20 Maja 2026, 14:05:45 czas Polski

Autor Wątek: znacznik - przyrząd traserski SAM  (Przeczytany 8536 razy)

Offline Nano

Odp: znacznik - przyrząd traserski SAM
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Stycznia 2015, 17:53:42 czas Polski »
A ja taki znacznik zrobiłem bratu pod choinkę. Klocek bukowy, a ramię z sam nie wiem czego (przypuszczam, że egzotyczne) - w robocie dostaliśmy towar na niewymiarowej palecie i mnie drewno zainteresowało. A że deska się i tak ułamała, to "wziąłem, przygarnąłem no i jest" ;). Rolę rysika pełni podostrzony gwóźdź, ale zawsze można wymienić.
Oto zdjęcia:

Klo

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Stycznia 2015, 19:35:39 czas Polski »
Ładnie. :)
Od kiedy zrobiłem sobie podobny model (zamiast śruby zastosowałem klin), przyrząd ten - tak bardzo niegdyś przeze mnie niedoceniany, stał się jednym z podstawowych narzędzi w moim "warsztacie". Brat na pewno doceni wartość użytkową tego trasera. Inną wartość na pewno już docenił.
PS
Rozbawiła mnie opowieść o pozyskaniu drewna. :) Ot taki "przypadek". ;)
Nie jesteś jedynym, któy korzysta z takich przypadków. :)

Offline Nano

« Odpowiedź #17 dnia: 14 Stycznia 2015, 21:39:17 czas Polski »
Żeby nie było - naprawdę kolega wjechał krzywo paleciakiem i deskę urwał, a nie ja "przypadkiem" ;). A jak się ucieszyłem to spojrzał na mnie jak na czubka, bo dla niego deska to deska. Muszę jeszcze sprawdzić, czy pozostałe deski są całe, czy nie popękały wzdłuż. W pracy z tej palety i tak już nikt nic nie zrobi :).
Zastosowałem śrubę, bo po przejrzeniu wzoru ze strony craftsmanspace.com nie byłem pewny czy estetycznie wydłutuję gniazdo na klin (odpowiednio wąskie dłuto dostałem dopiero sam pod choinkę). A tak tylko nawierciłem i jedynie musiałem przytrzymać wkrętkę (czy jak się tam zwie ten dups) kombinerkami, żeby ją wkręcić równo. Pod śrubą jest wkładka z tego egzotyka - nie dość, że twarde drewno, to jeszcze w kontrastowym do buku kolorze, tak że nawet jakoś to wygląda.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Stycznia 2015, 21:48:12 czas Polski »
Zastosowałem śrubę, bo po przejrzeniu wzoru ze strony craftsmanspace.com nie byłem pewny czy estetycznie wydłutuję gniazdo na klin
Spokojnie. :) Zastosowałem klin, bo nie miałem pod ręką tego "pierdolnika" ;)  na śrubę, a znacznik potrzebowałem na już.
Miałem to w przyszłości zmienić, ale przyzwyczaiłem się i już tak zostało. Może kiedyś zrobię sobie drugi przyrząd ze śrubą? :)

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #19 dnia: 14 Stycznia 2015, 23:59:16 czas Polski »
Nano, czy ten egzotyk ładnie pachnie przy obróbce? Trochę jak przyprawy korzenne, trochę jak czekolada? Jeśli tak to może być mahoń.

Offline Nano

« Odpowiedź #20 dnia: 15 Stycznia 2015, 20:35:10 czas Polski »
Specjalnie dzisiaj kawałek przeciąłem, wąchałem tak intensywnie, że prawie sobie do nosa wsadziłem i nic nie czuję :P. Ale pooglądałem zdjęcia mahoniu i faktycznie wydaje się dość podobne. Z bliska wyraźnie widoczne są promienie rdzeniowe, a błyszcz faktycznie błyszczy.
Ale żeby ktoś marnował mahoń na jakąś tam paletę? Toż to grzech...