29 Kwietnia 2026, 15:58:54 czas Polski

Autor Wątek: Stolik od podstaw - fotorelacja  (Przeczytany 51332 razy)

Offline Filip

Odp: Stolik od podstaw - fotorelacja
« Odpowiedź #60 dnia: 16 Stycznia 2018, 21:24:47 czas Polski »
Jak ta piła Bahco ma się do płatnicy Stanleya? Jakiś czas szukam bezskutecznie dobrej piły w małych pieniądzach, kupuję Stanleya, ale mnie nie przekonuje. Każdy kolejny egzemplarz gorszy od poprzedniego. Miałem też tę z PRO, jak na zdjęciach. Dobre do cięcia styropianu.

Offline skraburski

« Odpowiedź #61 dnia: 16 Stycznia 2018, 21:31:24 czas Polski »
Miał ktoś do czynienia z serią pc-file, wygląda dość ciekawie.
https://www.bahco.com/pl-pl/p/handsaw-fileable/31-82-51-1e-96-4f-db-fe-10-55-a2-c5-ef-dc-8a-ba/

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #62 dnia: 16 Stycznia 2018, 21:35:24 czas Polski »
Filip - prześlij zdjęcie uzębienia tej piły to coś podszepnę.
Tomek - ja wiem, że moja Ulmia Ci się podoba ;) Widziałem ten błysk w oku jak ją testowałeś na DREMIE...
Skraburski - w sumie to te prowadniki nie są moje - na koniec realizacji, w "bibliografii" podam wszystkie źródła moich zapożyczeń i inspiracji. Przynajmniej tych w internetach...

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #63 dnia: 16 Stycznia 2018, 21:37:06 czas Polski »
Skarburski - wygląda dobrze. I jeszcze można ostrzyć. Czyli jest nadzieja jednak...

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #64 dnia: 16 Stycznia 2018, 21:40:14 czas Polski »
szukam bezskutecznie dobrej piły

jest  też  taki test :
 dwie deseczki skręcone ( nakrętkami motylkowymi) wkładasz  między nie płatnicę i tniesz dokręcając tak by był opór . Wkładasz innej  firmy i tniesz .Sprawdzasz  która lżej    się  ślizga .
Zazwyczaj  ta pokryta teflonem :)

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #65 dnia: 16 Stycznia 2018, 21:42:19 czas Polski »
I z większym szrankiem ;)

Offline skraburski

« Odpowiedź #66 dnia: 16 Stycznia 2018, 21:46:06 czas Polski »
w sumie to te prowadniki nie są moje - na koniec realizacji, w "bibliografii" podam wszystkie źródła moich zapożyczeń i inspiracji. Przynajmniej tych w internetach...
Dużo ich już widziałem, ale odpowiada mi sposób w jaki tłumaczysz jak z nich korzystasz.

Offline wiech50

« Odpowiedź #67 dnia: 16 Stycznia 2018, 21:52:50 czas Polski »
Odnośnie Bahco. Tak mniej więcej dwa lata temu była w Juli promocja płatnicy w cenie ~25zł. Na oko ładna, a czytałem, że firma Bahco robi doskonałej jakości haczyki na ryby. Kupiłem taką płatnicę chociaż miała 550 mm długości, a ja byłem przyzwyczajony do 600. Już po pierwszych cięciach sosny, sklejki i płyty OSB pojechałem kupić jeszcze jedną. Teraz mam jedną w domu a drugą na ranczu i z obu jestem zadowolony.
Wiesiek

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #68 dnia: 16 Stycznia 2018, 21:55:51 czas Polski »
A niech to dunder świśnie! Następna realizacja - szyfoniera zbudowana narzędziami z Juli ;D

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #69 dnia: 16 Stycznia 2018, 22:13:01 czas Polski »
Odnośnie Bahco. Tak mniej więcej dwa lata temu była w Juli promocja płatnicy w cenie ~25zł. Na oko ładna, a czytałem, że firma Bahco robi doskonałej jakości haczyki na ryby. Kupiłem taką płatnicę chociaż miała 550 mm długości, a ja byłem przyzwyczajony do 600. Już po pierwszych cięciach sosny, sklejki i płyty OSB pojechałem kupić jeszcze jedną. Teraz mam jedną w domu a drugą na ranczu i z obu jestem zadowolony.
Model?

Offline wiech50

« Odpowiedź #70 dnia: 16 Stycznia 2018, 23:21:36 czas Polski »
Niestety, napisy już wytarte. Prawdopodobnie to Prizecut. Jedną z pił pojechałem po gwoździach i już tak dobra nie była. Ale kupiłem w Lidlu pilniczki diamentowe i udało się doprowadzić piłę do funkcjonalności.
Wiesiek

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 17 Stycznia 2018, 11:41:25 czas Polski »
Łukaszu co to dokładniej za kamień? Jaka gradacja? Nie mogę go znaleźć w necie...

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #72 dnia: 17 Stycznia 2018, 18:01:13 czas Polski »
Małe sprostowanie odnośnie znacznika - nie byłem zadowolony z tego jak działał. Wkradł się błąd - rysik był nie w tą stronę co trzeba. Tak działa o wiele lepiej...

65 mm sosna, 80 cm wzdłuż i piła daje radę

Testuję jeszcze prowadniki do odsadzania czopów - na razie pozytywnie. Wszystko jedną piłą :o

mefjuu - tu masz ten kamień https://dluta.pl/ostrzenie/oselki-syntetyczne-pozostale/
Pisałem już na temat tego kamienia tutaj http://blog.dluta.pl/ostrzenie-narzedzi-w-zgodzie-z-niewielkim-budzetem/
Dziewczyny z dluta.pl uznały mnie chyba za niegroźnego wariata który bredzi coś na temat taniego i brzydkiego kamienia zamiast zachwycać się nad diamentami, mikrofazami i shaptonami. Uparłem się żeby przybliżyć ten kamień początkującym ale raczej nikt mnie nie potraktował poważnie ;D

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 17 Stycznia 2018, 22:36:51 czas Polski »
Ok, dzięki za info.
A ciekawe, że najtańsza piła Bahco z Juli zyskała sobie aż takie Twoje uznanie, gdy obok są płatnice 2-3 razy droższe: https://www.jula.pl/search/?query=pi%C5%82a+bahco

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 17 Stycznia 2018, 23:51:43 czas Polski »
PS. Co do tego kamienia: https://dluta.pl/szukaj/kamien-indyjski-sztuczny-norton-blok-zgrubnydrobny.html?search=product&purpose=0&string=norton&x=0&y=0&c2= to widzę, że radzą go używać z olejem. Mówisz, że oleje do maszyn do szycia, czyli wazelinowe są ok?