20 Maja 2026, 18:44:55 czas Polski

Autor Wątek: Jak podnieść szafki  (Przeczytany 4149 razy)

Offline mlody

Jak podnieść szafki
« dnia: 11 Lutego 2018, 23:44:36 czas Polski »
Mam problem. A mianowicie zostałem poproszony o zmodyfikowanie szafek kuchennych kupionych w komplecie. Problem polega na tym że muszę podnieść szafki o jakieś 3 cm w górę aby zmieścić tam lodówkę ale nie mogę to zrobić za pomocą nóżek regulowanych mocowanych do spodu bo cały ciężar blatu będzie opierał się na dwóch konfirmatach i dwóch kołkach drewnianych ściany bocznej. Obawiam się że po pewnym czasie wszystko pójdzie w dół pod naciskiem blatu. Co możecie mi doradzić. Najszybszym rozwiązaniem byloby podstawienie listewek pod ścianki boczne ale to rozwiązanie nie wyglądałoby zbyt ładnie. Chyba że są nóżki które mają możliwość zamontowania na płycie 18mm. Jak jutro uda mi się to rozrysować to wrzuciłbym schemat jak to wygląda ale dzisiaj nie mam dostępu do komputera.

Offline SpecPiotr

Odp: Jak podnieść szafki
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Lutego 2018, 07:11:10 czas Polski »
Nie do kńca rozumiem ale „duuuuszo sie domyślam” ;)

Podnieś na nóżkach i dokręć do każdego boku od wewnątrz kawałki płyt które zrobią przedłużenie boków z uskokiem jakby. Daj trochę płytsze żeby schować za cokołem.
Voila !
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Lutego 2018, 07:33:45 czas Polski »
A że Spec ma czasem wybujałą wyobraźnię to narysuj odręcznie i napisz co z czym.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lutego 2018, 07:37:09 czas Polski »
Wyobrażam sobie, że są to szafki bez nóżek tylko takie z bokami do ziemi każda. Jest też jakiś słupek który też trzeba podnieść i wyrównać potem górne szafki pod które ma wejść lodówka.
Tak to.sobie właśnie wymażyłem ;D

Druga opcja to lodówka podblatowa ale taka powinna wejść pod standardowe szafki.
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2018, 07:40:43 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Lutego 2018, 07:43:54 czas Polski »
Czyli " kupię sobie meble na targu/allegro a pan mi przerobi je na wymiar"  ;D

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Lutego 2018, 07:44:41 czas Polski »
Tak jest ;D

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Lutego 2018, 08:31:11 czas Polski »
Bom wajaż jak mawiają starożytni indianie  :D
To jest to, co tygrysy lubią najbardziej :)

p.karwacki

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Lutego 2018, 09:10:25 czas Polski »
Jeżeli są to szafki z bokami do ziemi, to uciąć te boki na równo z dolnym wieńcem i przekręcić nogi pod boki. 10 minut na szafkę

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline SpecPiotr

Jak podnieść szafki
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Lutego 2018, 10:00:50 czas Polski »
Tak by było najlepiej tylko czy klient zapłaci za demontaż i ponowny montaż.

Offline mlody

« Odpowiedź #9 dnia: 12 Lutego 2018, 10:02:05 czas Polski »
Czyli " kupię sobie meble na targu/allegro a pan mi przerobi je na wymiar"  ;D
Kupione bo kolor był ładny :) a teraz trzeba kombinować "żeby była Pani zadowolona :)"

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Lutego 2018, 10:14:59 czas Polski »
Daj no foty łączenia wieńca dolnego i opisz konkretnie, o wytrzymałość której szafki się obawiasz

kozio

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Lutego 2018, 20:53:20 czas Polski »
teraz trzeba kombinować "żeby była Pani zadowolona "
To zostaw szafki i bierz się za kobite  ;D

Offline mlody

« Odpowiedź #12 dnia: 12 Lutego 2018, 21:22:07 czas Polski »
Zamysł jest taki żeby ustawić szafki w sposób widoczny na zdjęciu. Nad pierwszą szafką będzie płyta gazowa (gaz z instalacji nie z butli tak więc brak dodatkowego obciążenia) nad drugą szafką będzie zlew jednokomorowy z ociekaczem. W powstałej wnęce stanie lodówka tylko, że przeglądając większość ofert to lodówki mają od 83-84cm wysokości a ja dysponuję wysokością 82cm. Myślałem żeby pod każdą półkę oznaczona kolorem czerwonym dać po cztery nóżki regulowane ale obawiam się że nacisk blatu spowoduję że ścianki boczne, które będą podniesione do góry i nie będą miały żadnego podparcia nie wytrzymają ciągłego nacisku. Dzisiaj przyszło mi do głowy takie rozwiązanie żeby wpakować pod blat po dwa paski płyty meblowej która podniesie mi całość o 36 mm ale czy to będzie ładnie wyglądać :/   Zależy mi na tym, żeby nad lodówka był też blat bo jednak to dodatkowe miejsce. Dla zainteresowanych mogę podesłać plik z programu SketchUp.

Pozdrawiam

p.karwacki

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Lutego 2018, 21:37:00 czas Polski »
Tak jak pisałem wcześniej, wytnij wszystko poniżej czerwonego wieńca i daj standardowe nóżki meblowe.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline terminux

« Odpowiedź #14 dnia: 12 Lutego 2018, 23:17:08 czas Polski »
A mierzyłeś konkretną lodówkę, czy wymiary znasz z opisu producenta? Może wystarczy lodówce całkiem usunąć nóżki i to wystarczy, żeby wlazła pod blat?