątku. A jak działa?

Lepiej niż moje oba Stanleye #50. Sam jestem zdziwiony. Strugałem w dębinie, jesionie i sośnie. Bardzo skuteczny..

Kolejną zaletą posiadania takiego struga jest możliwość wykonywania wręg. A będą nam potrzebne przy budowie prowadnic do szuflady.

Dla chętnych którzy chcą sobie sprawić takie cudo - https://www.bob-easton.com/blog/2013/2747/ - jeden link
Drugi link - trzeba kliknąć na dole strony - są tam plan w pdfie - https://www.lie-nielsen.com/product/grooving-plane-blade-blank-pair
PS. Oczywiście wszystkie wpusty wykonam tym sklejkowym strugiem. Po coś go budowałem no nie?
« Ostatnia zmiana: 13 Lutego 2018, 17:33:58 czas Polski wysłana przez Łukasz G. »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #168 dnia: 13 Lutego 2018, 18:36:51 czas Polski »
Jak żyje nie widziałem :o Łukasz jesteś wielki :)

W ALCATRAS wystarczyła by Ci łyżeczka do wolności. ;D

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #169 dnia: 13 Lutego 2018, 18:43:25 czas Polski »
O żesz kurde - to jest coś czego nie widziałeś? ;D

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #170 dnia: 18 Lutego 2018, 17:33:58 czas Polski »
SZUFLADA
Sklejkowy wpustnik spisał się na medal.

Kolej na odznaczanie wczepów...

Narzynanie...

Gotowe wczepy...

Odznaczanie wczepin...

Narzynanie. Zostawiam całe linie. W przypadku twardszych gatunków rozciął bym linię na pół - sosna się po prostu kompresuje.

Szuflada w częściach...

To dosyć popularny sposób wykonania szuflady. Tył jest wpuszczony w boczki w odpowiednie rowki. Dzięki takiemu rozwiązaniu szuflada nie wypadnie od razu po wysunięciu.

Sklejone. Pozostaje oczyszczenie, doklejenie i spasowanie prowadnic.

Przy okazji - widać dla czego front szuflady łączy się z boczkami na wczepy kryte a nie przelotowe. Łatwiej dzięki temu ukryć wpust na dno który tutaj objawia się brzydką "dziurą". Bez obaw - dojdzie jeszcze doklejony front.

PS. Dla spostrzegawczych - tak, dno jest z dębiny 8) Bo tak i już ;)

p.karwacki

• Gość
« Odpowiedź #171 dnia: 18 Lutego 2018, 17:40:04 czas Polski »
Guud dżob. Gratuluję wytrwałość.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #172 dnia: 18 Lutego 2018, 17:41:54 czas Polski »
Wytrwałość nie jest moją mocną stroną - wykonanie takiej szuflady to 2 godz. pracy łącznie z klejeniem dna :)

p.karwacki

• Gość
« Odpowiedź #173 dnia: 18 Lutego 2018, 18:09:54 czas Polski »
Na maszynach 15 minut.
Więc jesteś cierpliwy i wytrwały.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #174 dnia: 18 Lutego 2018, 18:21:54 czas Polski »
Taki nieszkodliwy wariat ze mnie...

PS. 15 minut na maszynach powiadasz? Błądzę więc całe życie...

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #175 dnia: 18 Lutego 2018, 18:23:28 czas Polski »
Przy okazji - widać dla czego front szuflady łączy się z boczkami na wczepy kryte a nie przelotowe. Łatwiej dzięki temu ukryć wpust na dno który tutaj objawia się brzydką "dziurą"

Przy okazji :)
Jak byś zrobił  we froncie   czop dolny szerszy ,to  zakrył by szparę od dna szuflady

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #176 dnia: 18 Lutego 2018, 18:33:28 czas Polski »
Tomek - no jasne, ale by to wyglądało tak se...można użyć frezarki już po sklejeniu szuflady. Ja będę jeszcze doklejał front który będzie szerszy od szuflady ze względu na prowadnice.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #177 dnia: 18 Lutego 2018, 18:40:33 czas Polski »
tak se to nie
. Wiem że przyjdzie jeszcze front. Odpowiedziałem tylko na Twoje stwierdzenie . Normalnie chcąc uniknąć tej  dziury wystarczy czop zrobić szerszy.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #178 dnia: 21 Lutego 2018, 19:58:03 czas Polski »

Zbliża się moment kiedy można mebel upiększyć albo dokumentnie spindolić. Malowanie...wrzucam wygląd przed tak żeby można było porównać. Sam nie wiem co z tego wyjdzie. Nie jestem zadowolony z kupnej farby. Jak zwykle. Tym razem jestem jednak mądrzejszy o kilka doświadczeń, książek i poradników.
Pozostaje jeszcze dopowiedzieć kilka słów na temat szuflady i mocowania blatu.
Szuflada...wisi po blatem.

Boczki posiadają doklejone jesionowe listewki które przesuwają się w prowadnicach przykręconych do spodu blatu.

Jaskółki nie odleciały...

Prowadnica pełni jednocześnie rolę szpongi. Skrajne otwory pod wkręty należy rozwiercić. Widać też w jaki sposób zamocowany jest blat - tradycyjne zaczepy drewniane.

Do następnego - zanurzam się w opary olejów, pigmentów i innych takich.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2018, 20:00:34 czas Polski wysłana przez Łukasz G. »

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #179 dnia: 22 Lutego 2018, 06:56:40 czas Polski »
Sorry - nie załadowało się zdjęcie spodu