20 Kwietnia 2026, 08:53:06 czas Polski

Autor Wątek: Pełne czernienie dębu  (Przeczytany 8848 razy)

Offline rafsagan

Pełne czernienie dębu
« dnia: 05 Lutego 2018, 14:06:16 czas Polski »
Szukam rozwiązania, które umożliwi mi czernienie dębu 1, góra 2 warstwami preparatu.
Mam na myśli czernienie na pełny jednolity kolor, bez przebarwień.
Póki co stosuję Kapon + tusz kreślarski + osmo schwarz. Sprawdza się pod kątem ostatecznego efektu, niemniej jest za bardzo czasochłonne.

Drewno, które chcę czernić nie będzie już w żaden sposób obrabiane po pigmentowaniu. Do użytku wewn., nikt po nim nie będzie stąpał.

Będę wdzięczny za podpowiedzi w temacie.

Z uszanowaniem,

Rafał

Offline krzyś48

Odp: Pełne czernienie dębu
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lutego 2018, 20:52:03 czas Polski »
Tak przypomnę ;)
4)Krok kolejny to wpis w dziale http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/. Kilka słów o sobie w zupełności wystarczy, a innym forumowiczom zdecydowanie pomoże to odnaleźć na forum snycerza, tartacznika, operatora CNC itp.

Offline ZdroweFarby

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lutego 2018, 14:45:27 czas Polski »

Póki co stosuję Kapon + tusz kreślarski + osmo schwarz. Sprawdza się pod kątem ostatecznego efektu, niemniej jest za bardzo czasochłonne.

Mógłbyś pokazać jaki efekt to daje?

Offline HMF24

« Odpowiedź #3 dnia: 02 Marca 2018, 14:34:19 czas Polski »
Możesz spróbować bejce olejową. Lub olej lniany pigmentowany.
Wpisz w google Ekomass  i Ekolin.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Marca 2018, 16:26:00 czas Polski »
Z olejami nie  zda egzaminu.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #5 dnia: 02 Marca 2018, 20:14:09 czas Polski »
Jest metoda gwarantująca bardzo dobry efekt - ebonizacja.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Marca 2018, 20:25:41 czas Polski »
Coś takiego.

Normalnie - bejcowanie

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Marca 2018, 21:46:31 czas Polski »
Dokładnie tak. Herbata pełni rolę "dopalacza" dla gatunków które naturalnie mają mało tanin. Ten pierwszy roztwór to wełna stalowa rozpuszczona w zwykłym occie. Jest jednak jeszcze lepsza wersja - zamiast herbaty stosuje się "kompot" z wiórków dębowych - dębina potraktowana w ten sposób wpada w mega głęboką czerń. Nawet sosnę można ebonizować. Nie widziałem ładniejszej czerni na dębinie. Naprawdę wygląda szlachetnie.

Offline lew z cepelii

« Odpowiedź #8 dnia: 05 Marca 2018, 19:49:53 czas Polski »
Proszę księdza, zgrzeszyłem, zachowałem się jak niewierny Tomasz, ale, jako że wszystkie składniki były pod ręką, dlaczego nie spróbować?

Oto efekt, tak na szybko słabe zdjęcie, ale "na żywo" nawet na takim skrawku wygląda to świetnie i nie mogę się doczekać, aż wykorzystam tą metodę w jakimś projekcje.

A z wełny stalowej od soboty zostały tylko jakieś paproszki, które teraz trzeba zostawić na jakimś filtrze.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #9 dnia: 05 Marca 2018, 21:36:54 czas Polski »
Lewie - zrób tak - do garnka wrzuć garść dębowych wiórów i dolej wody. Gotuj wywar przez powiedzmy 30 minut i odstaw do ostygnięcia. Teraz ebonizacja - najpierw smarujesz wywarem element a dopiero potem zupką z wełny stalowej na occie. Efekt jest powalający - najczarniejsza czerń wpadająca prawie we fiolet. Spróbuj.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #10 dnia: 05 Marca 2018, 21:37:40 czas Polski »
Acha - i zmień balans bieli w aparacie bo masz ustawione na światło dzienne a pstrykasz przy żarówce ;)

Offline lew z cepelii

« Odpowiedź #11 dnia: 05 Marca 2018, 22:30:25 czas Polski »
Dzięki za przepis, spróbuję niebawem zrobić ten kompot na wiórach, a z tym aparatem, to czasem mi się chce bawić, a czasem nie, tym razem była opcja druga  :)

Offline HMF24

« Odpowiedź #12 dnia: 06 Marca 2018, 10:20:29 czas Polski »
Dzięki za przepis, spróbuję niebawem zrobić ten kompot na wiórach, a z tym aparatem, to czasem mi się chce bawić, a czasem nie, tym razem była opcja druga  :)

Zawsze rób próbki na drewnie, które będziesz miał barwić tą metodą bo nie wiesz do końca jaki kolor wyjdzie:) Czasami dębina potrafi zabarwić się na brąz albo na ciemny granatowy. Głównie jednak na czarny. Ale lepiej być ostrożnym. Wszystko zależy od garbników.

Offline lew z cepelii

« Odpowiedź #13 dnia: 06 Marca 2018, 15:58:44 czas Polski »
Ok, będę o tym pamiętał.