A jaką najtańszą z szyną polecasz?
Najtaniej z szyną będzie Makita jeśli chodzi o zagłębiarki natomiast jeśli o pilarki to chyba Bosch z serii niebieskiej może pracować na szynie i kosztuje połowę Makity. Ale... zawsze jest jakieś ale

Jak chcesz się tym zajmować zarobkowo to polecam jednak zagłębiarkę - czas też kosztuje. Zagłębiarką bez problemu wytniesz otwór w blacie pod zlew czy płytę kuchenki (pilarką też da radę choć jest to mniej bezpieczne i mniej precyzyjne wg mnie). Powiem więcej ja bym poszedł w Festoola bo... bo ma wg mnie najbardziej rozbudowany system akcesoriów dodatkowych.
Dla przykładu kupujesz zagłębiarkę Festoola z szyna, z czasem kupujesz frezarkę i adapter i wszystko pasuje, ale to nie koniec

kupujesz szynę w systemie 32 i adapter do frezarki i lecisz odwierty pod zawiasy, półki i wszystko co ci przyjdzie do głowy w systemie 32 mm. Można by tak wymieniać jeszcze trochę ale myślę że zrozumiesz o co mi chodzi.
No jest jeszcze Mafell - najlepszy ze wszystkich do płyt bo ma niepowtarzalny system podcinania, niedostępny nigdzie indziej, pracuje na szynach Boscha i Festoola ale kosztuje krocie.
Mam dwa frazy na płytki i mnie Globus kosztował 80 zł, a CMT chyba z 90 :-).
Gdzie dają tak tanio?
Globusa znalazłem za 179 PLN a CMT jeszcze więcej. A do tego trzeba policzyć jeszcze płytki.