30 Maja 2026, 03:20:01 czas Polski

Autor Wątek: Frezarka do zrobienia 8cm koła (średnica) i na nim frezów 2cm i 6cm też po kole.  (Przeczytany 9593 razy)

fyme

• Gość
Odp: Frezarka do zrobienia 8cm koła (średnica) i na nim frezów 2cm i 6cm też po kole.
« Odpowiedź #30 dnia: 04 Lutego 2018, 23:16:02 czas Polski »
Więc sam zauważyłeś że nie da się wykonać zadania które jest tematem wątku bez dodatkowych kombinacji czy osprzętu :)

Offline L4

Odp: Frezarka do zrobienia 8cm koła (średnica) i na nim frezów 2cm i 6cm też po kole.
« Odpowiedź #31 dnia: 04 Lutego 2018, 23:20:19 czas Polski »
Ale da się wykonać zadanie które zdefiniowałeś :-).

fyme

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 04 Lutego 2018, 23:29:56 czas Polski »
No racja :) zwracam honor ;)

fyme

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 05 Lutego 2018, 12:15:41 czas Polski »
Najprostszy sposób na cyrkiel :)

Offline Kobietapracującażadn

« Odpowiedź #34 dnia: 12 Lutego 2018, 21:15:04 czas Polski »
o no właśnie ten twój patent mi się podoba tylko zamiast tego kołka bym chciała coś co robi malutki ślad jak gwożdzik.

ej...kochani...ja się właśnie dowiedziałam że np. frezarka makity której filmik zrobił jarek ostaszewski ma blokadę która pozwala pracować frezarce bez ciągłego trzymania urządzenia dwiema rękami. jak to się sprawdza? Bo bosch 1200pof którego testowałam tego nie ma i piszą że to ze wzgl. bezpieczeństwa żeby urządzenie wyłączało się jak tylko się je puści. tam blokady nie ma. powiem szczerze że wydaje mi się jednak bardzo przydatna taka funkcja blokady ale jak jest wg was?

Offline L4

« Odpowiedź #35 dnia: 12 Lutego 2018, 21:19:14 czas Polski »
Która makita? Rt0700 ma po prostu pstryczek elektryczek zero-jedynkowy.

Z tego co widzę to 1200POF ma po prostu spust plus blokadę.

« Odpowiedź #36 dnia: 13 Lutego 2018, 08:41:08 czas Polski »
Rp2301 lub rp2300 ...takiego modelu filmik znalazłam właśnie tego autora.

« Odpowiedź #37 dnia: 13 Lutego 2018, 08:46:14 czas Polski »
Bosch 1200pof ma tylko taki przycisk który trzeba cały czas trzymać żeby frezarka działała bo jak się puści to przestaje frezowac. No i to że wzgl.bezpieczeństwa jest. A tak sobie myślę że jednak wygodnie może być z zablokowaniem frezarki w taki sposób żeby nie trzeba było ciągle jej mieć wciśnietej ręką. Tylko że faktycznie ze względu na ew. Wypadki rozumiem dlaczego takiej opcji nie zrobili.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 13 Lutego 2018, 09:10:13 czas Polski »
W makicie RT0700CX2 przełącznik jest na stałe. Nic nie trzeba trzymać, ot pstryk i działa, pstryk nie działa :) Czy to niebezpieczne? Wg mnie nie. Do frezarki jak do każdego wirujacego narzędzia należy podchodzić z rozwagą i skupieniem i tyle a trzymanie cały czas wduszonego guzika do szczytów ergonomii nie należy, zwłaszcza przy dłuższych frezowaniach.

Offline L4

« Odpowiedź #39 dnia: 13 Lutego 2018, 11:40:15 czas Polski »
Bosch 1200pof ma tylko taki przycisk który trzeba cały czas trzymać żeby frezarka działała bo jak się puści to przestaje frezowac. No i to że wzgl.bezpieczeństwa jest. A tak sobie myślę że jednak wygodnie może być z zablokowaniem frezarki w taki sposób żeby nie trzeba było ciągle jej mieć wciśnietej ręką. Tylko że faktycznie ze względu na ew. Wypadki rozumiem dlaczego takiej opcji nie zrobili.

Oczywiście taki sposób pracy jest bezpieczniejszy - tylko szalenie niewygodny. Dlatego większość elektronarzędzi (również inne modele Boscha) ma blokadę utrzymującą włączone urządzenie.