01 Maja 2026, 20:25:14 czas Polski

Autor Wątek: Oświetlenie wewnętrzne w przyczepce  (Przeczytany 1734 razy)

Offline Paweł B.

Oświetlenie wewnętrzne w przyczepce
« dnia: 15 Lutego 2018, 14:48:18 czas Polski »
Witam

Macie jakieś swoje patenty do oświetlenia wnętrza przyczepki lekkiej z plandeką? Potrzebuję takie coś zrobić ale w ogóle nie mam jakiegoś pomysłu na źródło światła

Pozdrawiam

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
Odp: Oświetlenie wewnętrzne w przyczepce
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lutego 2018, 15:34:48 czas Polski »
Weź z pozycji, z osobnym wyłącznikiem przy lampce. Ze stopu i kierunkowskazu nie polecam :D
Chyba że masz gniazdo/ wtyk 13 pinów to na 9 cały czas jest plus :)

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lutego 2018, 15:48:52 czas Polski »
Weź z pozycji, z osobnym wyłącznikiem przy lampce. Ze stopu i kierunkowskazu nie polecam :D
Chyba że masz gniazdo/ wtyk 13 pinów to na 9 cały czas jest plus :)
Zasadniczo zgadzam się z przedmówcą jednakże osobiście preferuję (mam) gniazdo/wtyk 13 pin ponieważ:
pierwsze primo - w czasach kiedy montowałem hak 13-tki nie były tak popularne i somsiad mający 7-mke nie mógł pożyczyć przyczepki.
drugie primo - co ważniejsze, korzystając ze stałego "plusa" akumulator "na postoju" obciążasz jedynie oświetleniem z wnętrza przyczepki co przy dłuższym świeceniu ma cholerne znaczenie. Dodatkowo aby zmniejszyć prąd obciążenia do oświetlenia można wykorzystać taśmę LED.

Pozdro

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lutego 2018, 17:43:26 czas Polski »
Kup lampkę ledową z czujnikiem ruchu. Jak nie potrzebna wylaczasz całkiem. Jak coś nosisz z/do przyczepki to samo ci się zaswieca. Czytał przy tym nie będziesz więc najmniejsza ci wystarczy
Pozdrawiam Tomek

meridox

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Lutego 2018, 18:20:01 czas Polski »
ja bym poszedł po najniższej linii oporu ;) stelaż pod plandeką zapewne masz stalowy więc kupiłbym dobrą lampkę ledową z mocowaniem na magnes  na baterie które wymieniłbym na akumulatorki, nie będziesz przecież tego światła świecił godzinami tylko zapalać będziesz na chwile więc aku wystarczą na długo i co jakiś czas tylko podładować, poza tym zawsze w aucie taka lampka się przyda w schowku jak jedziesz bez przyczepki w razie awarii czy nawet zmiany koła

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lutego 2018, 08:43:40 czas Polski »
Równie dobrze można z czołówką biegać, przynajmniej nie ma ryzyka że się gdzieś zostawi czy zgubi.
;)

Offline Paweł B.

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Lutego 2018, 11:21:36 czas Polski »
Halogen na baterie, lampka na baterie/akumulator oraz czołówka to 3 opcje, które rozważę;) dziękuje za pomoc. Chyba faktycznie nie będę kombinował i wybiorę coś bez kabli