14 Czerwca 2026, 00:40:43 czas Polski

Autor Wątek: Frez do czopów  (Przeczytany 2482 razy)

Offline amciek

Frez do czopów
« dnia: 24 Stycznia 2018, 08:12:16 czas Polski »
Witam,

Szukam frezu spiralnego, ktory ma byc zamocowany na frezarce GW i ma sluzyc do frezowania wregow pod czopy i czopow. Przyrzad do tego bedzie a'la Pantorouter - taki jak ma Amigorg.
Przejrzalem internet i np. w sklepie punta.com.pl jest tych frezow kilka rodzjow. Na pewno musi wior wyrzucac do gory - oni opisuja chyba to jako pozytyw. Ale ktory wziac, sa zabkowane krawedzie lub gladkie, ilosc zebow 2 lub 3. Na chlopski rozum wg. mnie 3 ostrzowy bedzie mniej obciazal frezarke. Ktory kupic? Material to drewno miekkie i twarde.

Czy ktos uzywa takich frezow palcowych?
link do tych frezow https://www.punta.com.pl/frezy-do-drewna/frezy-spiralne/

kozio

• Gość
Odp: Frez do czopów
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Stycznia 2018, 08:19:28 czas Polski »
Ja polecam
-prawy
-pozytywny
-3z
-zgrubny

Nie potrzebujesz tu wykanczajacego na połysk bo po pierwsze klej musi mieć czego chwycić a i będzie lepiej zbierał.

Offline robi30

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Stycznia 2018, 08:21:48 czas Polski »
Te spiralne użytkuje na cnc do czopowania
I bardzo dobrze nadają się również do frezowania Mdf,bo frez diamentowy z płytka zostawia ślad frezowania a na spiralnym tego nie widać.Także krótko polecam.
Słyszałem - zapomniałem
Widziałem - pamiętam
Zrobiłem - rozumiem

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Stycznia 2018, 09:12:34 czas Polski »
Ja używam frez spiralny CMT 193.081.11,  8 mm, z=3 zarówno do drewna miękkiego jak i twardego.
Jest bardzo dobry do połączeń typu wczep prosty, nie wyrywa krawędzi. Do czopów może być zgrubny.

bushmaster

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Stycznia 2018, 18:07:00 czas Polski »
Polecam frez spiralny z=2+2 pozytyw & negatyw 190.080.11 8 mm .Pracuje w pantorouterze .