25 Kwietnia 2026, 02:00:46 czas Polski

Autor Wątek: Cormak PT250 230V - opinie  (Przeczytany 12821 razy)

Offline jherba

Cormak PT250 230V - opinie
« dnia: 13 Lutego 2018, 12:05:22 czas Polski »
Drodzy, potrzebuje zakupić strugarko-grubościówkę do zadań wykończeniowy w domu.

Zastanawiam sie na Cormak PT250 na jedna fazę. Ktoś cis moze wie na jej temat? Stosunek jakości do ceny?
Moze warto dopłacić i cos innego dokupić?

Doradźcie prosze, bo szczerze, z doświadczeniem u mnie kiepsko.

Z gory dzieki !
J

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline jherba

Odp: Cormak PT250 230V - opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Lutego 2018, 16:31:11 czas Polski »
Hmm.... No to lipa...
Moze jest cos w zamian, co jest mniej „do ustawienia” ? Nie mam zielonego pojecia jak to poustawiać. O ile z poziomami dam rade o tyle reszta moze mnie przerosnąć.

Offline majsterklepka

« Odpowiedź #2 dnia: 02 Marca 2018, 19:18:20 czas Polski »
Witam. Kolego, jak jeszcze nie kupiłeś tej maszyny, to daj sobie spokój, to bubel, a tą firme omijaj wielkim kołem. Pozdrawiam

Offline jherba

Cormak PT250 230V - opinie
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Marca 2018, 20:04:39 czas Polski »
Majsterklepka, dzieki. Nie kupiłem jej. Zapodałem Bernardo ADM 260. W przyszłym tygodniu dostawa.

Do tego dokupiłem dewalta dwe7492. Właśnie po pierwszym rozruchu jestem :-) bajeczka.

Jutro podróż do Torunia po buk parzony.  Strasznie zainspirował mnie projekt strugnicy liroroberta. Jutro pewnie pierwsze cięcia :-)

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Marca 2018, 20:48:50 czas Polski »
Zapodałem Bernardo ADM 260
Tyle samo ustawiania będzie. Na buku fabryczne noże znikną z szybkością światła. Jeśli stoły będą ustawione prawidłowo przy dostawie to NIE RUSZAJ..noże do stołu wtedy...ustawianie stołów w tej maszynie to męczarnia..

Offline majsterklepka

« Odpowiedź #5 dnia: 03 Marca 2018, 12:10:34 czas Polski »
Witam ponownie. Nie znam ADM 260, ale patrząc na zdjęcia, to to samo co PT 250 Cormak. Będziesz miał prawdopodobnie kłopoty z prowadnicą. Rozwiązanie mocowania tej prowadnicy jest fatalne i w zwiazku z tym jest ona nie stabilna. Jak najszybciej kup noże, bo te fabryczne to nawet nie warto dawać do ostrzenia.
Jak będziesz miał czas, to napisz, gdzie w Toruniu kupujesz buka parzonego /mieszkam w pobliżu tego miasta/. Jak będziesz robił strugnicę, to w sprawie imadła stolarskiego możesz skontaktować się ze mną. Takie imadło /profesjonalne/ robiłem własnym sumptem niedawno, moge Tobie coś podpowiedziec na ten temat. Pozdrawiam

Offline jherba

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Marca 2018, 12:36:02 czas Polski »
Jestm mega wkurzony. W środę z człowiekiem rozmawiam. Mówi ze buk jest mozna przyjeżdżać. Pożyczam samochód ruszam w drogę i cos mnie piekło aby zadzwonić i dopytać czy aby w 100% jest. A gość na to, ze sie jakis samochód zepsuł ze dostawa nie dojechała. Całe szczęście, ze wczesniej zadzwoniłem to zaoszczędziłem sobie 600 km i paliwa.

W Toruniu jest cos takiego jak Drewpol na Szosie Chełmińskiej.

Możesz, prosze podać jakie noze najlepiej kupic?

W kwestii imadła to zastanawiałem sie nad takim samym jak Lirorober zamawiał  z UK.

Offline majsterklepka

« Odpowiedź #7 dnia: 03 Marca 2018, 15:39:18 czas Polski »
W Toruniu są dwie firmy o nazwie Drewpol i są zlokalizowane bardzo blisko siebie. Odnośnie imadła, to ja nie kupowałem całego mechanizmu, tylko odrębnie poszczególne elementy /śruba trapezowa, nakretka, wałki prowadzące, łozyska, niektóre częsci toczył mi tokarz, a sam to imadło składałem i montowałem do stołu. Moje imadło jest bardzo duże /długość 48 cm/, nie wiem, czy Tobie jest takie potrzebne. Noże, chyba najlepsze, to z Globusa, lub Pilana. Poniżej podam Tobie link, gdzie można kupić dość tanio, ale nie twierdze, że najtaniej. Oni maja tez jakies noże niemieckie, twierdzą, że jakościowo nie ustepują tym z Globusa, a są o wiele tańsze. Na ich stronie nie sa wystawione noże z Pilany, ale mają je w sprzedaży.
http://antnarzedzia.pl/

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Marca 2018, 20:31:39 czas Polski »
majsterklepka - chętnie poznam szczegóły nt. Twojego imadła.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #9 dnia: 03 Marca 2018, 20:57:56 czas Polski »
. Noże, chyba najlepsze, to z Globusa, lub Pilana.

O dwie długości świetlne lepsze są noże Leitz

Mam jedne i drugie

Offline jherba

« Odpowiedź #10 dnia: 04 Marca 2018, 07:53:28 czas Polski »
Ok tylko możliwe to ze globus nie ma noży 250mm szerokości?
Z tego co oglądałem to sa albo 255 albo 240.

Offline majsterklepka

« Odpowiedź #11 dnia: 04 Marca 2018, 09:57:55 czas Polski »
To prawda, Globus nie ma noży o takiej długości, ale można kupić bezpośrednio w Globusie, a oni tam ucinają na taka długość, jak sie chce. Pilana ma takie długości, jak kolega potrzebuje. Wspominałem, że ten sklep /podałem link/ ma w swojej ofercie jakies noże niemieckie o wiele, wiele tańsze jak Globusa. Twierdzą, że jakością nie odbiegają od Globusa. Może kolega tez spróbować noży leitz, Jeden z kolegów mocno je zachwala. Pozdrawiam

Offline jherba

« Odpowiedź #12 dnia: 04 Marca 2018, 10:09:22 czas Polski »
Z racji tego, ze doświadczenie u mnie zerowe, zacznę w takim układzie od tych seryjnie zamontowanych.

Bede wtedy mogł wyrobić swoją własna :-)

Offline majsterklepka

« Odpowiedź #13 dnia: 04 Marca 2018, 10:20:51 czas Polski »
Kolego "mefjuu", w sprawie imadła przesłałem do kolegi wiadomość prywatną, proszę przeczytać. Pozdrawiam

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Marca 2018, 10:42:05 czas Polski »
Zrezygnuj z tego napisu - przeszkadza przy czytaniu posta.