05 Maja 2026, 14:40:13 czas Polski

Autor Wątek: Piła taśmowa dla amatora  (Przeczytany 15967 razy)

Offline Pasjonata

• Full Member
  • Ocena +3/-0
  • Praca karmi umysły
  • View Gallery
Piła taśmowa dla amatora
« dnia: 14 Marca 2014, 10:33:24 czas Polski »
Witam,
Chciałbym kupić piłę taśmową z możliwie najlepszymi parametrami do 1500zł.
Jakieś propozycje?

mily68

• Gość
Odp: Piła taśmowa dla amatora
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Marca 2014, 10:47:59 czas Polski »
Jak duży stół, jaka średnica kół, co zamierzasz na niej ciąć? Podaj więcej informacji.

Ja mam najmniejszą Metabo (BAS SWIFT 250). Na moje potrzeby wystarcza. Tnie super czysto. Przykładnica wzdłużna stabilna. Przykładnica kątowa w rowku teowym jak w prawie wszystkich maszynach ma luzy (czyli standard) - trzeba dorobić swoją lub sanki. Wada - taśmy tylko z Metabo (po ok. 85 zł) lub zgrzewane na zamówienie (np. z Allegro). Cena nowej maszyny ok. 1200 zł. Są w Juli podobne maluchy po ok. 500 zł i większe po ok. 1700 zł.
Do 2000 zł jest spory wybór większych pilarek taśmowych markowych.
Oglądałem większą Makitę i ze standardową taśmą cięcie było dużo mniej czyste jak na mojej.
Wszystko zależy do czego będziesz używał.

Offline Pasjonata

• Full Member
  • Ocena +3/-0
  • Praca karmi umysły
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Marca 2014, 11:13:40 czas Polski »
Chce kupić powiedzmy ze do celów amatorskich jak pisałem w temacie , czasami przydało by się coś przyciąć i nie mam czym. To będzie moja pierwsza tego typu pila i chce się na niej uczyć więc nie musi być bardzo profesjonalna.
http://allegro.pl/pila-tasmowa-przecinarka-tasmowa-do-drewna-bs250-i4031282291.html myślalem nad zakupem tej lub
http://allegro.pl/pila-tasmowa-do-drewna-proma-pp-250-3-lata-gwar-i4026551448.html ?

Offline MarcinW

« Odpowiedź #3 dnia: 14 Marca 2014, 15:28:06 czas Polski »
Miłosz - no to dałeś mi zagwozdkę :)
też myślałem o pile taśmowej i do tej pory brałem pod uwagę przede wszystkim Makitę LB1200. NIe myślałem o Metabo. Chyba na podstawie Twojego wpisu będę musiał coś więcej pogrzebać i dowiedzieć się na jej temat

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Marca 2014, 15:58:36 czas Polski »
Wszystko zależy od tego co będzie się amatorsko robić. Jeżeli stolarstwo wciągnie, to szybko okaże się, że przydałaby się większa piła. U mnie tak było. Najpierw zrobiłem piłę 10", ale po jakimś czasie zrobiłem piłę 14" i jestem zadowolony. To może rozważ zakup piły większej?

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Marca 2014, 17:02:26 czas Polski »
Marcin, ja miałem podobną rozterkę między Metabo a Makitą ale wybrałem LB1200 i cieszę się z tego - cenowo wychodziła około 1000 zł
więcej i tu był haczyk  ;)  a co do czystości cięcia to wydaje mi się, że w dużej mierze jeśli nie głównie zależy od samej taśmy  :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Marca 2014, 18:01:37 czas Polski »
Z naciskiem na "głównie":)

Offline Pasjonata

• Full Member
  • Ocena +3/-0
  • Praca karmi umysły
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Marca 2014, 19:27:24 czas Polski »
czyli im większa średnica kół czy im lepsza taśma świadczy o "dobrej "pile ? na co zwracać uwagę przy kupnie - przepraszam ze pytam ale jestem kompletnym laikiem w tym temacie :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Marca 2014, 20:46:48 czas Polski »
Już jeden z kolegów zwrócił na to uwagę, piła taśmowa, to maszyna stolarska i tam powinien być ten wątek. Poproś admina o przeniesienie wątku, bo zrobi się bałagan.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Marca 2014, 23:29:55 czas Polski »
Czystość cięcia zależy od taśmy. Ja pisałem o jakości uzyskanej standardowymi taśmami jakie są założone w momencie kupna maszyny.
Większa piła to większy stół, większa wysokość cięcia (wyższy materiał można "chlastać"), większa moc i na pewno coś jeszcze na co nie wpadłem ;)
Mnie potrzebna do prac których nie zrobię zagłębiarką (bo piły stołowej wciąż nie mam :( ) i na razie nie zanosi się, żeby była "za mała" ale dla kogoś innego taki "maluch" może być nie wystarczający. Ja miałem farta bo swoją kupiłem jako używaną od kolegi z naszego forum w bardzo dobrej cenie jeszcze na gwarancji co było nie bez znaczenia. Wczoraj np. przycinałem sklejkę 12 mm (wąskie, półmetrowe paski z 7,5 cm na 6,8 cm). Bez taśmówki też dałbym radę to zrobić, ale byłoby strasznie niewygodnie.
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2014, 23:35:34 czas Polski wysłana przez mily68 »

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Marca 2014, 03:24:06 czas Polski »
Miły do LB1200 dodają cztery  różne taśmy i ciężko powiedziec która jest standardowa :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Marca 2014, 08:33:24 czas Polski »
Eeee, no to super!
Przyznam, że o tym nie wiedziałem... Ta którą "testowałem" w Makicie miała mniej zębów niż moja w Metabo. Właściciel nie pochwalił się, że dostał jeszcze trzy inne taśmy więc myślałem, że przy zakupie była tylko ta. Ale to cenna informacja i punkt "na plus" dla zainteresowanych zakupem Makity.

Pasjonata - i jaka decyzja?

Offline Mack

« Odpowiedź #12 dnia: 15 Marca 2014, 18:54:38 czas Polski »
dobra taśma to porządnie naostrzona taśma ;P ... zresztą jak każde narzędzie w warsztacie :)
Ja sam od niedawna w tajemnicy przed żoną jestem szczęśliwym posiadaczem taśmówki makity którą póki co trzymam w robocie zamiast u siebie w garażu. Odleży, odpracuje swoje, to ją przywiozę a póki co to ostatnio trochę nadgodzin uzbierałem :)

Offline Pasjonata

• Full Member
  • Ocena +3/-0
  • Praca karmi umysły
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Marca 2014, 22:03:35 czas Polski »
Pasjonata - i jaka decyzja?
mily68- jeszcze trochę poczekam z dokładnym wyborem piły jeszcze raz dobrze przejże internet żeby posprawdzać wszystkie parametry wcześniej nie bardzo wiedziałem na co zwracać uwagę :) jeszcze się pokuszę o przejrzenie lokalnych sklepów może tam coś znajdę :) nie wiem czy nie nazbierać jeszcze trochę kasy i kupić makite, w sumie dla biednego studenta to trochę czasu zajmie ale lepiej poczekać i kupić coś konkretnego  ;p
amigorg - z wielka chęcią zrobił bym taka pilę  jak masz ty, jeszcze na samym początku tylko dołączając do forum przejrzałem chyba wszystkie twoje prace , niestety jestem jeszcze za cienki w uszach żeby coś takiego zrobić :P aczkolwiek już zrobiłem mój mały "stolik do frezarki" :)

Offline Pasjonata

• Full Member
  • Ocena +3/-0
  • Praca karmi umysły
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Marca 2014, 22:43:00 czas Polski »