24 Kwietnia 2026, 18:29:53 czas Polski

Autor Wątek: Deska na ścianie  (Przeczytany 15072 razy)

Offline Adas1k

Deska na ścianie
« dnia: 22 Stycznia 2018, 19:10:06 czas Polski »
Cześć wszystkim.
Od niedawna stałem się zapalonym stolarzem.
Mojej narzeczonej spodobał się projekt desek z palet na ścianie. Prosiłbym w tej kwestii o kilka porad.
Mam na ścianie przyklejone płyty g-k. Są mocowane na placki.
Planuję zabudować połowę ściany właśnie deskami. Myślałem o stelażu pod nie, by wzmocnić i przenieść część obciążeń bezpośrednio ze ściany bo wiem jakie właściwości ma sama płyta.
Stelaż będzie co około 40 cm od posadzki do sufitu.
Czym lepiej też mocować deski. Na wkręty czarne czy gwoździami bez główek?
Nie mam gwoździarki więc wszystko ręcznie. Choć nie spieszy mi się nigdzie. Muszę skończyć do września, bo po weselu ma tu być sypialnia.
Zamieszczam przykładowy projekt jaki mi się spodobał
Czy macie jakieś porady odnośnie wykonania. Czy na coś konkretnie zwrócić uwagę?
Czym najlepiej malować by wyciągnąć z desek podobny kolor jak ten z przykładu?

meridox

• Gość
Odp: Deska na ścianie
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Stycznia 2018, 19:39:41 czas Polski »
o wytrzymałość płyty nie bój się bo płyta wytrzyma co nie można powiedzieć o plackach za nią ale jak są dobrze zrobione to też wytrzymają.
Deski możesz bez stelaża zrobić na klej montażowy ale troszkę go pójdzie, jak się zdecydujesz na stelaż to nie tak jak piszesz co 40 cm od podłogi tylko pionowo od ściany bo deski chcesz poziomo i gwoździe bez łebków na pewno będą lepiej wyglądać niż wkręty :) a do impregnacji lakier albo olej
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2018, 19:42:11 czas Polski wysłana przez meridox »

meridox

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Stycznia 2018, 19:51:38 czas Polski »
przemyślałem sprawę z deskami i stelażem i gwoździami :P

ja bym zrobił tak :
 stelaż pionowo jak pisałem wcześniej z rozstawem tak jak są w paletach bite gwoździe żeby w te same dziury przybijać
co do gwoździ jak chcesz otrzymać taki efekt jak na fotce czyli takie deski z " charakterem"  bez szlifowania na gładko jak nowe deski to dałbym kute z kwadratowymi łbami , dodadzą efektu ewentualnie zwykłe ale też czarne żeby nie było świecących łbów widać

Offline Adas1k

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Stycznia 2018, 19:59:18 czas Polski »
Właśnie mam zamiar te deski puścić na strugnicy troszkę wyrównać i zetrzeć z nich tę starą warstwę by były w miarę gładkie.
Gdzieś kiedyś słyszałem właśnie, że lepiej zrobić stelaż. Nie muszę ukrywać tych starych otworów po wkrętach. Mogą pozostać. Dodają uroku. Jak dam gwoździe bez główek to też są mało widoczne. Stelaż w sumie dam tak jak uda mi się deski rozmieścić by miały choćby dwa punkty mocowania.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Stycznia 2018, 20:10:47 czas Polski »
jak je przeszlifujesz  za mocno do czystego to będzie wyglądało jak boazeria a że z kawałków będzie to jak spieprzona boazeria ;)

cały efekt w takich ścianach z desek jest właśnie wtedy jak nie są wyrównane i wyszlifowane , cały urok robi stare drewno , ludzie jak  mają nowe deski to celowo je postarzają żeby fajnie wyglądały
dwa pierwsze zdjęcia z czystym drewnem a dwa ostatnie ze starym sam oceń jaki efekt chcesz mieć

Offline Adas1k

« Odpowiedź #5 dnia: 22 Stycznia 2018, 20:12:42 czas Polski »
Masz rację.
Choć widziałem jak ktoś trochę te deski szlifował.

Tutaj masz ten projekt.
Co na to powiesz?

Offline krit 6

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Stycznia 2018, 20:47:24 czas Polski »
Moim zdaniem, palety paletom nie równe. Za granicą do produkcji palet używa się różnego drewna jeśli chodzi o gatunki. Ja od dawna nie spotkałem palet innych niż sosnowe. Na dokładkę deseczki cieniutkie bez mała jak w skrzynkach na owoce. Jak je ostrugasz, to stracisz całą patynę i zostanie Ci coś na kształt boazerii położonej poziomo.  A co na ten temat Twoja dziewczyna?  Przecież to jej mieszkanie i Ona powinna mieć głos decydujący, a nie ja czy Meridox. Jak zechce, tak zrób a jak będzie źle, to zawsze możesz deski obrócić na drugą stronę.

Offline Adas1k

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Stycznia 2018, 21:16:08 czas Polski »
Dobrze mówisz. Akurat jeszcze moje mieszkanie. Dopiero we wrześniu bierzemy ślub.
Masz rację chyba. Lepiej ich zbytnio nie czyścić tylko pozbyć się tych zadziorów bo to jest brzydkie. Lepiej jak będą w miarę gładkie. Pozbieram najpierw palety i zobaczę co z nich wyjdzie bez szlifowania i wykonam próbę na kilku. Pomaluję i będę widział kawałek efektu.

Offline Jakacor

« Odpowiedź #8 dnia: 22 Stycznia 2018, 22:11:23 czas Polski »
Co prawda nie z palet, ale ze starych desek robilem drzwi. Szlifowalem tylko papierem 60 zeby zadziorow nie bylo i pociagnalem altaxem. Tak wyszly - caly urok imo w tym ze sa niejednolite.

Offline Adas1k

« Odpowiedź #9 dnia: 23 Stycznia 2018, 19:16:54 czas Polski »
Myślę, że trochę je też puszczę na pilarce stołowej. Przytnę do jednego wymiaru z szerokości. Długość może pozostać inna każdej deski.
Dziś zabieram się powoli za rozbieranie palet.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Stycznia 2018, 20:16:10 czas Polski »
masz wykrywacz metalu? dobrze sprawdzaj bo czasem łba nie ma a jeden gwóźdź w środku deski potrafi tarcze załatwić

Offline Adas1k

« Odpowiedź #11 dnia: 24 Stycznia 2018, 20:43:31 czas Polski »
Nie mam. Moje oczy to wykrywacz. Nie no wiadome, że trzeba uważać.

Offline Andii

« Odpowiedź #12 dnia: 18 Lutego 2018, 23:11:06 czas Polski »
Ja zrobilem tak

Offline Andii

« Odpowiedź #13 dnia: 18 Lutego 2018, 23:14:07 czas Polski »
Możesz użyć octu jabłkowego  i wełny stalowej do powtarzania

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #14 dnia: 19 Lutego 2018, 12:13:53 czas Polski »
Ja zrobilem tak

ale jak robiłeś? na klej, sztyfty, gwoździe, taśmę dwustronną? na łatach, czy na ruszcie, na słowo honoru?
znaczy się, o sam proces twórczy się pytam, bo efekt końcowy całkiem okej.....

podaj jakieś szczegóły pracy, by i inni mogli skorzystać z Twoich doświadczeń. pozdro. M